Banjir oo..banjir oo...rumah kita naik air aeoo...aair aeoo..

Assalamualaikum


 Mane2 pon tengah hujan lebat kan..?
Kat sini laluan ade yg kebanjiran gak..
So harap2 mereka yang berumah kat kawasan yang selalu banjir,berhati-hati la yeh...

Tapi harap2nye hujan akan renyai dan benti dalam 2-3 hari ni...dan sinar mentari muncul lagi..sebab??








FAMILY SAYA NAK DATANG SINI CHINESE NEW YEAR NI..TAPI KALO BANJIR DAN UJAN LEBAT,KENSEL LA...
TUHAN, TOLONG LA..

kælsiəm/ KAL-see-əm

Assalamualaikum

Hari Jumaat memang selalunye menimbulkan mood "mari berilmu"..
Nape..?ntah...mungkin hidayah lebih kot...
Sebenarnye entri ni adalah kerana kejadian malam tadi..
Ke krem'an tulang belakang...
Sedang bace paper pagi ni,ternampak artikel ni..
Rase cam HAH..PADAN MUKE KO NA...
Mari berkongsi kepada mereka yang TAK MINUM SUSU..lebih2 lagi yang sedang pegnen...




Kurangkan komplikasi semasa meneran
Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my

APABILA bercakap mengenai kepentingan kalsium, kebanyakan daripada kita sering kali merujuk zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang.Bagi orang tua pula, ia penting bagi mengelakkan pereputan tulang. Jarang sekali orang muda atau yang berada di usia pertengahan mengambil berat mengenai pengambilan kalsium dalam struktur diet harian mereka.

Selain diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil? Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya akan berterusan sehingga usia tua. “Saya terkejut apabila ada doktor yang tidak mempraktikkan pemberian pil kalsium kepada ibu-ibu mengandung ketika membuat pemeriksaan bulanan. Kalsium dilihat sebagai satu zat yang amat penting di samping zat besi, folik, potasium dan lain-lain,” kata pembuka Pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Sime Darby, Subang Jaya (PPSDSJ), Dr. Delilah Ahmad.

Beliau yang mahu semua ibu hamil tidak memandang remeh keperluan kalsium juga berharap agar golongan suami turut mengambil peranan mengingatkan pasangannya. Apabila berjumpa doktor dalam sesi pemeriksaan, pasangan dinasihatkan agar jangan segan untuk meminta pil kalsium di samping mengamalkan diet tinggi zat kalsium. “Sebanyak 75 peratus ibu-ibu hamil tidak mengambil keperluan kalsium yang mencukupi dan ketidaksedaran ini akan memberi kesan kepada mereka khususnya pada semester ketiga mereka mengandung dan saat-saat melahirkan anak,” kata beliau.

Jelas Delilah, ibu hamil lazimnya memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa. Ia bermakna seseorang itu perlu mengamal pengambilan susu segar sebanyak satu liter setiap hari. Delilah yakin, ibu-ibu sekarang kurang mengamalkan pengambilan susu, sama ada tidak meminatinya atau ada pula yang mempunyai masalah tidak boleh bertoleransi dengan laktosa.“Jika ibu-ibu hamil ini tidak suka mengambil susu, saya percaya terdapat banyak susu berperisa di pasaran khas untuk mereka. Pengambilan keju, dadih dan makanan yang berkaitan dengan susu juga boleh diamalkan bagi menggantikan susu.“Selain produk tenusu, ibu-ibu hamil boleh mengambil makanan pejal yang tinggi zat kalsium termasuk sayur-sayuran, buah-buahan dan ikan bilis, salah satu makanan yang mempunyai kandungan kalsium paling tinggi,” katanya.

Diet sumber asli
Kata Delilah, walaupun ibu-ibu itu dibekalkan dengan pil kalsium, mereka tetap perlu mengamalkan diet sumber asli seperti yang di senaraikan itu. Kalsium yang diambil itu amat berguna untuk kekuatan tulang khususnya bagi ibu-ibu yang memerlukan zat tersebut bagi kekuatan menanggung berat bayi secara fizikal.Selain itu, kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi. “Banyak penyelidikan dan kajian, atau lebih tepat kira-kira 14 kajian yang disenarai dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mendapati kalsium yang tidak mencukupi meningkatkan risiko praeklampsia iaitu gejala tekanan darah tinggi” terang Delilah.

