Saya dan bola sepak...

Assalamualaikum...
Congrates team Mlesia...walaupon 1st half td buat saye cam hampe dan hampir tarik diri dari menonton,tp saye tetap cekal ati gak tengok 2nd half..wah...very the bersemangat kan...?mentang2 Mlesia menang 1st final game Suzuki Swift idaman kalbu AFF..tros je wat entry pasal bola sepak....cube kalah tadi...?tros nek katil tido kan...?

Sebenarnye ni 1st time tgk bola ngan family mertua (ni dah 3 kali ko cakap pekataan 1st,Na...)..ade ayah,incik suami dan adik ipar...ekekeeke...tp tgk ngan sape2,mane2 game pon...dalam ati rase nak tegelak...kalo mengkritik...pergh....ce korang p masuk dalam team tu..pengsan tak pengsan nak men lari2..kejar2..tolak2...jatoh2...saket2...drama2 tu....tapi that is manusia la....dan kalo tiada kritikan maka tiada peningkatan....i admit it...

ekceli tanak cite pasal game td pon...just ter'remind pasal atok belah mama...atok Pii ku sayang..ahhahaa...kalo die tak berape marah ngan player...die akan bising2 dalam bahasa kerinchi (apekah bahasa kerinchi...?adakah bahasa yang digunekan untuk bina kerinchi link...?bukan...!pergi google sendre sbb saye pon tak terel bab bahasa kerinchi ni...)..dlu korang ingat tak satu mase dlu...betape kuatnye team Selangor...?(ke saye je yg rase derang tu kuat??ahahhaa...very the fanatik kah..?) teringat mama yang peramah itu selalu dapat tiket free p game bola...tapi slalu tak dapat p sebab ayah saye tak minat bola...so habuan kezen2 laki je la...BUT...my whole family belah mama adalah peminat gilers bola sepak...kalo Selangor lawan...perghhh...abes gegar umah atok tu...guess what...adik bradik mama adalah sume pompuan...!!!! (Al-Fatihah untuk adik lelaki mama yang dah lame meninggal dunia) dan kami yg kecik2 ni dlu,same naik je memaki mengomen pemain2 yg dianggap xmo dengar cakap...dalam erti kate bile seluruh umah dah kate "tendang belah kiri tu...kat Shahril tu...kiri la...kosong tu" maknenye korang harus...diulangi HARUS dengar!!!kalo tak...kua la pekataan BODOH...teruk tak...?macam la derang leh dengar!!!ahahhaa....tapi bukan niat nak bodohkan sape2 pon...biase la kalo bengang...emo...hahaha...

serasa saye...that time hampir sume player yang terel kami hapal...tapi skang dah lupe la. name derang..stakat Azman Adnan striker Selangor...Khairul keeper Pahang...Fandi Ahmad..Zainal Abidin...yang memang terel tahap idol tu memang kenal...tp tak gak...rasenye sekilas berlari dipadang...dah bleh tau kamu sape name...tapi skang...alamak...kalo korang tak digosipkan dengan artis Mlesia..korang mmg tak dikenali la...ampun maaf dipinta ye...dan tatau pon ape beze Mlesia team yg men kat sukan asia dan yg men utk piala suzuki ni...ahahaha....tapi pape pon saye nak cakap sekali lagi... 

SYABAS PEMAIN MALAYSIA




p/s: saye rindu kazen2 saye...rase cam nak jadi kecik2 balik...main badminton bile musim Thomas Cup..men bola sepak mase musim Piala Malaysia...men beskal tak kire musim...sampai hancur beskal atok ngan nenek...adoiyai...

XOXO...?

Assalamualaikum...
Ngeeeeee...lame kan tak online...?to be honest,my husband and I sedang meng'upgrade belanjawan keluarge...ye la...sok luse cik bebi kua...makan pakai study die nak kene diutamakan (serius beb...xsangke saye yang akan pk pasal ni...rase cam baru semalam abes belajar dan pk nak enjoy je...malas pk2 bab komitmen)..
Jadi saye dan husband dah terminate segala phone lines permanently..so saye rase cukup la pakai pre-paid je..sebab asyik2 wat call out pon pakai hp incik suami...credit hp tu dok membasi je...(tadek sape nak contact ko,Na...?cian...ahahaha)...so sape yang tahu no celcom saye dlu,ia tidak lagi digunakan ye..
same as broadband..nak carik lagi murah...walaupon sebelum ni dah murah, tp sebab sorang je yang cari makan, ia masih dianggap beban...so pasni...sebelum ade broadband baru..saye cume akan meng'online'kan diri weekeend je..tak pe la...xjadi masalah kan...?
So,kalo ade yang rindu-rinduan jadi kenang-kenangan kat I,sile la drop sepatah dua kata kat chatbox tu...nanti kalo saye online...saye akan trosssss ke blog anda....(kalo tak pon,saye tetap ke blog anda...saje wat ayat sweet-sweet sket)..
Bukan nak cite pasal sempit terhimpit duit..skang ni sebenarnye cukup selesa dah...dapat makan sedap..kadang-kadang makan luar...wiken dapat kua jalan tengok movie...dapat beli DVD cetak rompak..ahhaha...tapi cuma nak tambah simpanan je...dan at least nanti kalo dah kaye..saye bukak balik blog ni...bleh lah insaf 2-3 kali kan..Ok..cukup la pasal saye dan incik suami ngiau-ngiau...

