My second hero


Aku yang bersalah

Cuba utk fahami
Cuba utk fahami
Cuba utk fahami

Tapi ade ke yg faham diri ini?

Happy 30th Birthday to me!!


Happy 30th Birthday to me!!

Baby bump at 33weeks



Patut la menyucuk je...

Migrain atau sakit kepala

Assalamualaikum

☹ Anda seorang penderita penyakit migrain?
☹ Terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan yang mengandungi steroid?
☹ Inginkan yang semulajadi?

☛ Cuba Set Migrain yang mengandungi:
- Ostematrix utk mengurangkan tekanan
- Vita-C utk ketahanan badan
- B-Complex meringankan stress

✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ 
✆ Line/Whatsapp/SMS: 0129165065
✉ Email: nanaruzana@gmail.com
✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽ ✽


Migrain juga dikenali sebagai vascular headache ialah sakit kepala yang berlaku berulang, berdenyut-denyut selalunya terjadi sebelah kepala sahaja. Ada juga yang bermula di sebelah kepala sahaja dan kemudiannya melarat kedua-dua belah kepala. Dalam kes yang teruk, migrain menyebabkan pening, muntah, cirit-birit, pengekalan cecair badan (retention of fluid) dan sensitif kepada bunyi dan cahaya.

Jenis-jenis

1.Classic migraine: 10 - 30 minit sebelum berlakunya migrain,pesakit mengalami tanda-tanda awal seperti terlihat cahaya terang, garisan zigzag, penglihatan berganda, buta sementara, kebas, kepala terasa berpusing, pening, sukar bercakap dan Ini disebabkan oleh saluran darah yang menghantar darah ke otak dan tisu sekelilingnya mengecil sementara, jadi menghad penghantaran darah ke bahagian tersebut. Ini menyebabkan gangguan pada saraf rasa dan pengawalan motor. 
2.Common migraine: Tanpa amaran awal terlebih dahulu seperti classic migrain. Lebih biasa terjadi.

Faktor-faktor
Pemakanan
Hormon
Cara hidup
Perubahan cuaca
Cuaca terang matahari atau lampu
Bunyi bising yang kuat
Bau yang kuat
Menonton tv, memandang skrin komputer dengan lama
Stress dan tekanan emosi
Jantina
Merokok

Rawatan
- Menghadkan pemakanan dan makan secara teratur.
- Perempuan yang menghadapi migrain sebelum haid perlu mengurangkan pemgambilan garam kerana garam boleh menyebabkan fluid retention (lihat di atas).
- Senaman yang kerap dan teratur dan mengamalkan teknik-teknik untuk mengurangkan tegangan badan.
- Kenakan benda yang panas seperti menggunakan botol air panas ke tempat yang sakit.
- Kenakan benda yang sejuk seperti beg yang mengandungi ais.
- Cara hidup yang lebih teratur seperti makan secara teratur dan dapatkan tidur yang cukup.
- Baring di tempat yang gelap dan senyap pada permulaan migrain.
- Biofeedback. Pesakit diajar mengawal pengembangan dan pengecutan otot dan saluran darah. Teknik ini lebih berkesan jika diajar kepada pesakit kanak-kanak.
- Rawatan lain yang mungkin boleh menolong anda ialah refleksologi (urut saraf kaki). Petua orang-orang tua seperti basahkan bahagian bawah (iaitu dari kaki ke badan dan ke kepala) dahulu semasa anda mandi mungkin juga berkesan.
- ubat-ubatan yang mengandungi steroid*


Nak test market

Assalamualaikum
Esok stok tudung akan sampai
As for now, I am considering this as our family bussiness
Thanks kakak sebab percaya and bagi modal
Thanks adik wani sebab jadi model merangkap promoter
Thanks adik yi sebab jadi despatcher n auditor
Thanks mama n ayah sebab kasik pinjam space
Thanks dearie cinta hati sebab support n bg idea

Thanks all sebab gonna be my customer

InsyaAllah n Alhamdulillah

Bodyguardku si picky eater


Assalamualaikum
Ni lah bodyguard no 2 saya (yang first harus la incik suami kan?)
Ape cerr plak ngan bodyguard saye ni??
hehehe...teringat gambar ni bile kawan bertanyakan supplement ape untuk anak die yang picky eater...
Mengikut pemerhatian saye..anak2 ni akan memilih untuk tidak makan jika:
# ada tarikan lain seperti playground / kawan
tadek makanan yang die suke which means yang die nak makan..contoh Aqil cume nak ayam/ikan/telur goreng dan sup SAHAJA
makanan tak same dengan family course..tetibe die punye tak kaler kuning (masak lemak cili api)
die kenyang air / jajan