Keadaan itu dikatakan berlaku selepas 20 minggu kehamilan bersama dengan masalah lain. Difahamkan juga pra-eklampsia berpotensi membawa maut bagi ibu dan bayi akibat kenaikan tekanan darah tinggi. Secara amnya, kalsium yang sedia dimiliki ibu akan diserap oleh bayi semasa dia membesar terutamanya dalam proses pembentukan tulang. Kesan paling ketara adalah ibu hamil akan kekurangan kalsium pada jumlah yang besar khususnya di akhir tempoh kehamilan. Kegagalan menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi boleh menyebabkan ibu-ibu itu kehilangan gigi pada usia yang lebih muda daripada sepatutnya. Mereka juga berisiko tinggi menghidap osteoporosis.“Mereka yang mempunyai ketumpatan jisim tulang yang sangat rendah akibat kekurangan kalsium dan berat tulang yang kecil berpotensi besar mengidap osteoporosis dan pada kadar lebih cepat.Untuk mengesan jisim dan densiti tulang, mereka boleh membuat pemeriksaan di hampir semua klinik umum,” katanya yang turut mencadangkan agar pemeriksaan itu dilakukan sebagai langkah memahami lebih lanjut keadaan tulang badan.


Kehilangan kalsium
Kehilangan kalsium dalam kalangan ibu hamil secara relatif lebih banyak iaitu sekitar tiga hingga 10 peratus berbanding wanita menopaus yang kehilangan satu hingga tiga peratus. “Itupun sudah dikira banyak. Bayangkan dengan kehilangan lebih tujuh peratus? Kehilangan ini berpunca daripada permintaan yang tinggi terhadap kalsium oleh bayi,” terang Delilah. 

Jika ada orang yang berpendapat pengambilan kalsium boleh dikurangkan selepas beranak, itu juga satu tindakan yang salah.Sebenarnya, ibu-ibu khususnya yang menyusukan anak perlu terus mengekalkan pengambilan kalsium pada kadar yang sama. Kalsium diperlukan untuk mengiringi proses merehatkan otot rahim yang mengecut semula mahupun sewaktu kedatangan haid. “Selain itu, pengambilan kalsium yang secukupnya didapati boleh mengelakkan masalah kekejangan sewaktu proses bersalin.“Kekurangan zat itu juga boleh mengakibatkan masalah kesejukan dan kekejangan pada bahagian kaki. Kekejangan yang berlaku itu boleh mengganggu emosi ibu selain proses bersalin itu sendiri,” kata beliau merujuk kepada komplikasi yang paling digeruni ibu-ibu hamil. 

Oleh yang demikian, Delilah menasihati ibu-ibu yang merancang hamil, sedang hamil mahupun yang sudah melahirkan anak supaya mengekalkan mengambil kalsium sama ada berbentuk suplemen mahupun daripada sumber semula jadi.



Assalamualaikum (saye nak p masak bubur nasik letak ikan bilis ni...)

Pandai jeles la pulak...

Assalamualaikum

هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء
Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan. 

Isnin lepas...kan saye cite yang saye telah mengalami kepeningan kepala diikuti migrain..
Nak dijadikan cite,pas makan malam..saye bersenda gurau la dengan Incik Suami sambil tengok tv...
Tapi pale makin denyut2...so soh la cik abg tu urut pale...
Incik suami pegang la kepala nak urut neh....skali...
DESYUMMMMMM!!
Cik Bebi tendang sekuat ati die...tekejut gak la...
Pastu just ignore la...sebab pkol 9-10mlm tu memang time main die...
Incik suami urut la balik pale...
DESYUMMMMMM!!
Mak aih....time tu saye dok kat lantai (sebab nak berlunjur)...so ingat kan la Cik Bebi tak selesa...saye pon naik la kat sofa...belunjur kat sofa plak (kaki agak panjang,belunjur kat sofa adalah kurang selesa)...


Then Incik Suami tunjuk something kat netbook die...pepaham la netbook...besar mane je skrin kan..?
Saye pon sandar la kat bahu Incik Suami nak tengok ape die tunjuk tu....
Baru letak je pale...
DESYUMMMMMM!!
Ini time kalu....sangat saket sampai terjerit...
Rase nitik air mate tahan ngilu..
Incik Suami pon dengan lemah gemalai lembutnye usap perot dan cakap kat Cik Bebi  
"tak baik tau buat mama camtu..sian mama saket..." 
dan saye plak sambung
"ok..ok...mama tak manje ngan ayah dah.."
Dan saye pon dok la jauh2 ngan Incik Suami lepas tu...
Pastu tadek plak die tendang sekuat2 ati die...