Progress cik bebi...jeng-jeng-jeng...skang perot da makin besar dan besar....agak sukar pada waktu malam untuk cari posisi sesuai sebelum lelap...memang la macam2 tips bleh dapat kat tenet..letak bantal...itu..ini...tp trust me...hanya diri anda yang tahu camne tahap selesa itu...bebi makin kuat nendang...ayoyoyo...sangat suke...bile tegur 'bebi mama main ape tu...?'..uiksss...makin kuat die tendang...even kalo kua jalan die tendang2 pon,saye da biase bercakap dengan bebi...dimana ekceli org akan nampak saye gile tersenyum sambil usap perot dan cakap dengan perot....owh..bernyawakah perot beliau...?berat makin naik...dah 49kg dah...hahaha...kaki krem..dah makin terok...sebab skip minum susu...sebab susu tu tak sedap...so far ubat-ubat makan dengan teratur....paling yulksss mase nak makan ubat neurogain,bau minyak ikan untuk otak bebi...tp xpe bebi ku sayang...dengan tahi ikan pun mama sanggup makan demi bebi....hehehe....

Dan yang paling syok...kami da tau gender cik bebi...ngeeeeeee...ade orang yang tak mau tau pon mase check up...even doktor pon tanye dlu...nak tau ke tak kan...?dan kalo ade yg dah tau...mesti ade yang nak keep it secret...itu tepulang la...tapi saye...saye sangat nak tau dan nak orang tau....nanti korang leh a ready2kan pezen untuk bebi...ahahha....gile perasan...eh...korang nak tau ke...?

scroll sket bawah..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Orang takmo tengok gambar ko yang gemok na...!!!!

again-again...scroll bawah ya kicik..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

XY...walaupon bukan girl seperti yang saye harap...tapi takpe la...nanti leh cube lagi...wah Na...ko bia betol..yg 1st pon tak kua lg...tp bile tengok structure bebi yang dah complete....jari sume cukup...nampak birdie die....heartbeat yg laju itu...tadek pape dah dalam otak melainkan syukur sangat...tak pe la..nanti die bleh jage mama die kalo ayah die keje malam kan...?ahahaa....ekceli de amik gambar muke bebi..tapi xdek plak dalam pc ni..so nanti la kalo na transfer ke...kalo ingat ke yeh....

Ok korang...tadek ape la tips yang dapat di share entry ni...sebab sume notes mase pegi antenatal class tinggal kat umah...nanti pulak la yeh....owh...satu lagi...next week nak balik KL...at last...ahahha...harap2 barang2 bebi kat sane sgt murah....nak beli sket2...eeeeeeyaaaaaaaahhhooooo.....bye...wasalam..

**bebi say hello and babai jugak to aunties yang baca blog mama....nendang-nendang kuat beliau....hahaha..

Barang cik bebi..

Hah...?baru 5bln lbeh da bli brg bebi...?kate mak..
saye dan incik suami..?senyum je..(ni sebab incik suami p ckp singgah Jusco p caik barang bebi la)
actually saye wat survey je...last couple weeks p Jusco Tebrau..then p Giant Pelangi leisure sebab nak compare harge...
skali travel set bebi kat jusco taman U tu murah..comel..so kami beli je la...
sbb 1 barang nak p balik kat jusco taman U..?tadek keje..walaupon in-law dok sekangkang kera kan..

pastu last week dengan kerajinan tahap dewa satria..saye pon ngemas bilik tengah sebab nak bagi space untuk letak barang bebi...
mesti ade yg berkata dalam hati..."ape kejadah travel set je nak pakai space bagai..?"
hahaha..itu lah kuase mood rajin...
tapi ade plak selingan...
mase ngah alih2 barang..ternampak 1beg tak berusik sejak balik dari penang...
so bukak la konon nak caik baju2 bes yang lame tak pakai..
tup2...alamak...banyaknye yg tak muat masuk badan lagi...dan jugak ade yg terlalu fancy dan tak rase nak pakai dah...
so misi telah pon berubah menjadi....
MEMILIH BAJU UNTUK DICAMPAK KE UMAH MAMA
hohoho....so hasilnye cume 1/3 dari beg tu je saye simpan sendre...
tu pon baju2 yg sopan santun..(pecah rahsia ko suke menyeksi mase bujang)...

lepas da asing2kan barang...dok asing tudung pulak...
bayangkan la bau tudung berlipat....ayok....bau beg...
so misi seterusnye adalah basuh tudung...
gile ko basuh tangan...masuk mesin je...
sib bek tak jahanam kan..?(kalo jahanam ok gak...dapat la tudung baru kan..?teeeeettttttttttttttttttttttttt)
pastu basuh plak baju yg leh pakai lagi...
pastu basuh plak baju harian...
sian tol mesin basuh tersebut...tapi xpe..saye da bagi die cuti 3hari...hahaha...

lepas da kua kan sume...baru lapang sket dada ruang tu...
dan yang bes jugak..ade 1 bakol kosong yang leh la gune untuk jadikan bakol bebi...yey..sep sket duit...
so lepas masukkan snappi...plastic diaper covers...cotton diaper covers...baby pin berbentuk miaw...baju bebi yang dihadiahkan kawan mase kawen..saye baru pasan...
OWH...SIKITNYE BARU BARANG BEBI...NENEK NI DA BISING PULAK...

pagi2 tadi kakak sms,pasal barang bebi...
ekceli risau gak ngan die ni..
takot ke'eksaited'an die tu,die p bli brg bebi mahal2...
ade plak die suggest carseat+stroller untuk baby sampai 6tahun yg rege rm1.6K...?
sib bek la die baru tanye2...kalo da beli..?tak ke sayang nak pakai...??
dan berpuluh kali katenye nak meneman beli barang bebi..
kakak...kakak...
kalo anak die sendre,tatau a camne nnt...(eh kak..bile nak kawen...?)
skang ngah eksaited sgt nak blk KL..(akibat asik cite perancangan nak balik KL..incik suami makin kompius..."next week ke kite nak balik KL yang...?"..ahahaha)
sebenarnye harapan menggunung supaye ade diskaun gile babis kat sogo nnt...
dan nak p showroom SweetCherry kat Serdang..
dah survey2 rege carseat+stroller SCR edition dan harap2 kalo tgk kat showroom leh dpt murah..
tokey...i datang manyak jauh aaaa...lu kasi la diskaun up up maaa...at least muleh topup duit tol dengan minyak husband i..ok aaa..?suma u kasi 70% diskaun aaa...nanti i mintak sama Tuhan i... lu punye ketai ada manyak ong lagi...ok aaa...







haih...lambatnye mase..

