19 April itu

Assalamualaikum

Mengambil kesempatan mencari keje dan menghapdet blog sementara mama tolong jage Aqil ku sayang...

Ade yg tanye banyak kali pasal experience beranak tempoh hari..
Bagi saye yg pertame kali ni...rase cam pengalaman ngeri pon hade kalo pk saketnye beranak itu...
Tapi kuasa Allah...saye diberi peluang rase mengape 'syahid' itu diberi kepada ibu2 yg meninggal dunia semasa melahirkan anak...(sob..sob..sob...ttbe rase saket)
So penceritaan ini akan berjujukan mengikut masa (lebih kurang la..)

6.00am: Dengan kusyuk dan tawaduk saye solat subuh beserta wirid yg lame menyesali ape yg dah di lakukan di dunia...sambil pk itu lah hari terakhir saye..
6.30am: Bergerak ke spital Sultanah Aminah Johor Bahru...dalam kete adalah speechless cume dlm hati menyebut nama Allah dan berdoa sume akan selamat nanti..
7.30am: Sampai HSA tapi hantar mak metua dlu dan bersarapan...sarapan nasi kerabu...telan cam itu lah makanan terakhir saye..
8.00am: Buat2 tenang depan husband...berjalan berpimpinan tangan ke Dewan Bersalin...
8.30am: Lepas registration segale...kene wat CTG...dengar degup jantung bebi,rase tak sabar nak jumpe die...tp dlm ati masih pk 'smpt ke saye jumpe...?smpt ke saye besarkan die..?'
9.00am: Doktor wat interview sket...dan cek kiraan engagement baby...dan...rupenye da terbukak 4cm...doktor asik tanye xrase contraction ke...?saye jawab tak...xrase saket ke...?saye kate saket la...cume period pain saye lebeh terok saketnye...dan...doktor pecahkan air ketuban...dan ia melimpah ruah sampai ke lantai...time tu ntah bape ramai doktor...bape ramai nurse...tak ade dah rase malu..cume harap bebi ok je....
9.30am: masuk labour room...siap bangang2 tanye 'dah nak kene beranak ke..?tapi tak saket'..jumpe incik suami dengan tersenyum2 ckp 'dah tebukak...arini leh beranak..g lah amik barang'...ok..sungguh tenang kan saye..?
9.45am: Dok dalam labour room ngan 1 staff nurse dan 3 practical student...ok..saye ade teman borak...still pantau jantung bebi dan tmbh 1 lg pemantauan tahap contraction...dak2 praktikal tu asik tanye 'akak,xsaket lg ke..?dah tinggi sangat contraction ni'...derang dok ngomel2 camne nak wat report sbb dah 4cm pon saye xrase saket...sehinggalah tepakse menipu demi menolong derang...ubat bantu contraction siap2 salah2 dose...sampai saye da ilang tenage dah tahan saket...time tu dalam pale legar2 sume dosa2 yg penah saye buat....betape saye bedosa dgn mama dan incik suami...
11.00am: Doktor datang tengok dan kurangkan dose ubat dan buang air kencing..buang air kencing saket tau...nape la xsoh je saye jalan ke toilet..?haihhh...dan doktor estimate saye hanye akan deliver pada pukol 4 ptg...
12.00pm: Doktor pompuan plak datang tengok dan cakap da terbukak 6cm...soh naik kan balik dose ubat td...ubat tahan saket dah 2kali dah...walaupon saket,saye da bleh betenang sket....incik suami masuk tengok dan time tu mintak ampun beriye2 k..
1.00pm (plus): Saye dengar sayup2 azan...time ni contraction mmg hazab...raee nak nanges...tak jerit melolong tapi A'lillah nama Allah je saye sebut (ok..baru nak ingat Allah..?)..tambah dengan hambik etanox tu...mmg rase mamai2..sampai la ade budak praktikal jerit "DAH NAMPAK RAMBUT"...staff nurse tolong ajar lagi camne nak teran sebab die kate saye menahan bebi...teringat lagi kata2 beliau..."Puan Ruzana,saye tahu ni 1st time kan..?jd puan kene dengar cakap saye k....teran mcm nak berak..bukan tahan kat perut....bebi da sampai telinge...puan tahan,camne bebi nak keluar..tak kesian anak ke...?"...time ni la naluri keibuan melimpah2...demi anak..segale tenage yg ade saye teran kua....
2.27pm: Aqil ade atas dada saye...time tu memamg mamai2..tapi nurse tak bg tido...dok tanye name sape...?bebi ape ni...?saye bleh buat lawak jawab 'saye mmg da tau bebi laki'...sedangkan die xmo kasik tdo..hahaha....dapat la rase experience "hilang sume saket bile nampak anak" tu..
Dah tatau pukol berape time ni: urusan jahit menjahit...ape perasaan anda bile doktor jerit "alamak...besarnye koyak..dan sambil jait plak bleh jerit...alah...putus..."..time tu mmg nak tendang je...ko ingat tak saket ke ko jait tadek bius tu bangang...???????(utk pertame kali saye marah sejak masuk labour room,k..)...last2 doktor lain masuk tgk saye...dan doktor 1st tu kene marah sbb xbtau condition koyakan itu kepada saye...."Puan,saye mintak maaf ye...koyakan puan agak pjg sbb tadi anak puan menggapai tangan sebelum keluar sepenuhnye..jadi koyakan puan adalah mengenai klitoris sehingga ke lubang dubur"..time tu da xpk ape...just pk...JAHIT JE LA CEPAT!!!SAKET LA!!!...lepas bius sampai 6cucuk...die jait....die ckp kulit saye sangat la nipisnye...so kene la merancang lame sket....baik doktor..sile la jait cepat...
4 pm (plus): incik suami bawak Aqil utk azan..syahdu...syukur sebab dapat saksikan momen tu...A'lillah...saye idop lagi..ahhaha...pastu d bawak masuk wad...sib bek mmg time melawat dah...so mak,ayah,adik ipar dan incik suami sume da bleh masuk tengok saye...
7.00pm (plus): derang balik dan saye terkontang kanting jage Aqil...hahahha...

So camtu la cerite nye...bagi saye,kalo tanye bile nak tmbh..saye akan kate TANAK...hahahha
A'lillah Aqil tak suke nanges...dalam wad pon die paling lena tido..
Gasak la bebi2 lain menanges secara jemaah...die lena je...

Len kali saye nulis bab perit mase pantang plak k...Assalamualaikum..

5 comments:

nadeera said...

besar ker koyak na??sungguh tak sabar aqil nk kuar yer..hehehe

Naty said...

Alhamdulillah, slamat suda.. walopon kak nana kate saket, tapi kalo compare ngn pngalaman2 yg saye pnah dgr, kire ok la ni.. syukur.. btw, congrats! jage bebi baek2! =)

NaNaRuZaNa said...

KakD:ngikut kate doktor,besar la...sebab kulit na nipis katenye....hehehe..tu la die...aktif melampau...

Nat:pengalaman sume lain2 kan...tipu la kalo org kate xsaket..cume akak rase syukur la dpt rase saket tu...

liyana said...

Erm. Nana sakit tak lama. Alhamdullillah. Saya sakit dari jam 10 mlm ari isnin melahirkan jam 4.00 ptg ari selasa.. huhu sakit yg teramat tapi bila tgk bb, rasa lega yang amat. Betul kan??hehe

NaNaRuZaNa said...

Tu la..mebi na da biasa period pain yg dasyat..mase die kate high contraction,na kate xsaket pon...btol..ntah p mane saket tu ntah..

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com