Trust me..saya tak pernah sekat2 atau hadkan anak bleh makan itu saje..makan ini saje..
Sedari dalam perot saya dah biasakan makan macam2..
Ade orang kate jangan makan durian nnt panas..saya makan la sikit kasik anak rasa...
Yang ko melantak selori,harus la panas...derrrrr...pk la...
Mase masuk 6th month dah start puri and bubur pon saye kasik je die makan macam2...
Tapi ikot la 4days rules n sesuai dengan die..
MIL penah tekejot saya kasik makan pasta je kat anak...like..WHAT???KENYANG KE TAK MAKAN NASIK???
Skang MIL pon dah pandai makan pasta dan tak bergantung pada nasik sahaja...
Ni untuk biasakan die dengan semua jenis makanan yang wujud di muka bumi ni termasuk la sayur dan buah..
Buah tadek hal...kadang2 kene sekat pengambilan..sayur??haisshhh... 
Sedangkan start makan dulu kasik sayur ngan buah je..
Tapi bile die dah besar,die dah pandai rasa...memang susah..bukan taknak langsung..tapi kene pujuk atau sembunyikan dalam nasik/telur...
Masa umur die 1-2tahun Alhamdulillah lagi..bleh la pujuk2..main2...
Pastu hazab..kadang2 stress...nak2 ngah mengandung..double trouble..

Camne sebenarnye nak pujuk anak makan ni??
Cuba sajikan makanan dalam jumlah kecil
⍢ Variasikan makanan
⍢ Presentation menarik
⍢ Jadikan saat makan menyeronokkan
⍢ Jadual makan yang teratur
⍢ Beri snack sihat
⍢ Hindarkan gaya memaksa dalam memujuk anak
⍢ Libatkanlah anak anda untuk menyiapkan makanan
⍢ Elakkan memberi umpan makanan penutup sebagai hadiah
⍢ Hadkan pemberian minuman di sela-sela waktu makan


Mudahkan??? Memang..mudahnye membaca satu persatu ayat tu...tapi anak tetap tak berminat nak makan? 
So saya try kasik Meal shake. Alhamdulillah die ade la jugak rasa nak makan...Die tak mintak "mama,nak makan" ...tapi bile kita sua kat mulut,die tak reject...

Meal Shake mengandungi:
⌘ anti oksidan iaitu vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan juga anti penuaan.
⌘ protein untuk membina sel-sel kulit, kuku, rambut, organ dan darah.
⌘ vitamin B yang lengkap untuk membina sel-sel darah merah yang sihat.
⌘ fiber atau serat yg memberikan rasa kenyang ketika lapar terutamanya dipagi hari. Juga membantu melawaskan pembuangan air besar bagi mereka yang mengalami sembelit.
⌘ asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan megnasium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses tumbesaran.


Meal Shake bukan sahaja bagus untuk anak picky eater tapi:
- orang dewasa yang tidak mengamalkan diet seimbang
- kanak-kanak seawal 1 tahun
- ibu yang mengandung
- mereka yang selalu tak sempat sarapan pagi


Risau anak tak dapat khasiat kan???
Aqil pon badan die cam saya...cepat turun...nak naik sikit punye payah
That is why sebagai mama,memang saya sanggup la buat ape saje..
Contohnye die nak makan aiskrim? Makan lah nak...dari seharian ko tak makan/minum pape..

Tapi...tapi...tapi...supplement ni cume membantu...
Mommies di luar sane tetap kene wujudkan masa makan yang menarik...
Memang susah n saya akui memang tak selalunya jadi..
Tapi usaha..usaha..usaha..k...?

Kalo berminat, laju-laju lah order k..
Bleh click gambar untuk terus ke page saye k...
Buhhhbyeeee....
Wassalam



OSTEOMATRIX RELOADED


 Assalamualaikum

(ღ˘⌣˘ღ) Alhamdulillah ade customer dah repeat order Ostematrix ni. Feedback yang saya dapat - bangun pagi badan dah tak letih & lenguh & sakit sendi hilang. Ye la, jaga baby baru memang meletihkan kalo die meragam. Walaupon lelaki,kene tolong wife jaga baby jugak kan? So beliau suggest utk ayah beliau jugak. Syukur sangat dapat tolong orang.


؟ Apa kebaikan Osteomatrix (Kalsium) ni:
✿ Menguatkan tulang, kuku, gigi dan sistem saraf. Ia juga boleh membantu merawat tulang retak, kuku rapuh, eczema, asma, kekejangan dan gusi berdarah.
✿ Membantu mengatasi kekejangan dan kebas-kebas. Pengambilan ostematrix sebelum tidur dapat membantu mengurangkan kebas-kebas, kejang, sakit sendi dan juga artristis
✿ Mengurangkan stress, membantu mengimbangi tekanan darah, menenangkan saraf, menggalakkan tidur lena dan membantu mood swing serta sakit kepala.
✿ Mengurangkan masalah haid. Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000 mg kalsium dan magnesium serentak, ia akan meringankan sakit semasa waktu haid dan membantu pembuangan air kecil.
✿ Membantu mengurangkan hiperaktiviti perut dan masalah gastrik.
✿ Membantu atlet sukan membekalkan kalsium dan mineral penting dalam tubuh. Justeru, pergerakkan dan aktiviti lasak dapat dilakukan dengan selesa dan mudah.