Kenaikan harge barang membawa kepada kenaikan darah aku

Just copied from Malaysiakini sebab tak leh berfikir secare waras...
!@#$%^&* (bukan memaki)
pasni korang wat plak peratusan rakyat yang BERTAMBAH MISKIN!!!
pasni nak kurangkan online..kurang tgk tv...kurang mandi...tido berpanas...p kedai jalan kaki..
ok babai..i nak p menanges sebab sian kat laki...




Harga petrol RON95, diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan gula dijangka mengalami kenaikan lagi mulai tengah malam ini. Ia berikutan keputusan kerajaan menyelaraskan kadar subsidi.

azlanPetrol RON95, dipercayai akan dinaikkan 5 sen menjadikan harga RM1.90 seliter.

Dua hari lalu, petrol RON 97 naik sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter. Kenaikan itu berikutan perubahan harga pasaran yang diapungkan sejak Julai lalu.

Harga diesel pula dipercayai dinaikkan 5 sen menjadikannya RM1.80 seliter manakala gas LPG juga naik 5 sen menjadikan harganya RM1.90 sekilogram.
Harga gula pula dikatakan akan naik 20 sen menjadikan harganya RM2.10 sekilogram.
azlanSemua harga baru dijangka berkuatkuasa pada jam 12.01 pagi esok. Ia didedahkan pada taklimat kepada editor di Putrajaya oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU) .

Malaysiakini
turut dijemput ke taklimat itu melalui panggilan telefon tetapi wartawan kami dihalang memasuki ibupejabat Unit Kordinasi dan Pelaksanaan di Pejabat Perdana Menteri, kemudiannya tanpa sebarang alasan.

Pengumuman rasmi daripada Jabatan Perdana Menteri berhubung kenaikkan ini dijangkakan pada jam 8 malam.

Kali terakhir harga barangan meningkat adalah pada 15 Julai lalu. Ia membabitkan kenaikan 5-dalam-1. Barangan yang terjejas itu adalah dua gred petrol, diesel, gula dan gas.

Cerita pasal lampin...

Assalamualaikum...
Bermood cari barang cik bebi lagi..dan lagi..dan lagi.. 


Dari awal minggu dok carik pasal lampin..
dok tanye incik suami gak...perlu ke pakai yg pakai buang..?
tapi pk2..ape jadahnye jadi mama pemalas..?cukup2 la jadi pemalas terhadap diri sendiri,kan..?
plus, saye pon bukan bekerje kan..?so ade la mase nak lipat2 lampin segala (owh..saye da belajar 5 cara lipat lampin..bebi..sedia utk jadi props eksperimen mama yeh..)
so dah deal ngan incik suami kami akan pakai lampin yang cam hampir pupus tu..yg biase kite pakai dulu2..(yes cik bebi...mama ngan ayah is out of budget,sayang...sori yeh...)..
cume ada gak yg pakai buang utk keluar jalan ke..dan mase still kat spital..(baik ke nurse nak tolong ganti dan basoh lampin cik bebi..?)
eh..tapi perasan tak yg die dah come out dengan yg printed2 ade gambar bear la..boleh la kot kan..?
ada gak usha2 pasal cloth diapers...memang la rase valuable tapi cam tadek bajet la jugak...atau tunggu la kalo2 saye dah ade keje...
selagi leh jimat..saye jimat la..saye tak mo jadi syaitonnnn...

cume saye baru tahu pasal snappi..apekah snappi...?ia adalah pengganti pin baby...
saye ni kan kasar...so snappi ni cam sangat patot la saye pakai ni..tapi mane nak beli..?
ke sebenarnye dah ada je jual tapi saye tak pasan..?
Inilah encik snappy..kalo dapat yang kalerfull gini...uhhhh....nikmat donia...

Bile da pakai lampin bese,harus la ade covernye...takkan la nak bia terbocor kan..?
tapi ade ke wujud lagi yang plastik tu yeh..?
haih..dok caik stroller la..car seat la..sket pon tak realized pasal lampin ni kan..
tak pe la...nnt incik suami senang2 nak p tengok skali la lampin...

P/S: kepada rakan2 yang tak sabar cik bebi yang baru half way ni nak kua...dan jugak tak sabar nak jumpe mama die ni (bohong...derang nak tgk bebi je..ahahaa....malu gile)...saye ade wishlist...kalo datang nanti..
Sile la adiahkan Cloth Diapers yang comel-comel cam kat bawah ni...hehehe..
Thanks littlepreciousgarden.blogspot.com

Kesah satu malam

Assalamualaikum...

Malam tadi..konon ngantok la kan..naik la bilik awal sket dari incik suami..
ngah baring-baring skali teringat nak baca ayat-ayat Quran dari buku pregnancy...
dah bace-bace (eh..xpe ke baca ayat dan whole surah tak pakai tudung???jahiliyah tol saye ni), terselak la kat ruangan nama-nama baby...
tadek intention pon nak carik nama tapi saje...tapi niat dihati nak carik nama yang bagi maksud bijak/cerdik/pandai...
seketika kemudian,incik suami naik nak tido...