Rase nak gelak pun ada...rase nak marah pun ade..
Haih....anak...anak...
Logik ke baby dalam perot ade perasaan jeles yek...??????


Assalamualaikum

To Johor with love...

Assalamualaikum

Akakaka...punye tadek idea nak tulis tajok...

Okessss...sambung entry semalam...Ari Ahad,apa bikin..? Saye,Incik Suami,Mama dan Kakak pergi...
SHOPPING BARANG BEBI
Akak saye skali lagi telah meng'offer nak belikan kelengkapan bebi (lagi).. 
Ya ampun Cik Bebi..beruntunglah kamu dapat aunty cam Ibu (ibu adalah panggilan anak2 buah kepada akak saye)...dah la kaye..tak kedekot plak tu (ok...taktik koto...akak saye adalah silent reader...so kene bodek abes2an...kot ke dapat lebeh2 lg..akakaka....gile ko Na)..
akak saye memang bessssss....so die da membelikan Cik Bebi playpen Sweet Cherry (boleh lipat dan dibawa kemane saje)...kelambu..tilam..uhuiiii...banyaknye...pastu caik barang saye sket..(gile tak malu...sume kene harap mama....chaitttt...)...
tu je sebenarnye...baju..mittens..towel...mende remeh2 saye da beli ngan incik husband dah....
Ni la playpen Cik Bebi

Tapi sangat hepi2 yayaya p sane...bukan ape,kat Manjaku Bangi tu..ya ampun...banyaknye barang bebi (ape punye statement..?dah tempat jual barang bebi..harus la banyak!!)...
sebelum ni mase dok usha2 line online, tengok barang mahal2 je...jadi akak ngan mama p la melawat kawasan dulu...rupenye barang2 die campur baur....
opkos ade yang mahal jugak...cam stroller contohnye....ade semurah2 brand Sweet Cherry ngan MyDear...tapi brand Combi ngan McLaren pon ade...kirenye ade banyak pilihan la...dah la comel2 sume..siap ade diskaun 20% plak aitu...ohooiiii....
kalo bkn la kene balik Joho aritu gak..mau dok situ sampai petang belek barang2 bebi...comel....geram tol..huhuhu...gile jap...
lom lagi barang Winnie the Pooh...sib bek mama kate kain die tebal dan kasar...so tak sesuai untuk new born..kalo x,saye pauuu abes2 barang2 Pooh je...aahhahaaha..


Ni belom ade anak ni...ntah-ntah nanti bile Cik Bebi kua...ade je alasan nak p sane...beli itu la...nak tambah baju sebab da besar la...nak beli menan la..

Oh Incik Suami....ready the money..


Assalamualaikum

To Ipoh with love...

Assalamualaikum....

Hoh...last weekend saye ke Ipoh attended kenduri bestfren mase kat kolej dulu...
Quick recap tentang siapa dia..Nama die Emma..roomate saye kat kolej dulu...die sangat cantik..sangat pandai..sangat baik..sangat becok..sangat ramah..sangat bes...(sebenarnye sume kawan saye ade kriteria yang disebutkan)..serius dulu (kini dan selamenye) saye ni penakot nak drive (cume skang dah bleh la bawak dekat2)...so bile ke mane2,ngan die la...kadang2 p umah die...dok bercuti2 Mlesia...jalan2 Ipoh...kire gi mane berdua je la...kesah2 cinte,kami slalu la bercerite berdua...ade skali siap ter'miss ke kelas...sebab sakan sangat borak,tup2 da pkol 7...tak tido lagi..last2,tuang kelas la...kami ade geng tambahan...Nida ngan Cila ngan Syud...so kalo weekend2..ade je la tempat kami ni berjalan...atau makan....saye suke kawan ngan mereka...selain dari pendengar yang baik,pengkomen yang jujur,cikgu yang garang...mereka memang besssss...adoi la...kalu ingat zaman belajar...rase nak ulang2 15ribu tahun lagi je...

So ari Sabtu tu saye dan incik suami gerak dari umah mak kat Kulai...sebab malam sebelum tu p tengok ayah kat hospital...doakan ayah metua saye sehat ye kawan-kawan....still admitted sebab high blood pressure...Alhamdulillah jantung tadek problem...harap-harap these couple of days dapat la kua...bosan kan yah dok lame2 kat spital...huhuhu...konon nak gerak awal-awal,direct lepas Subuh gitu la...tapi saye tak sampai hati sebab incik suami tak cukup tido...lebeh 28jam die keje...tak balik-balik umah....so pkol 8pg baru la gerak...malam tu incik suami dah perasan tayar pancit...dok caik kedai,tak jumpe....so nak tanak kami gerak la pelan-pelan...tapi dekat highway,incik suami kate tak leh p dah kete ni...kene caik gak kedai...so pas kami topup touch n go..kami kua susur Tangkak dan ke..............