؟ Siapa yang perlu ambil kalsium ni?
 Individu yang mengalai sakit pinggang, sakit lutut dan sendi
 Individu yang sering mengalami kebas kaki / tangan terutamanya pada waktu malam
 Ibu-ibu mengandung, terutamanya yang sering mengalami kebas kaki
 Ibu-ibu menyusu yang sememangnya memerlukan jumlah kalsium yang tinggi
 Individu yang sering keletihan dan kerap outstation, dimana kalsium membantu mengurangkan keletihan


-----------------------------------------------------------------------------------------
✆ PM/Line/Whatsapp - 0129165065
-----------------------------------------------------------------------------------------

㋡ Anda juga boleh berkongsi jika ada masalah kesihatan yang lain & saya akan cuba untuk suggest produk yang bersesuaian dengan anda.
㋡ Jika anda pentingkan penampilan & kesihatan diri, Shaklee adalah produk yang terbaik dengan harga sesuai bajet anda. 



AJHT..Ape?papa JaHaT?

Papa jangan papa jahat
Jangan papa nakal sangat
Mama jangan mama sekat
Jadi papa tak terleka

***************************************************************************

Assalamualaikum
Wahaha...pagi-pagi kene serangan sepak terajang jurus tulang rusuk kanan dari anaknda
Terus rase cam tak leh bepusing kiri-kanan..
Suddenly teringat pasal AJHT...kenape?


Apa AJHT
AJHT atau Ape?papa JaHaT? ADVANCED JOINT HEALTH TABLET ni satu produk untuk menyokong kesihatan sendi. Ia merupakan formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi. Ia mengandungi ekstrak unik Boswellia aktif, ekstrak jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.


Kebaikan AJHT
  • Meningkatkan keselesaan pada sendi seawal hari ke-5
  • Keselesaan sendi dengan 28% lebih cepat .
  • 45% lebih berkesan bagi meningkatkan keselesaan sendi.
  • Memelihara tisu penyambung yang sihat dengan tambahan kuprum, zink, vitamin c dan manganese yang bertindak membina kolagen.
  • Meningkatkan keupayaan ‘kusyen’ dengan glukosamin dari ekstrak boswellia , jadi anda bebas bergerak.
  • Menambahkan kebolehan pergerakan tanpa rasa sakit
  • Meningkatkan fleksibiliti sendi.
  • Memperbaiki fungsi sesendi.
  • Menyokong kesihatan sesendi untuk jangka masa panjang.

Keistimewaan AJHT
  • 100% bebas kerang-kerangan (bagi yang elergik kerang-kerangan) .
  • 100% vegetarian.
  • 100% bebas kondroitin (bebas kondroitin beerti ‘penyerapan glukosamin yang lebih baik’, kehadiran kondroitin seperti dalam kebanyakan produk lain hanya menghalang penyerapan glukosamin).
  • Hanya 2 tablet diperlukan sehari.
  • Tablet jenis mudah telan
  • Tiada perasa, pemanis atau pengawet
  • Bebas gluten (gluten adalah bahan yang menghalang penyerapan zat dan mineral ke dalam tubuh).


Orang tua mostly ade penyakit sendi kan? Sebab kate orang dah tak cukup pelincir. Kepadatan tulang pon dah menurun. 
Tapi bukan orang tua je yang saket sendi ni. Kite yang muda ni pon slalu sangat dah saket sendi..
May be sebab dok ngadap PC/laptop je..buat keje yang berulang-ulang tanpa memikirkan ke'ergonomik'kan perbuatan kite tu..


Jadi ape salahnya kalo kite spend sikit duit untuk mak ayah yang ade sakit sendi ni..
Sebab orang tua-tua ni bukan nak dok diam..ade je keje..pastu malam mule lah sakit sane-sini..
Ofkos la kan..nama pon dah tua,surely la saket macam-macam datang..
Tapi kalo ade supplement yang boleh bantu kurangkan,tak salah kan nak cuba??


Kalo ade yang berminat boleh PM kat FB Nanako Shoppe atau nanaruzana
Kalo nak instant reply bleh SMS/Line/Whatsapp kat 0129165065




Antibiotik semasa hamil

Assalamualaikum

Lately badan macam tak sedap..wahahaha...lately ke???ke setiap hari..
Kemon...orang ngandongkan sume tak stabil..fizikal..emosi..kasik chance la nak mengade lebih..
Tapi tu la..ade time yg saket boleh tahan lagi as ni second pregnancy kan...tadek la nak ikotkan sangat..tapi ade saket yang memang tak bleh tahan dan tak leh wat pape contohnye saket gusi kat gigi bongsu nih..
Korang pon tau la cane saket nye saket gigi tu kan? kalo tak ngandung mesti dah telan paracetamol ke..pain killer ke..tapi mase pregnant mane leh suka-suka weh..tahan je la..lame2 die boring,die stop la saket tu..hahaha...padan muke orang tak layan (die = gusi bengkak)

Same goes kalo korang ade saket yang lain. Most of the time doktor akan kasik nasihat je walaupon korang dah cam rase kat kepala ada batu besar atau kat bahu ade cam ju onn bergayut tau kaki ade annabelle..berat dan saket...
Sebab antibiotik tu last resort la kalo betol-betol kritikal. tahap kritikal?saye takleh komen. Kalo nak info lanjut bleh rujuk artikel saya copy dari blog Dr.Zubaidi.