Puan Bini: Bang..org tgk name2 baby ni..nak caik name yg maksudnye bijak..ok tak..?
Incik Suami: Tak yah..kalo laki bagi name Muhammad Zulfadli II...(maksud Zulfadli ialah YANG MEMPUNYAI KELEBIHAN)
Puan Bini: Pe plak...kalo kat I**** kalo 1st revision ialah point 0..so anak 1st ialah Muhammad Zulfadli I..
Incik Suami: Tak pon Muhammad Zulfadli Junior..
Puan Bini: Errrkk...?
Puan Bini:kalo pompuan, name Batrisyia sedap gak kan...?
Incik Suami: hmmm...(je..?)



Sudah mengarut...incik suami marah sebab tak tido-tido lagi...ok la..ok la..
so ngah caik2 position sesuai (ok...saye da mule mengalami kesulitan nak berbaring) dan akhirnye post memandang dan memelok incik suami adalah paling selesa...

Puan Bini: ..... (sambil terdengar dengkur incik suami)
Cik Bebi: haiyaarrrrkkkkkk (bersenam dalam perot)
Puan Bini: awww....awww...(sambil pegang perot belah kiri)
Incik Suami: nape yang..?nape yang...? (serius cuak suare..)
Puan Bini: bebi...exercise kot...saket sket...
Incik Suami: Bebi..watpe tu..?tido la..sian mama..sok main ye... (sambil usap2 perot)..

tetibe...


Cik Bebi: Haiyaaarrrkkk
Incik Suami: yang...yang...tadi bebi gerak yeh..?yeh..? (dengan suare separe menjerit)
Puan Bini: a'ah..da dapat rase yeh..?
Incik Suami: a'ah...hehehe...bebi..bebi..dah..tido bebi..
Puan Bini: ....(senyum sambil tahan air mate dari menitik...gile feeling lbeh plak...)

Huhuhu..rase cam  nak rakam moment tu semalam dan  nak ulang-ulang banyak kali ...
saye memang da rase2 bebi gerak dan incik suami da banyak kali cube nak tau camne bebi tu gerak...
tapi tak dapat-dapat dan tak sangke plak beliau se'eksaited gitu...
So malam tadi saye tido dalam senyum lebar...sangat lebar...
macam tadek ape lagi yang boleh dan pernah buat saye hepi dari moment semalam...

Mekaseh Allah...

Ini bukan Puan Bini dan Incik Suami dan Cik Bebi




Sedikit info tentang baby kicking:

When Baby Starts Kicking..?

You should feel baby's first kicks after about 16 weeks. At first the movements will be gentle, a bit like butterflies in the tummy, but after a few more weeks those kicks and jabs can get quite sharp - he'll certainly get your attention! Baby loves to kick and stretch. After a while it gets a bit cramped for space in there so you are bound to feel it when he moves about. He'll also turn somersaults, moving from a bottom down to a head down position or vice versa. He won't settle in one position until the end of your pregnancy.

As baby grows bigger you should be able to see the movements through your skin, and you'll be able to hold a hand or foot. You may also be able to tell which way baby is lying from the shape of your bump: for instance if he's curled up on one side your bump will appear off-centre. You can often tell which bit is which! A long firm area will be his back and his hands and feet will feel small and knobbly, the head and bottom are about the same size but the bottom feels more squashy!

In the final trimester baby will move on average every couple of minutes, although you won't necessarily feel all his movements. He will have a routine consisting of sleep, awake but relaxing, and exercise. The problem is his routine probably won't mimic yours and his exercises can occur when you're ready for a sleep! In the last weeks of your pregnancy baby may move much less frequently. Don't be alarmed by this as it is quite normal. After all there's not much room now for stretching and gymnastics!

In late pregnancy baby will usually turn head down. You will probably be able to tell by the source of the kicks - if he is head down, the kicks will be felt in your ribs. Then, when his head engages at about 36 weeks, you may feel his head knocking on your cervix - it's his way of saying "See you soon Mummy!"

Saman: Kepada mereka yg lbeh suke bace blog dari sok kabo...

Teret...teret....
kepada sesiapa yang xbace paper or tak dengar radio/berita hari ni (yet or never) dan ada saman tertunggak [juga entry khas utk incik suami...da dekat staun da saman kamu tu yang....], anda akan dapat diskaun bersyarat sempena YES????
Sile rujuk kepada pengumuman dibawah...kalo korang tak caye (korang ni asik xcaye je saye ye) sile klik kat pengumuman dibawah..


Dan alang2 dah wat pasal pengumuman diskaun bersyarat nih,saye nak share sket cara-cara semak dan kekdah bayar saman [kalo-kalo ade yg tak pernah tau...or trauma sampai tak mampu nak fikir]

Kaedah MENYEMAK

i. Melalui SMS 15888
Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu taip
POLISjarakSAMANjarakNO KAD PENGENALAN atau POLISjarakSAMANjarakNO KENDERAAN
dan hantar ke 15888

Contoh : POLIS SAMAN WMG6383 dan hantar ke 15888
* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20 

ii. Melalui Internet
   Semakan boleh dibuat melalui portal-portal seperti berikut :-
       > MyEG Services - www.myeg.com.my
       > RILEK e-Services - www.rilek.com.my

* Semua semakan saman tidak dikenakan sebarang caj oleh pihak pembekal perkhidmatan.

iii. Melalui Kaunter Trafik COPS (Computer On-line Payment System)
     > Semua Ibu Pejabat Polis Daerah
     > Kaunter JPJ yang terpilih
     > Kaunter Trafik COPS di Kompleks Membeli Belah yang terpilih.