Bla..bla..bla...test tu ini...align itu ini...saye tengok jam...HAH??PKOL 11 DAH??NAK PI IPOH NI BANG...BUKAN KL...JAUH GILE LAGI....tapi tu la..nak wat camne..?sian incik suami...sebe salah die...ok..saye memang bini yang terok...paham...huhuhu....so pas da settle sume....dalam pkol 11.40 baru gerak dari Tangkak tu...tapi siap da sms Syud,soh kawan2 tunggu..ok..lame gile kan tak jumpe kawan2...staun lepas mase kawen k...huhuhu.....
Mengenangkan duit yang terbang

Gerak kua highway je...demi menenangkan perasaan bini yang berkecamuk...incik suami drive selaju2nye...(dan2 time ni haku tak marah laki bawak laju kan!!!!!)...sampai KL sejam sengah pastu...isik minyak...dekat pkol 2 dah sampai area Ipoh...tetapi..ADALAH BANGANGNYE,SAYE SALAH BAGI INSTRUCTION JALAN....so kami kene la lajak ke Kuala Kangsar nak u-turn kan...tapi teringat yang touch n go tak cukup (cukup sebenarnye...tapi takot...)...so benti kat Sg.Perak...tapi time tu ati manyak sedeh...sebab incik suami dah usap-usap mate sebab mengantok...leteh katenye...time tu memang rase besalah sangat...dah la marah2 sebab baru nak tuka taya...pastu saye membodoh salah jalan plak....sampai je kat parking,leleh2 air mate..huhuhu...mintak ampun besakan2 sebab marah2...lepas tu salah jalan plak...satu keje nak patah balik jauh gile...incik suami kate "xpe la...dah salah nak wat camne..?"(i love u bang)..then die kate,"jom p makan dulu...sian kat bebi...nanti kat umah Emma kite jamah sikit k"...(time tu dah dkt pkol 3ptg)..so pas makan kami gerak la ke umah pengantin..

Sampai je umah pengantin,mule2 dok jumpe kawan2 lame dlu...sampai lupe laki di belakang...borak2 sket...amik2 gambar sket...baru la makan..hohoho....mase makan borak lagi tu...sian incik suami..tatau nak borak ape...sib bek la dapat suami yang reti bawak diri...tadek la nak kepit2 ketiak je...mekaseh yang...huhuhu....lepas makan,kami gerak balik KL tido satu malam umah mama....ye la..mane larat.....huhuhu....ari Ahad plak...lagi weeeeehoooooo....nak tahu nape...?next entry...pale mahu kumpul idea dulu ye....kami gerak balik Joho dalam pkol 2ptg..then sampai pkol 6ptg...sempat la jenguk ayah kat spital...Alhamdulillah tengok ayah dah boleh borak...tak saket sangat dah...

then semalam...saye collapse...mule2 pening je...petang sket...migrain...adoiyai....apedaaaaa.....incik suami rilek je...iskk...

Kami dan pengantin
Saya dan pengantin..cantik kan pengantin...saye da cakap...


Assalamualaikum

Bile incik suami menunjukkan keinginannye...

Assalamualaikum...
Salam Taipusam...eh..ade ke peminat saya yang berbangse Hindu?? (peminat???chaittttt...)
Rutin harian saye tadek kene mengene ngan mana-mana perayaan pun...
so as usual...berBW,rehat2,bace paper,rehat2,basuh baju,rehat2,kemas itu ini,rehat2,masak2,rehat2...

Ade ape dengan tajuk..?
Lately incik suami slalu je ckp pasal mende jadah Android..
alah..menatang bawah ni...kiutkan..?

To be honest..saye memang la bodoh bab2 electronic gadgets...
Dari dlu,pape nak beli ke..sume tanye incik boifren - incik tunang dan kini incik suami (sambil pk...sume mende die tahu...jeles tol..terase kebodohan optimum I..)
Dedulu die dok terangkan pasal window mobile...saye serius malas dan tak minat nak amik tahu...saye YEEEEEE kan je...
Incik suami ni,memang xleh jadi lecturer/cikgu...mende yg ade dalam otak die ni..pelik2 dan sangat banyak...
kalo tanye "bateri ni jenis ape yeh bang?" nak tau AA ke..AAA ke...je...die akan jawab beserte ngan chemical2 yg digunekan...bagaimane berfungsi...mane instrument yg pakai...tu dia...
aiyohhhh..back to topic...