Antibiotik selalu diberikan kepada wanita hamil yang mengalami jangkitan kuman. Ia tidak diberikan kepada jangkitan virus atau jangkitan fungal. Oleh itu penggunaan antibiotic yang berhati-hati boleh memudaratkan ibu yang hamil dan bayi dalam rahim.

Adakah wanita hamil yang dijangkiti meninggalkan penggunaan antibiotic adalah langkah yang bijak? Seorang wanita sedang sakit dan memerlukan antibiotic untuk sembuh, perlu mengambil rawatan antibiotic. Tidak semua rawatan antibiotic merbahaya, ia bergantung kepada jenis ubat antibiotic itu, berapa jumlah dos yang diambil dan berapa usia kehamilan ketika ia diambil. Jika manfaat lebih banyak dari kemudaratan, maka mengambil antibiotic adalah sangat perlu.

Selalunya doktor akan memberikan ubat antibiotic kepada wanita hamil bagi merawat beberapa jangkitan kuman seperti jangkitan kencing kotor (urinary tract infection), jangkitan kuman pada pundi kencing, jangkitan kuman pada ginjal (pyelonephritis) dan appendicitis. Jika tidak dirawat dengan antibiotic, penyakit ini boleh memudaratkan ibu dan bayi dalam rahim.

Ada banyak lagi jangkitan kuman yang memerlukan rawatan antibitiok bergantung pada pertimbangan seorang doktor. Terdapat beberapa jenis antibiotic yang selamat digunakan oleh wanita yang hamil. Selalunya doktor memberikan antibiotic yang berada di kategori A atau B dalam senarai FDA. Antara ubat antibiotic yang selamat digunakan ketika hamil ialah:
  • Amoxicillin
  • Ampicillin
  • Clindamycin
  • Erythromycin
  • Penicillin
Ada beberapa ubat yang perlu dielakkan, seperti antibiotic tetracyclines (doxycycline dan minocycline). Ubat Bactrim dan Septra juga harus dielakkan. Ini kerana Trimethoprim, bahan utama dalam Bactrim dan Septra menghalangkan manfaat folic asid yang sangat penting ketika hamil. Bagi ubat antibiotic nitrofurantoin (atau nama yang dijual di pasaran sebagai Macrodantin atau Macrobid atau Penglobe) tidak boleh diberikan selepas usia kehamilan 36 minggu kerana antibiotic ini memberikan risiko kerosakan pada sel darah merah bayi dalam rahim jika diberikan beberapa hari sebelum bayi dilahirkan.

Sebagai kesimpulan, nasihat saya bagi wanita yang hamil:
  • Gunakan antibiotic sebagai pilihan terakhir.
  • Elakkan penggunaan antibiotic di usia awal kehamilan, kurang dari 15 minggu.
  • Pilih antibiotk yang diketahui statusnya selamat untuk wanita hamil.
  • Jangan terlalu banyak makan ubat, gunakan satu ubat yang penting saja dan tinggalkan ubat-ubat yang tidak berapa perlu.
  • Gunakan antibiotic pada dos yang rendah dan berkesan.
  • Jangan mengambil apa-apa ubat lain yang boleh dibeli dari farmasi atau kedai ubat ketika
  • mengambil rawatan antibiotic.
Oleh jika doktor mahu memberikan antibiotic kepada wanita yang hamil, berbincanglah dengan doktor
tentang risiko dan manfaatnya. Wallahu a’lam. (Thanks to Dr.Zubaidi)

Jadi sharing is caring la kawan-kawan...

Plus


Ni untuk trimester 1.. Lebih kurang je kan cam yang nurse kat KKIA kasik? 
Time ni baru pembentukan struktur badan dan dalaman baby kan??
Vitalea - memberikan kesan yang sama seperti asid folic & mengandungi iron yang tinggi. (saya pon makan iron yang coklat ke..iberet ke..obimin ke..hb tak pernah tinggi)
VitB - memberikan tenaga kepada ibu
VitC - memberikan ketahanan kepada badan
Osteomatrix - Kandungan kalsium yang tinggi untuk pembentukan tulang baby

Bila masuk 2nd trimester, otak baby mula terbentuk dan sel-sel mula bergabung. Ibu perlukan ini.......

Omega - kandungan minyak ikan yang mampu menggalakkan pertumbuhan sel otak dan mengawal paras darah

Bagi saye,saye akan buat atau spend ape saje untuk andaknda yang dalam perot dan luar perot...huhuhu...
So tak salah kalo kite amik jalan alternatif demi kebaikan anak-anak kan??
Mahal sikit takpe sebab produk ni bukan bleh makan mase mengandung je..dah pas bersalin pon boleh continue..
Tak de bajet? hmmmm... saye boleh tolong..