Kaedah / Saluran BAYARAN

i. Melalui Internet

  Bayaran boleh dibuat melalui Portal www.myeg.com.my
dengan menggunakan mod bayaran Kad Debit/Kad Kredit

* Semua bayaran saman akan dikenakan Caj sebanyak RM 2.00 bagi setiap satu transaksi oleh pihak pembekal perkhidmatan.

ii. Melalui Kaunter (Mod bayaran digunakan adalah Tunai, Kad Debit dan Kredit)
  • Kaunter Trafik COPS Melalui Kaunter Trafik COPS (Computer On-line Payment System) yang ada di semua Ibu Pejabat Polis Kontinjen dan Daerah.
  • Kaunter JPJ yang terpilih
          - JPJ Johor Bharu
          - JPJ Kuantan
          - JPJ Seberang Prai Tengah (SPT)
          - JPJ Ipoh
          - JPJ Wangsa Maju, Kuala Lumpur
          - JPJ Padang Jawa, Selangor
          - JPJ Kuala Terengganu
  • Kaunter Trafik COPS di Kompleks Membeli Belah 
          - TERMINAL ONE Seremban
          - PERANGIN MALL Pulau Pinang
          - QUEENSBAY MALL Pulau Pinang
          - JAYA JUSCO Ipoh
          - THE CURVE Petaling Jaya
          - IOI MALL Puchong


So saye harap dapat la bagi sedikit informasi bergune kepada para rakan...bak kate bos lame saya...at least dalam sehari kite perlu  tahu sekurang2nye 3 mende baru.....saye akhiri entry kali ni dengan ucapan selamat membayar saman la yeh...


** saye xdek saman sebab saye tak drive...gile lame...dah lupe dah camne nak masuk parking...nak speeding tanpa rasa takot (ehh...?)..takpe la...nnt soh incik suami aja balik...ala...auto transmission pon ko seram ke na...?ape da..malu aa...

2ND CONTEST : THIS IS MY FAMILY

Seperti biase, nak join giveaway adalah sangat mudah....
Kali ni saye nak join Munnyra punye family contest...
Korang pon nak...?senang je... 
Caranye:

1. Jadi follower
2. Postkan entry tentang contest dan sertakan gambar kat bawah ni


3. Letakkan gambar keluarga anda yang the best..kiranya happy momments koranglah.. then letak caption kat bawah gambar tu...(kiranya cite sikit sape dalam gambo tu) tapi ada syarat...syarat2 nye...  
  • bujang ... letak gambar mak..abah..and adik beradik anda
  • dah kawen tapi belum ada anak ... letak je gambo berdua
  • dah kawen dan ada anak ... apalagi susunlah anak2 he he he
  • HANYA SEKEPING GAMBAR
4. Letak banner contest (jangan lupa link kan ke post nie)

5. Jangan lupa send link post anda kat ruangan comment sebelum 27 December 2010 (pukul 12 tgh malam)

Adiahnye?????
WANG TUNAI RM 50 dan OLE-OLE DARI KAMPUNG TUAN RUMAH BERNILAI RM 50


Mekaseh ye Munnyra sebab anjurkan contest ni...


 Saya pilih gambar kawen...ye la..nak tunjuk kami da kawen...tapi lom ade anak...hehehe..

'Outdoor' photography masa sanding belah saye..Sessi ni cume berlaku dibelakang rumah saye gara-gara hujan....Untung ayah peminat kereta lama dan kami ada kawasan laman yg lapang..so itu la yg kami gunakan..(mekaseh kepada incik photographer, Ady yg kreatif dan tak menyusahkan 'customer')..Nape saye pilih gambar ni?Sebab nak tunjuk betapa kuat supportivenye dia yang bernama Suami Saya..

Jipaban – My 2010 Santarina

Oh, jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one horse open sleigh..hey..

Nuffnang is giving away a Christmas gift...(kring..kring..)
To all Nuffnangers, lets join..it is way too easy...
Macamane..?just klik gambar pokok krismes itu...


I would like to give this Green Poppies Fabric Sticker Pack which worth RM31.98 to my dearie ex-housemate Cik Minty Meen (which is bride-to-be) as her wedding gift (on 2nd January 2011) and also her birthday gift (she is January baby..baby..?errrkkk) 

The reason why I would like to give her this item is because if i win this contest I'll get the gift of my choice as my blog post,so I should pick the thing that I want :
  1. Cik Min adalah pencinta craft especially the felt craft...So dengan sedikit bantuan dapatlah saya mengembangkan bakatnya dan membantu dalam meningkatkan hasil kreativiti beliau....(uuhhh...the wording is damn nerd..)..
  2. Cik Min is the stickers' lover...so incase Cik Min tak mahu pakai pun, i know she will keep this stickers safely.. (yea Cik Min..saye suka cara kamu simpan koleksi stiker kamu...)
  3. Cik Min selalu membantu saya..she gave me motivation and support (especially bab menjahit felt)...
** Only RM31.98 gift?? Yea..yea..I can pick items that up RM100, tapi it is not about the price....it is how I can see her happy face bila dapat sesuatu yang dia memang suka...



So, others...sila la join ye...



Nota kaki kepada Nuffnang: kalo saye tak menang pun,jangan gelakkan entry saye ye...

Kawaii

Ohayō
Kon'nichiwa? Watashi wa yoi nyūsuda...
(gasak ko...saye pakai Google translate...ntah betol ke tak..hahaha...) 