Dulu mase awal2 kawen dlu die nak sangat henpon yg berperisian Window Mobile...
walaupon die tak soh sapot pon,saye dengan rela hati [itu time kalu..bonus masyukkkkk juga...6K slamber dalam akaun...tp tu dulu....dulu Na...] hulur2 sket sebab nak tengok die hepi...
tapi skang..saye rase seperti:
SAMPAH KELUARGA

Sebab die nak iPhone4 la...kalu x pon,tablet PC cam Galaxy Tab la...iPAD la...
aduyai...serius rase sedih bile jalan asik2 mesti die p turut sume kedai tu dan belek...
but at the end akan cakap "blanje abg yang...duit abg,abg nak simpan untuk bebi"
saye tau die memain je...alah..mende baru kan...harus sume rase 'saye mesti pilih'
tapi...sebagai bini yg dah setahun mengabehkan duit die,rase sayu plak ati xdpt adiahkan die something sebagai appreciation...

ahaiiii incik suami...bleh tunggu ke sampai tahun depan..?tu pon kalo ade company yang nak hire binimu ini...




hmmmm entah la.....




.

Senarai kelengkapan cik bebi....

Assalamualaikum...
Apa khabar semua...? Saye sehat...
Dah makan...? Saye sudah... makan lauk ikan bilis cili api ngan telur je...
Rasa gembira harini...? Sangat gembire....sebab...?
.
.
.
Alhamdulillah...hampir complete barang cik bebi...
Awal sangat eh...? Ni pon sebab misi klinik kesihatan yang suruh prepare...
At least kalo bebi da tak sabar sangat nak jumpe mama ngan ayah die...tidak lah beliau bugil mungil je...
Bebi jangan la awal sangat yeh...kite jumpe 11.April.2011 [11.4.11],nak...?
(sebab tarikh tu bes)..time tu bebi da tough...nanti leh tros main ngan mama ngan ayah...
kalo bebi kua awal2 gini....bebi kene cucuk ngan ubat...doktor masuk2 wire...tak mau la kan..?saket kan...?
nanti bebi dah takleh nak swimming2 dah dalam perot mama...mama tak reti berenang,tak leh bawak bebi swimming....ok..?
(sile cakap ngan kuat dan membelai perot mengandungi cik bebi)

So,semalam saye dan incik suami pegi la cari barang bebi kat UO ni je...nape UO??sebab baju brand Fiffy yang comel dan murah....
Ntah la nape...dari awal2 dlu suke sangat baju2 brand Fiffy...baik yg plain atau yang katun2...
rase-rasenye kalo la ade duit sendre...mau gile beli baju...hahahaa...
pastu beg bebi idaman ati pon dah beli..mekaseh yang tak terhingga kepada incik suami sebab belikan walaupon mahal tak bertempat..
Sebelum ni da ade checklist dah untuk reference sendiri tapi just nak share kalo2 ade pape yang tertinggal lagi...especially barang yang nak bawak ke hospital..