PM/SMS/Line/Whatsapp je k...saye tunggu...


Perlukan motivasi..??!!



Learning is the beginning of wealth. Learning is the beginning of health. Learning is the beginning of spirituality. Searching and learning is where the miracle process all begins.
Jim Rohn 


You are never too old to set another goal or to dream a new dream.
C. S. Lewis


Always do your best. What you plant now, you will harvest later.
Og Mandino


Be miserable. Or motivate yourself. Whatever has to be done, it's always your choice.
Wayne Dyer


Optimism is the faith that leads to achievement. Nothing can be done without hope and confidence.
Helen Keller






# Bila yang diusaha tak belum berhasil, bila masa mempertikai usaha, motivasi jadi lemah selemah-lemahnya. Bersabarlah Nana. Usaha itu wajib & bertawakallah selepas itu. Andai belum nampak yang dituai, fikirkan sikecil dalam kandungan. Mungkin tertulis rezeki untuk tiba bersama dengan kehadirannya. Jangan merungut yang tiada, tapi bersyukur dengan limpahNya #

New design of jubah & tshirt for mid October


Assalamualaikum

Dah upload design baru untuk jubah ngan tshirt muslimah

Jemput la tengok..click je gambar atas tu untuk link ke fb saye ye

Untuk pertanyaan ke...order ke..PM je

Lately tadek order sangat..semua menyimpan untuk raye semalam yeh??

Takpe..bukan rezeki saye la tu

Pape boleh jugak send SMS/PM kat Line/Whatsapp saye ye

Jap gi nak upload gambar handbag/clutch/purse/tote bag gred super A plak

Tapi dalam fb dah upload dah..kalo berkenan sile la bagitahu ye

Salam



Healing Crisis / Krisis penyembuhan

Assalamualaikum

Maaf tak hapdet blog
Last weekend bz attend walimah kezen kat Ghombau most wanted yooo
Then isnin dating berdua-duan dengan husband and mengiring paktam ngan maktam incik suami ke Kelana Jaya menunaikan haji (semoga mendapat haji mabrur & maktam tak lupa doakan permintaan saya di sana InsyaAllah)
Malam tu gak dikejutkan dengan pemergian paklang incik suami ke rahmatullah
Last jumpe paklang awal bulan lepas mase anak die kawen
Mase beliau masuk hospital mak nasihat supaya saya tak masuk sebab suspected tibi (kan tengah mengandung..senang dapat penyakit katenye)
So tak dapat lah jumpe utk kali terakhir haritu...just mengiring ke kubur saje
Doa saya agar paklang ditempatkan di kalangan orang yang beriman


So dengan kepenatan botingkek-tingkek ni,saye amik mase la sikit nak calm down and rest
Dah masuk 29th weeks @ 3rd trimester ni perot makin sarat..berat..baju pon banyak tak muat dah (stressssss!!!! ade lagi kenduri kene attend ni...haiyoooooo)
So far adik baby dah berjaya naikkan uri mama (thanks sayang..thank you so much)..gender..?sebab doktor pon cam yakin tak yakin...so tak yah la reveal dlu
Barang baby memang dah plan ngan incik suami pakai yang abang Aqil punye je
Ye la..beli kaler kuning/putih/ijau je dlu...sebab takot tetibe kua gegirl kan aritu
Nanti balik next month je tengok balik ape yg kene beli,tros letak kat umah mama..tak yah nak hangkut 2-3kali dari Joho...


Back to business kawan-kawan
Tu hari dok perkenal and cakap pasal produk Shaklee (which is yg popular surely set kuruskan badan)..kene tiaww ngan makcik-makcik
Katenye "makan tak jaga..senaman tak..camne nak kurus..makan la dengan botol-botol skalipon"
wahahaha...yes..memang yg ni kene admit la..betol la makciks ku..tapi tetap saye soh beli gak supplement ni
Then kezen yang beli slimming set ni bagitau yang kawan die penah amik n stop sebab mengalami sakit-sakit
That is what we called healing crisis yang mana tak semua orang kene simptom yang sama or ade yang tak de pape langsung jadi teros berkesan supplement tu
Jadi saya dengan rendah hati mengcopy paste fakta tentang krisis penyembuhan ni k...
Enjoice 


Anda rasa semakin teruk setelah mengambil produk Shaklee kami?

Q: Apakah yang dimaksudkan dengan krisis penyembuhan? 
A:Ia merupakan satu proses berterusan dalam badan yang mengambil masa untuk membersih dan membina semula sel-sel badan yang telah rosak akibat radikal bebas. Sebahagian dari proses ini akan mula untuk menyingkirkan toksin yang telah sekian lama terkumpul didalam badan sepanjang hidup. Semasa proses penyingkiran toksin, badan anda akan mengalami tanda atau sintom yang membuatkan rasa tidak selesa, dan ia dipanggil sebagai krisis penyembuhan. Dalam perubatan China, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan krisis penyembuhan.