Entry khas untuk si online shopaholic...saye tak..sebab saye tadek duit hatta credit card dan tak mengikut trend...(ok..gile kampong ko Na..)..
Sebenarnye pagi2 tadi check email (konon dengan harapan ada job2 kosong la) and terbace la pasal Jipaban ni..sebenarnye da lame da tahu..cumenye ialah saye tak berminat...tapi dek kerana feeling samurai harini...so usha la...
Dan sebagai peminat baju2 kiut dan comel dan kalerful dan mahal, saye rase cam nak guling2 tengok baju2 die...huwaaaa....so cute...tak caye...? (berani siot korang tak caye)


Pesyen 1: Mix and match...
vs

Pesen 2: pakaikan baju ni itself...


eh..eh...sorry...mood baby plak...kite tgk untuk orang tua cam korang...hihihikk..



Tapi bukan baju je..ade handbags...jewelleries..kasot..
sori la yeh..saye paste mane saye bekenan je...bkn mengikot pesen terkini...kan saye kate...saye ni bkan org yg folo trend...



eh..banyak la lagi sebenarnye...ade household la..inspector gadget la..toys la..korang p je website JIBAPAN and tengok la sendre yeh....


harge die saye rase berbaloi la dengan kualitinye dan trendy nye...tapi masing2 punya citarasa la...saye cume berkongsi ape yg menarik di hati je...
so sebagai penutup feeling samurai ni..saye nak share la video ni..
sayonara....


.
.
.
.
.
akakaka...layan tak..?

Ape nak beli ni...?

Semalam pas makan ngahari kat Restoran Sasa kat Pusat Bandar Pasir Gudang (korang bleh la usha2 kat web ni)..kalo2 korang nak dtg pasir gudang ker..nak caik tempat makan,kan..kfc ngan pizza pon ade (kalo ttbe xlalu masakan melayu kan...)..tapi so far kalo makan ngahari saye mmg suke la ke sini...kalo datang awal, sangat ade banyak lauk...macam2...biase la dok Johor..yg famous amos adalah ayam penyetnye...tatau ape ayam penyet??die cam gmbr bawah ni...ayam goreng rempah yg disertakan ngan sambal ijo (bajet jawa la cakap hijau as ijo?gile) ngan ulam kobis+kacang pjg+timun dan tempe+tahu goreng..tapi ayam penyet kat sini bukan la yg the best...ada 1 kat Pasir Putih...tapi ada jugak la macam2 kueh..ade gado2...eh..macam saye wat entry pasal ayam penyet itself la plak..hadoi..lapa..eh...

Sambung...saye dan husband nak makan eskrem...so masuk la dalam kompleks ni...ntah nape susah betol nak caik icecream feberet saye...merata2 caik dalam tu..last2 masuk UO (saye baru tahu name penoh die UNTUNG ORANG RAMAI...cissss)...masuk2 je kat baby department..ape lagi...usha2 la barang baby...saje la ajak incik suami compare2 harge...sebab mase ari sabtu..kami g Giant Johor Jaya...mak aih...cute2 nye baju dan barang baby...banyak pilihan plak tu...harus la bukan jename mahal2...tp enough untuk suit to our cik bebi dan hati mama nye...comel adalah perkara utama...next ialah kualiti kemudian adalah harge..bleh camni??? walaupon dah di perli oleh incik suami yg NI UTK BABY..BUKAN UTK MAMA DIE...I dont care...ahahhaa..sebab die ada firasat yg cik bebi adalah lelaki..so die xmo mende comel2..die kate mesti maskulin...huh...so, usha la stroller,baby cot (mesti ada sebab kami laki bini tido lasak),car seat dan breast pump...rase nak pitam tgk harge...tapi xpe la..usha je..nnt balik KL tanye kalo2 ajiQ punya harte bleh di pinjamkan dahulu...pastu kua UO pas caik icecream,nampak ada outlet ANAKKU plak...masuk plak...huhuhuh...lagi rambang mate...tapi saye da dapatla harge2nye..dan rase2 kat situ murah la lagi...nak tunggu ada baby fair,ntah bile...tapi tak beli la...sebab awal lg dan tunggu incik suami punya bonus...so far saye cam da kompom ape nak tapi nak tgk kalo kat KL lg murah nanti..
  • ANAKKU Manual breastpump = RM75 [sebelum diskaun 10% ] - manual je sbb xkeje dan ada pakej with nursing pad sekali..tapi nanti nak tanye adik kalo die dah xgune bp nih..

Thanks Khayra's Preloved

  • ANAKKU Sterilizer = RM45 [sebelum diskaun 10% ] - tatau patut ke tak..?
  • My dear baby stroller - RM219 (tolong la cakap ada yang murah lagi) - ni sebab die punya handler bleh laras facing in mase infant dan facing crowd (out to crowd..ahaha) masa da pandai usha2 mamat ensem/minah kiut..
Thanks MyDear
  • Car seat = RM109 [tolong la cakap ada yang murah lagi] - bajet cam anak adalah berat dan slalu nak travel balik umah mak/mama...(ini incik suami yg ckp yek..kalo x blk KL slalu..kene!!)
Thanks Sweet Cherry
  •  Baby cot = less than RM150 (ok..cap ayam je...kat Giant)
Thanks zamimie.blogspot.com

So far yang saye cam gile diri bile tengok barang kat Baby dept kat Giant Plaza Pelangi..complete (kecuali bp punya items)..banyak choice dan murah...tadek la murah tersangat cumenye mampu milik la kot...xsbrnye nak beli barang baby sebenarnye..tp sbb kene identify betol2 mane yg KENE beli,so tahan la dlu...pas checkup next week..tau cik bebi ber'gender ape...baru eksaited nak beli (baju ngan toiletries je)..memang la yang 'major' barang tu beli bukan warne pink/blue..tapi nak la jugak bli baju2 pink yg gurly utk baby girl dan baju2 biru dan macho utk baby boy...haih...xsabar makkkk,nyahhhh...

p/s:sape kenal saye,saye adalah pecinta Winnie the Pooh...adakah membencikan tengok baby boy pakai barang Winnie the Pooh??comel ape...?