Senarai keperluan bayi
  • 10 30 helai pampers - tadek lagi... 
  • 10 helai kain lampin - siap
  • 2 pin besar - pakai snappy..tp akan prepare jugak...
  • 2 helai tuala mandi - siap 
  • barang mandi baby ngan minyak - siap toiletries...minyak belum..
  • 2 helai selimut - tadek lagi... 
  • 4 helai seluar kalis air - plastik lampin tu je kan?? siap.. 
  • 4 helai baju / baju sejuk - baju pendek 2,baju pjg 2...baju sejuk belom ade...nnt carik.. 
  • 4 pasang seluar panjang - siap 
  • 4 pasang sarung kaki dan sarung tangan - siap
  • 1 cap - siap
  • 4 barut - mama kate nak jait...derang pakaikan ke barut baby kalo kat spital kerajaan??
  • 1 5 bedung - siap 1...nnt prepare lagi 4..
  • tissues [wet and ordinary] - siap
Senarai keperluan ibu
  • 1 helai tuala mandi 
  • 1 helai tuala muka 
  • 20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali - kalo pakai yg lekat/pad biase tak leh ke?? 
  • 3 helai baju tidur (boleh dibuka di bahagian hadapan, memudahkan untuk menyusu bayi) 
  • 3 helai kain batik
  • 1 helai jaket
  • 1 helai pakaian biasa [balik yey]
  • 2 pasang stokin 
  • 1 pasang selipar 
  • 3 helai coli khas untuk menyusu - kene ke??kalo beli brand Jusco je...ok tak..? 
  • 2 pasang pelapik coli - ade beze ke tiap2 brand?? 
  • 5 helai seluar dalam pakai buang - lom beli 
  • toiletries dan barang mekap  
  • bahan bacaan 
  • susu sesuai untuk ibu menyusu seperti ANMUM 2 - lom beli
  • breast pump + milk storage + feeding bottle - amik kat umah mama nanti..
  • bengkung kene ke...?
  • thermos dan makanan2 sampingan - lom beli
Senarai yang perlu dibawa oleh bapa - pasti lah belum :)
  • surat rujukan doktor/buku merah
  • kad pengenalan anda
  • kad pengenalan suami anda
  • surat nikah
  • wang  
  • charger dan kamera 
Senarai keperluan bayi (masa bersalin)
  • pampers
  • baju
  • seluar
  • napkin (untuk bedung kan...?)
  • towel mandi

Jadi..ni je kan yang kene bawak gi spital...? 

Untuk barang-barang lain pulak..mase baby dah kat umah..
  • bakul baju  - siap
  • bakul toiletries - siap
  • cotton buds - belom
  • cotton balls - belom
  • changing mat - siap
  • rashes cream - belom
  • bath tub - belom
  • thermometer n nasal aspirator - belom
  • kepit kuku - belom
  • sterilizer - belom
  • sabun basuh baju dan basuh botol - belom
  • sabun basuh botol dan berus - siap dan belom
  • set tilam - siap
  • kelambu - belom
  • baby cot - belom
  • bouncer - belom...or mebi tak beli...
  • stroller - siap
  • carseat - amik kat umah mama nanti..

Jadi...ni je kan...?kalo ade pape yang penting yang tertinggal,sile sharing is caring yek....
saye budak baru belajar...

Salam

Cakap-cakap orang..

Assalamualaikum...

Last weekend saye ke Cameron...
Ape yeh nak cite...? xdek mende la...
cume share gambar je la yeh...
Lata Iskandar

Kasimanis Strawberry Farm
Strawberry farm lupe name

Cactus Valley


Butterfly Farm

Bohari's Plantation


Cume ade conversation yg menarik minat saye semalam kat RnR Tapah,mase tengah tunggu incik suami kuar dari toilet:

Isteri: eeiii...comelnye perot...(sambil tengok perot gemok saye dan tunjuk pada Suami)
Suami: prot ayang kecik je...ayang berape bulan dah..?
Isteri: dah 3...


huhuhu...dalam hati saye berkate 'akak da 6, dik....6bulan lbeh...ye dik,akak paham camne perasaan bile pegnen tp perot tak nampak...lalu xsbr2 nak perot besar secara auto'....



Pastu tadi pagi ade checkup kat KD (Klinik Desa bukan Kris Dayanti)...
Lepas dah checkup sume...sambil tunggu nak kene enjet kancing gigi..

Akak: tak ade misi yek kat dalam...
Saye: tadek...kan misi enjet same ngan misi cek darah...so kene tunggu jap kot...
Akak: enjet yg 1st yek..?enjet katne ek..lupe dah..
Saye: kat lengan je kak....tak la...ni yg 2nd...1st dah enjet last month..
Akak: hah??awak pegnen berape bulan...?
Saye: hmmm 27minggu..masuk 7bulan la...
Akak: HAH...7 BULAN...?KECIKNYE PEROT AWAK!!! (capslock sebab suare die kuat)
Orang ramai: a'ah la...keciknye perot die..laki la kot...
Saye: a'ah..laki....
Dan nasib sesangat pastu misi panggil nak enjet..kalu tak...xtau nak borak pe plak...


Tapi pape pon saye bersyukur baby saye sehat dan menendang dengan sangat kuat...go baby go...hahaha...






Rase nak bawak sepanduk:

"SAYA MENGANDUNG 7 BULAN...YE, MEMANG PEROT SAYA KECIK...MEMANG SAYA MENGANDUNG ANAK LELAKI..MAAF,SAYA TAK LEH BESARKAN PEROT SENDIRI"

Baby dah 26minggu...

Assalamualaikum...