Q:Mengapakah krisis penyembuhan selalu terjadi selepas mengambil makanan tambahan?
A:Menurut Professor Yoshio Niwa, seorang pakar dalam nutrisi molekul, apabila kita menambahkan pengambilan nutrien, nutrien itu akan bertindak balas dengan oksigen didalam badan. Dan tindak balas ini akan merangsang organ badan bagi menjalankan proses pembersihan, penyingkiran, menggantikan tisu yang lama dengan tisu yang baru dan lain-lain lagi dengan berkesan. Sebagai contoh, anda akan mengalami ruam pada kulit, lebih banyak pergerakan usus, dan ini merupakan satu tanda bahawa badan sedang menjalani proses menyahtoksin. Bayangkanlah sekiranya badan anda seperti besi paip yang berkarat, dan bila anda meletakkan serbuk anti karat atau pencuci paip, banyak karat yang terhakis akan keluar daripada dinding paip tersebut, dan itu akan menyebabkan anda berasa lebih teruk serta banyak kotoran-kotoran yang terdapat di sekeliling paip itu. Tetapi selepas karat itu disingkirkan, paip tersebut akan menjadi lebih baik dan kembali bersih seperti baru.

Q:Adakah krisis penyembuhan petanda yang baik? 
A:Ya. Krisis penyembuhan merupakan satu petanda yang menunjukkan rawatan atau makanan kesihatan yang diambil benar-benar berkesan. Sesetengah orang akan berfikir yang sintom mereka menjadi semakin teruk, tetapi hakikatnya ia adalah proses penyembuhan semulajadi dan ia ternyata petanda yang sangat baik untuk mendapatkan kesan krisis penyembuhan yang sebenar. Umumnya, krisis penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat sepertimana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.

Q:Adakah setiap orang akan mengalami petanda dan simptom yang sama semasa krisis penyembuhan? 
A:Setiap orang adalah berbeza. Sesetengah individu akan mengalami krisis penyembuhan sebaik sahaja mereka mengambil makanan tambahan dan mereka yang lain hanya akan merasai selepas satu atau dua bulan. Kesannya juga berbeza. Lebih banyak toksin di dalam badan, lebih teruk lagi krisis penyembuhannya.

Q:Secara umumnya, berapa lamakah tempoh bagi krisis penyembuhan ini?
A:Ia sebenarnya bergantung kepada keadaan kesihatan individu tersebut. ia mungkin mengambil masa dalam tempoh 2-3 hari atau mungkin berbulan lamanya.

Q:Ramai orang bertambah baik selepas mengambil makanan tambahan, tetapi walaupun saya masih mengambil makanan tambahan, saya masih lagi tidak merasai sebarang perubahan, Mengapa?
A: Secara umumnya, selepas 1-2 bulan pengambilan makanan tambahan,anda sepatutnya telah merasai perbezaannya (cth. Tenaga bertambah, pergerakan sistem usus yang lebih baik, dll.) sekiranya tiada sebarang peningkatan, anda berkemungkinan mempunyai masalah seperti:
  • Tidak mengamalkannya setiap hari
  • Tidak mengikut dos yang telah di cadangkan
  • Takut kepada krisis penyembuhan, lalu berhenti dari mengambilnya
  • Pemakanan yang tidak sempurna serta mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat
  • Mengalami penyakit kronik yang memerlukan tempoh yang panjang untuk sembuh
  • Mengalami keadaan yang kronik yang membuat anda hilang keyakinan dalam mana-mana rawatan mahupun makanan tambahan
  • Mengalami masalah emosi

Memahami Krisis Penyembuhan dan Petanda serta Simptom:
  • Sakit kepala yang melampau / Tekanan darah tinggi - petanda menyahtoksin
  • Demam, tidak cukup rehat - meningkatkan metabolisma, merangsang fungsi imunisasi badan
  • Cirit-birit -  meningkatkan pergerakan usus, 
  • Najis/air kencing berbau - Petanda bagi menyahtoksin, menghimpunkan bahan buangan dan sisa-sisa dalam usus besar
  • Kembung perut - Sistem penghadaman yang lemah
  • Ruam, kulit gatal, kelemumur, keluar lendir - Fungsi hati yang lemah, usus besar yang tidak sihat dan sistem pembersihan
  • Penghasilan lendir seperti selsema/kahak - Fungsi paru-paru yang lemah, keluar kahak juga adalah petanda bagi menyahtoksin
  • Pendarahan Hidung - Mungkin petanda bagi kekurangan darah
  • Rasa sakit pada otot dan sendi - Badan berasid, toksin terkumpul dibahagian yang sakit
  • Peningkatan rasa sakit di sebahagian - Mempercepatkan krisis penyembuhan badan yang bermasalah
  • Tidur yang bermasalah atau terlalu aktif - Sistem saraf yang lemah
  • Kitaran haid yang tidak menentu - Hormon yang tidak seimbang/penyakit buasir /perubahan waktu kitaran haid/ kegatalan pada alat sulit/penghasilan lendiran yang banyak
  • Lapar, Pening -Tekanan darah rendah, anaemia
  • Loya, sembelit, tersedu - Sistem hadaman yang lemah, masalah hati
  • Edema (membengkak) - Masalah buah pinggang
Rujukan: Dr. Mary Ruth Swope, Columbia Unversity