"kids & baby photo contest"

Kak Nieza aka Mummy Rania tag saye lagi...Kali ni tag untuk contest dari Cik Saffiya...
walaupon saye tau saye slalu 'kurang bertuah'..serius..mane penah menang cabutan bertuah weh...dah 27tahun...malu tol...
tapi xsalah mencuba nasib kan.....

********************************

Apa yang perlu saya dan anda sume buat?? Senang..senang...senang...Just follow blog ke-2 Cik Safiyyah ni...letak banner kat entry dan sidebar...post gambar baby/anak/adik kecik/korang mase kecik/pendek kate gambar budak yg comel...[yg comel tu saye tambah2..mane ade budak tak comel...?]..make sure korang letak tajuknye "kids & baby photo contest" tau..pastu tag la 8org bloggers lain dan inform soh derang wat.then korang p kat entry post Cik Safiyyah yg ni "kids & baby photo contest" and then letak la entry link korang...mudah??or tak paham?? ok la..kalo xpaham,korang p check sendre kat website beliau ye...

due date adalah 15Dec [or might be earlier/later..suke beliau la kan?] dan adiahnye...earring dari lazo diamond jewellery.white gold.. wuhuuu..ok...start..

 ********************************

Ini gambar AjiQ yang demam pas kene cucuk untuk 5bulan..comel je demam-demam pon...xsbr nak tgk baby sendre plak [ok...over plak imaginasi]

Skang saye tag kengkawan ye..bersedia sume..jeng-jeng-jeng...
  1. Puan Eppa
  2. Puan Maksu
  3. Cik Huda
  4. Cik Mooney
  5. Puan Wani
  6. Puan Kakngah
  7. Puan Cida
  8. Cik Arina

Korang jangan lupe pulak tau nak masuk contest ni...salam
 

Susu untuk ibu mengandung..

Ok...nape baru nak cite lepas week20...ni gara2 incik suami yang mementingkan segala macam kebaikan untuk cik bebi die (die..?sebab pape nak beli or makan,die mesti cakap 'untuk bebi abg' instead for me..sedeh..?) dan juge kewangan....so selepas 4bulan saye minum Anmum Materna saye diarah bertukar kepada S26 Wyeth...sebab kate beliau private hospital bagi ibu2 mengandung/breastfeed dan baby susu ni (based on pengalaman kaklong...takkan la die plak kan...?.)..dan bile calculate harga S26 lebeh murah....ok fine..kite cuba ye bang....

So saya nak share kepada mereka yang belum mengandung apa beza kandungan nutrition yang ada dalam kedua-dua susu ni...secara 'serius' yakni melalui description pada pek susu itu...tahu..tahu...harus korang leh caik sendre kat website diorang kan...dah tu....aku nak tolong korang,xleh...?bagi la pahala lebeh sket ari jumaat neh...

Basicly yang penting untuk perkembangan dan kesihatan ibu hamil ialah seperti chart dibawah:

ANMUM MATERNA (AM)
     When you're pregnant, what you eat and drink is the main source of nourishment for your child. That's why it's important for you to consider what you eat. Although you'll need about 300 extra calories a day, especially in the later stages when your child grows quickly, the extra food should provide the nutrients he needs and shouldn't just be empty calories.
     Anmum Materna™, which is high in folic acid - a nutrient clinically tested to support the growth of your foetus. It also contains Gangliosides, Folate, DHA, FOS, Calcium, Iron as well as other important vitamins and minerals to support your child's optimal growth and development. Just two glasses of Anmum Materna™ a day can give you 100% of your daily folic acid and 50% of your iron needs.
Sumber rujukan:

S-26 MAMA (S26)
      S-26 Mama is a nutritional supplement specifically developed to meet a pregnant or lactating mother's nutritional needs. S-26 Mama helps meet your RDA for nutrients so you and your fetus can get the best nutritional support required. Ordinary cow's milk contains a higher content of cholesterol and its fat content comprises of more than 50% saturated fat, a fatty acid that is difficult to digest.
      S-26 Mama however, is high in polyunsaturated and monounsaturated fatty acids that are easier to break down and used by your body. Keeping to a diet of S-26 Mama can therefore keep you in control of your cholesterol intake and reduce the build up of saturated fatty acids so you can stay heart-healthy!
 Per Serving of 240ml = 200ml water / 3 scoops (59g) powder.



So sebagai bakal2 ibu bijak, sile la compare dengan sebaik mungkin...tapi itu adalah comparison secara ilmiah...saye nak share plak comparison based on apa yang sayi alami..

  1. Rasa - AM lebih sedap...sedap macam susu lembu biase..cam susu dutch lady gitu...rasa S26 adalah sangat tidaaaaaaaaaaaakkkkkkkk sedap...
  2. Rupa - AM tak mudah berketul...tapi S26 kalo pakai air panas (instead of air suam) sangat berketul2...
  3. Bau - AM berbau wangi dan menyelerakan...S26 bau cam air jagung...tak la teruk pon bau die..
  4. Penyimpanan - AM datang dengan kotak ngan aluminium seal bag je...tapi S26 ada tin...senang nak simpan...
  5. Harga - setelah dicalculate harga pergram, S26 lebih murah considering tin sekali....tapi beza tak la terlalu major...
  6. Ketahanan - AM buatkan lapa dengan cepat...tapi S26 agak boleh bertahan...so bleh la nak masak lambat sket bile minum S26..
  7. Tidur - tatau psycho ke ape...AM cepat wat ngantok...S26 ni tadek pape plak...