Aitu ade incik suami berpesan...jangan la eksaited melampau pasal bebi...
tapi nak wat camne yang oiii...bukan kamu yang rase saket tiap kali die buat samesot...geli tiap kali die menendang...
betape diri ini eksaited bile bebi bagi segale respon bile saye borak ngan die..(ok..nmpk sgt kesepian kan...?)

so far as berada almost 26minggu ini:

Saye:
  • mulai rase kepanasan melampau...banyak kali incik suami soh caik org repair ekon...saye tak wat jugak...kan dah kepanasan..(dan dengan segera pantasnye saye gugel caik org repair ekon..hahaha)
  • kekejangan bawah perot yang kadang2 melampau..sampai keluar2 air mate...aitu kat KL...tepakse kejotkan incik suami sebab rase takot...saket melampau tapi tadek rase bebi gerak...tup2 bebi tendang...ok...sume bleh tido semule...kesusahan tido pon menjadi2 sebab tatau nak pusing mane kasik imbang berat perot dan saket belakang...mama kate perot sangatttttttttttttt kecik...kesian bebi...kesian mak die...tapi ma,kan bes kalo saye leh stretchkan incik rahim saye sendiri...bagi bebi seluas2 ruang dan saye leh tido ngan aman...
  • perot masih kecil...hmmm sampai mase kenduri kezen aitu orang sume eksaited nak tengok perot...adalah hampa...dan skali lagi...saye tak leh wat pape pasal saiz perot saye,k..tp trust me...jeans sume dah out of size...lalu p beli suar yang berpinggang getah berharge murah kat UO...tepakse beb...sengkak....korang yang dah pegnen sure paham situasi saye kan...?
  • mood makan nasik adalah terlalu kurang...to be specific...nasi puteh...bukan rase mual ke ape...cume tadek perasaan...haih...last skali makan nasik ahad lepas sebab kenduri...Na..sian bebi Na....buat2 la ade mood.....
  • krem kaki ke pinggang adalah tahap tak boleh gerak....mule2 tapak kaki...lepas tu naik sampai pinggang...cerite kelakar last week....malam tu naik tido awal...sebelom nek katil dah p toilet...memang pakse diri cengceng walaupon xrase...pastu makan la bitamin segale...dah lelap ni...skali rase nak cengceng...mungkin sebab nak alih kaki cepat sangat...damn...krem..call incik suami (die kat bawah je pon...itu pon nak call kan...?) tapi die tak angkat....dah rase nak kua sangat dah ni...lalu jerit la secara kurang aja...incik suami pon naik macam bini dah saket nak besalin kan....huhuhu....die urut2 sampai bleh bediri....laju2 jalan pegi toilet....sian die...tapi tu la kejadiannye...
  • ape lagi yeh..?mood melaram juge dah kurang..boleh la takat pakai moisturizer je kua...tak payah bedak2 segale...hahaha..tapi baju..masih lagi nak lawa2...ngeheheehehe...pastu menggile nak try segale pesen tudung...alih2 tak kene ngan muke...amuk 1umah...last2 tudung bawal jugak jadi penyelamat....
  • akak heran sebab masih kuat jalan2...lek ah kak...baru 6bln..blom 8lbeh...kang adikmu ini tesadai seperti gajah kenyang...kamu sure rase nak halau balik joho cepat2 kan...?bab jalan,no denial...mmg sangat larat...cume tunggu je la time nak tido nanti...baru rase saket sane sini...sape jadi mangse...incik suami jugak..
  • feeding station cik bebi (ahahaha....malu nak cakap b****t la pulak kan...) dah start kuakan cecair bile diurut..ye la...kene la selalu cuci dan urut...tanak bagi tesumbat...mama yang pesan...sebab nanti susu penuh kalu....tesumbat kalu...padan muke teseksa sendiri....sian lagi bebi langsung tak leh makan sebab susu takmo kua...okok..saye urut ma...(mama saye memang suke mengugut....turun plak baka die ke saye...haih...)
  • stretch mark tadek pon...mebi kecik sangat kot perot...incik suami je yang banyak stretch mark..ahahhaa....aikk...?