Jadi sape-sape yang dah amik supplement Shaklee and rase macam-macam,jangan risau k
Teruskan pengambilan,istiqamah dan tawakal
Air mesti banyak minum,pemakanan kene jaga k

Kalo sape-sape ade masalah yang disebutkan kat atas tu,boleh la pm saye untuk dapatkan suggestion produk ape yang boleh tuan/puan/cik ambik
Kalo nak senang terus gi kat fb Nanako shoppe..setiap produk ade penerangan tentang penyembuhan

InsyaAllah setiap penyakit ada ubatnye


Shaklee: Promosi Oktober ni..Collagen Powder..


Assalamualaikum

Lately bz sket..atau sebenarnye nak cakap..mood swing sket...duduk lame tak leh..so malas nak tercangak depan pc..

So sementara ade mood yg tak berayun ni...mari kite memperkenalkan produk Shaklee lagi

Collagen Powder...hah kau..bape banyak la produk berasaskan kolagen ni??

Banyak ke ikan dalam laut tu??Banyak..InsyaAllah...

Nape produk ni lain dari yang lain??

1. Apa kandungan collagen shaklee? 
Kandungan utama collagen shaklee adalah dari sisik ikan merah, iaitu salah satu sumber premium kolagen dengan penyerapan lebih tinggi dan pencemaran yang lebih kecil berbanding kolagen haiwan yang lain. Selain itu,kandungan tambahan iaitu Ekstrak Kerang-kerangan - Glukosamina daripada ekstrak kerang-kerangan adalah penting dalam sintesis bendalir sinovia bagi melicinkan pergerakan sesendi dan melembapkan mata untuk melegakan ketidakselesaan mata, Elastin dari kolagen ikan - Elastin dapat mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit yang boleh melantun apabila dicubit. Kolagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi bersama kolagen untuk kulit yang lebih tegang, gebu dna anjal, Lactobasilus Acidophilus - Sejenis bakteria baik yang membantu untuk mengimbangi usus mikroflora dan memudahkan pembinaan semulajadi sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan kolagen, Ekstrak Pfaffia - Pfaffia juga digelar sebagai Ginseng Brazil yang bila diganbungkan dengan enstrak biji benih Camellia Japonica, dapat menyokong pembentukan kolagen dan asid hialuronik. Dengan kemampuannya untuk mengikat jumlah air yang besar, asid hialuronik memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu badan dan mebuatkan kulit lembut, lembap dan rata, Ekstrak biji benih Camellia Japonica - Mengandungi asid oleik, sejenis emolien kulit dan pelembap yang unggul, dan bahan antioksida semulajadi. Isoflavon yang dapat membantu mengurangkan radikal bebas, Vitamin C dan Vitamin B - Vitamin C menggalakkan pengeluaran kolagen semulajadi yang melawan radikal bebas dan merosakkan kulit kita. Vitamin-Vitamin B terlibat dalam metabolisme karbohidrat, lemak dan protein untuk mengahsilakan tenaga yang diperlukan untuk pengeluaran kolagen dalam sel. 

2. Apa istimewanya collagen shaklee?
Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan. Terbukti dapat memperbaiki testur kulit wajah & menghilangkan kedutan selepas menggunakan selama 8 minggu (melalui ujian klinikal)

3. Macam mana bentuk collagen shaklee?
Ianya berbentuk serbuk yang mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran. 1 kotak mengandungi 15 sachet di mana setiap sachet mengandungi 15mg. 

4. Tahan berapa lama collagen shaklee?
Untuk kesan yang lebih optimum, disarankan ambil 1 sachet setiap hari sehingga seminggu. Minggu seterusnya, pengguna boleh ambil selang sehari (untuk 30 hari penggunaan). 

5. Macam mana aturan makan collagen shaklee?
Hanya campurkan 1 sachet collagen bersama sebarang minuman kegemaran. Diambil pada waktu pagi semasa perut kosong atau sebaiknya malam kerana waktu malam adalah waktu pembinaan semula kulit. 

6. Berapa harga collagen shaklee?
Retail price RM298. Special price?Jengjengjeng..Kenapa ia mahal?Harga collagen berdasarkan sumber yang diperolehi untuk menghasilkan colalgen. Pastinya kerana kualiti yang dijaga untuk penghasilan collagen ini. Sumber dari ikan laut dalam adalah sukar untuk diperolehi. Jadi harga setanding dengan kualiti. 

7. Siapa sesuai amik collagen shaklee?
Collagen sesuai diambil oleh mereka yang mengalami masalah berikut: 
-Terdapat garis-garis kesan ketawa, kedutan, lingkaran hitam bawah mata, kesan bengkak bawah mata, penglihatan kabur.
-Gusi yang tidak sihat
-Rambut kering dan bercabang di hujung
-Liang roma besar, pigmentasi, jeragat, kulit kering
-Garis halus pada leher
-Kulit hilang keanjalan, lebih kering. Kelihatan tua daripada umur sebenar. 
-Organ dalaman tidak berfungsi dengan berkesan.
-Payudara dan punggung kelenturan
-Kehilangan kalsium, sakit belakang, sakit sendi.
-Kulit senang pecah, pudar dan kekuningan

8. Macam mana rasa collagen shaklee?
Collagen shaklee ada rasa macam ikan sedikit tp rase tu akan hilang jika dibancuh dengan minuman berperisa. Jadi jangan takut untuk mencuba. 

9. Boleh tak collagen diambil bersama product lain? 
Boleh tiada masalah cuma jarakkan pengambilan selama 2-3 jam.

10. Ibu menyusu boleh amik tak collagen shaklee? 
Kebanyakan kandungan collagen powder shaklee adalah sesuai untuk ibu menyusu. Jika anda dan bayi anda boleh terima supplement alfalfa, bermakna collagen powder juga insyaaAllah tidak menjadi masalah. Malah ada yang beritahu setelah mengambil collagen, susu mencurah2 dan anak asyik nak menyusu. Jika tidak pernah menggunakan alfalfa, boleh juga menggunakan rules of 4 days. Iaitu cuba ambil collagen selama 4 hari berturut2 jika tiada kesan kepada bayi dan anda, bermakna anda boleh teruskan pengambilan.

Itu dia....hah...Q&A...dasarrrrr pemalas....

Tak caye?? Layan je la testimoni kat bawah ni yek..

Tak salah mencube sayang-sayangku..mane tahu sherashi bershame kerrr...




So apalaga??? contact la I yg setia hujung nyawa menunggu order korang ni...

Promo bulan ni Beli 6 Percuma 1..harga sekotak RM298..harga promo?? ahaaaaiiiii...berbaloi-baloi...PM ke..SMS ke..Whatsapp ke...Line ke..(Line wooo...bajet Nilopah)

Mahal? kongsi-kongsi la ngan rerakan...

Kijam kauuu sorang je nak santek...?!

So kalo nak place order or just nak tanye price ke..kebaikan ke..nak buat kawan ke..contact je saye via mane-mane pon cara di bawah k....
---------------------------------------------------------------------------------------------------
PM FB page: Nanako shoppe
PM FB personal: Nanaruzana
SMS/Line/Whatsapp: 0129165065
Email: nanaruzana@gmail.com
Komen blog: nanaruzana.blogspot.com
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Set bajet cantik


Assalamualaikum

Wohhh..tengah malam ko berbisnes Na??
Kan elok bertahajjud...hmmm...InsyaAllah
Sebenarnye tengah set up facebook page untuk bisnes saje...search je Nanako Shoppe
So sambil-sambil hapdet produk baru kat fb..skali je lah hapdet blog

Set cantik paling basic la..name pon bajet kann...???
Ade Vitamin E dan Alfalfa je..
Alfalfa ni sejenis super food yg tinggi klorofil. Tugas die:
- memberi pelbagai jenis vitamin dan mineral diperlukan oleh tubuh badan
- membantu menyerap protein & mineral
- bertindak sebagai pembersih darah

VitaE pulak di perkayakan dengan biji anggur dapat meningkatkan OPC (Oligomeric Proantho Cyanidin) yang dapat:
- menghalang radikal bebas dari merosakkan sel
- mengurangkan kedutan & menganjalkan kulit
- melambatkan proses penuaan

Na tak cantik kan?? hahaha...sebab tak consume set ni la...mase ngandung tak leh amik alfalfa ni..tu la sebabnye
Tapi skang still continue ESP untuk cantik and husband dah start amik lecithin untuk membuang lomak botingkek-tingkek
Doakan hasilnya lemayan ya bukkk...

Ok...si kecik dalam perot soh tido dah...macam-macam gaye dah tak mampu nak tahan saket pinggang ngan perot ni...die soh baringgggg je...

Sebarang pertanyaan bleh je whatsapp/line/sms je kat 0129165065 atau FB nanaruzana/Nanako shoppe k

Selamat tidur kekaseh gelapkuuuuu...

Wassalam

TUNIK...




  

Assalamualaikum

Serius baru harini tau name die TUNIK

Selama ni Na panggil PUNJABI SUIT okeh

Patut la asal tanye orang punjabi suit die akan tunjuk yang Indian pakai yang menghelip-ghelip

OK..so hari ni ade pembelajaran baru..bagus untuk otak

Sape yg nak order/tanye pape bleh PM Na kat FB atau Line atau Whatsapp [0129165065] yek
WeChat ke KakaoTalk ke tadek..jangan nak demand lebih

Wassalam
 

Blog Template by BloggerCandy.com