Cik Bebi:
  • Saye da ade 1 name..tapi incik suami seperti tak suke...bleh ke die suggest harun la...ala..name2 otaimer...so dah deal soh die comeout ngan name die suke..tapi takmo version leman la segale...pastu combine...saye nak letak la muhammad tu jugak...die takmo...katenye bagi name anak stat huruf A...nanti name die kene panggil paling awal,tak yah tunggu2...haih....sabar je la..
  • cik bebi nendang tersangat la kuat...kadang2 sampai bergoyang badan2...ibu die aka akak saye kate die adalah goal keeper...sebab slalu wat tendangan jauh yg kuat...errkkk...bleh la...kalo kua muke ala2 khairul fahmi,i suke....errkk...mane plak datang muke cine...?so far kalo mengikut kiraan tendang menendang dari pkol 9...memang lebeh la dari seploh...kadang2 dalam pkol 10-11 malam siap pesan soh tido...sebab tendangan tu kadang2 rase saket ketika saye baring tengok tv...tapi ayah die kate..."tak pe...main lagi..teman ayah"..dan cik bebi pon tendang lagi kuat...haih...ape nak wat...anak ayah...
  • ni tatau a perasaan saye je ke ape...saiko ke ape....tapi kalo ngah men gem ke...wat sodoku ke..atau pk something....dan ter'stuck'..saye akan cakap ngan bebi.."hmmm camne ni yeh bebi...tolong la mama...takleh pk dah ni..."...dan die akan menendang..dan secara otomatik saye akan bejaye solve...dan satu pujian dan belaian untuk bebi..."pandai bebi mama"...
  • tadek banyak sangat..nanti next week p checkup lagi kite tengok ape doktor nak cakap yeh...

Preparations:
  • Alhamdulillah...aitu akak dah blanje beli stroller...nak tau stroller camne..?alah...stroller murahan je..sebab tatau bebi besar mane nanti..kalo cepat sangat besar nye...?kan dah rugi...so saye decide nak stroller ni...ekceli saye sangat bekenan kaler merah dan gambar lion...tapi tadek..takpe la...ijau pon ijau la...kang bebi garang sangat cam mama die plak...
  • singgah ke sogo..tapi tadek ape yang berkenan..plus gile ramai ibu mengandung dan new born bebi...uhhh...jadi jalan2 ke reject shop bawah pertama tu..jumpe rompers murah2...saje la beli yang murahan je..dalam 3keping...kot ke bebi saye besar nanti kan...rompers ke mane...takot pakai napkin ngan towel je plak kang..
  • another 2-3weeks nak balik KL lagi sebab nak p kenduri kat Ipoh...and kakak dah janji nak belikan bebi cot/playpen....ok...mende ni memang perlu sebab saye tido lasak...haih....nasib badan la...

So itu je la yang bleh diceritekan pasal pregnancy...so far saye rase bebi makin aktif,Alhamdulillah....saye tahu die membesar dengan sehat (ade cam iklan tv tak..?)
walaupon ade rase sikit iri hati bile orang compare perot..."orang itu ngandung baru 4-5bln nmpk perot.....saye cam tak pegnen je"...rase nak je jerit and cakap..."perot saye kecik...tapi ia berat"...tapi sape yang nak caye...?tak pe la....asalkan saye enjoy bawak perot yang tak begitu besar ni...cukup....dan saye dapat satu title dari maklang saye iaitu "orang mengandung cantik sebab buntut tonggek sket..pipi tembam sket..perot tak nampak" 
jangan jeles ye..kalo nak title tu..sile mengandung...


p/s: nak cari baju maxi pegnen yang cantik...incik suami ni suke request yang bukan2 tau...die nak gak tengok bini die pakai baju ngandung...die kate "baru lah ngandung" (nape die tak cakap barulah seksi..?or baru la jelite..?)..tapi yang saye tengok,baju saye tak ngandung lagi cecantik....aduiyai...mane nak caik baju ngandung yang bekenan dihati ni...sebab masalahnye ialah ketinggi saye...incik suami suke la wat saye sebe salah..ayo...mane nak caik baju kat bawah ni???
Nak yang artis pakai je...duit ciput..ape da Na....

Bye..Assalamualaikum...

    3D scan..

    Assalamualaikum...
    Aini nak share video mase scan aitu...
    alah..mase tau bebi laki tu..sile refer ke entry XOXO...
    lambat upload sebab kat henpon incik suami..
    henpon I kan cap ayam...mane leh amik2 bidio bagai kan..
    even otai2 kate tak elok slalu scan...tapi incik suami dan saye nak jugak wat sebab nak tengok structure bebi...
    bleh la sedia kalo Tuhan bagi sedikit dugaan kepada kami...
    kang kalo kua2 ade problem...meroyan plak saye...Nauzubillah...
    so korang enjoy la yeh...

    video
     

    Blog Template by BloggerCandy.com