Huh...saye dapat pk yang ni je la so far...selalunye dalam sebulan sengah susu da abes (ok..saye mmg xberdisplin)...tapi susu ni cam tak gerak2 langsung...awal2 dlu incik suami da cakap 'kalo xleh nak masuk,jangan la pakse...sat gi muntah,sakit lain plak...'...tapi bile pk duit tu bukan senang dapat....so,saye dengan tabah hati minum ngan tutup hidung...ahahaa....pas abes air susu secawan,tros minum air masak sebotol...or mungkin itu taktik S26 untuk soh ibu2 lebih minum air masak kot...ahahhaa....tapi pape pon,minat tak minat,suka tak suka...saye nasihat kepada bakal yang nak baby dan bakal ibu supaya paksa diri jugak minum susu...sebab bukan je untuk baby (ye la...baby minum bape banyak je...?) tapi more to ketahanan badan kite...so kite bleh menari di taman tanpa sakit pinggang....owh bukan...tu iklan susu lain.. huhuu...saye harap sharing is caring harini dapat membantu mereka diluar sane...ouchhhh (educatednye ayat)...tadek pape lg nak cakap...kalo ade sape2 nak komen dan tambah lagi..sile la...untuk kebaikan bersame kan...?!

Kenapa minggu ke 20 kehamilan amat di tunggu oleh saye...?

  1. Sebab baby dah complete fizikalnya...so kalo ada pape yg xkene (nauzubillah), kite da bleh detect...
  2. Sebab da bleh tau baby ni girl ke...boy...?tapi saye tengah tunggu monthly checkup kat klinik kesihatan...so,saye sedang mensepraiskan diri dalam 2-3minggu ni...
  3. Selera makan saye da bertambah berkembang pesat...so tak la rase lapa dan penat sbb xcukup energy lagi...
  4. Kehadiran cik bebi dah makin 'disedari'..sebab rasa die grawling2 dalam perot...tak sure la pergerakan 'sentakan' sekali skale tu adalah tendangan sakti cik bebi...
  5. Perot dah makin kelihatan..so sangat hepi nak btau org 'Ye,saye pregnant' bile orang bertanye..
  6. Saye da rase yakin sket nak cari dan survey barang baby..ye la..sebelum ni doktor ngan misi asyik ulang2 ayat 'Puan kena berhati2,selagi sebelum week18,kadar potential nak gugur masih besar ye'..bikin cuak......
  7. Boleh makan banyak sket sebab dah bleh naik kan berat sekilo sebulan dah...(ahahaa..kene mengene???)
  8. Makin di manje kan suami sebab kaki lebih kerap krem..belom lagi badan...so,tiap hari harus ada urutan sebelum tido..errkk...??
  9. incik suami suke mendekatkan diri dengan diri ini...bukan kerana diri ini..tapi sebab die eksaited tgk perot besar...eksaited nak rase bebi tendang2...eksaited usap2 bebi...eksaited cakap2 ngan bebi...
  10. Kalo marah2 atau malas2..atau xdek mood...dan sewaktu dengannye...bleh salahkan hormon....ahaaiiiii...
Hehehe...suke..seronok...macam2 tak tergambar...tapi disamping tu jugak,macam2 mende yg merunsingkan kepala...tapi xmo la pk...dah malam2 ni,kene pk yg bes je...sbb takot mimpi yg bukan2 nnt....



P/s:mane la plak incik suami ni...?

Hari ini 23November2010

Ensem kan????kalo korang kate xensem...korang bukan kawan saye...ahahaha...
kalo mereka yg kenal saye...mesti korang da xkan tertanye2 mane dpt kening dan rambut yang tebal kan.........................like daddy like daughter.....

Arini besdei ayah..Epi besdei ayah...lom call lagi ayah...mlm sket ye yah...kang ayah xmo layan kakna,at least kakna leh cakap ngan mama....kalo skang kakna call,ayah xmo ckp ngan kakna..nnt kakna sedeh..akakaka..ttbe wat lawak sadis...xdeknye nak makan ati ngan ayah ni....memang dari kecik da tau camne ayah layan anak2 die...ayah saye garang wooo...terlalu....
Dulu dari kecik orang slalu cakap 'ayah ngan kakna muke same..perangai same...korang ni "panas"...'...amende panas pon saye xtau...bile da besar sket..da ade perasaan sikap melawan,baru saye tau....saye susah nak dgr ckp ayah...sbb ayah panas baran-saye panas baran....ayah marah saye-saye katup pintu kuat2 tanda protes....kalo kene lagi marah-naik katil (dlu tdo katil atas..double decker) pastu baling sume barang ke bawah,tarik cadar sume (pastu padan muke kene kemas balik)...kene marah lagi-masuk bilik air pastu sepak baldi (bajet samseng jalanan)...skali ayah hentak pintu bilik air-kene sebat ngan getah paip plak...bodoh ko na...lari la jauh2 sket sampai ayah xleh jumpe....ahahhaa....tapi tu lah budak zaman dulu...protes xdek berani nak lari umah...ko gile ape...?satu je pk..kalo lapa, nt nak makan camne??bkan pk kene rogol ke..kene culik ke...huhuu..tapi bile bab memujuk ayah...pegi jln ke...p mkn lua ke...nk mintak duit ke..i champion....(champion ke ko kene pakse ngan adikberadik?)...tapi mmg saye banyak same ngan ayah..saye xmesre rakyat kecuali ngan org yg btol2 ngam...saye ske mende2 teknikal...cume saye xske barang antik..ahahhaa....
So sempena besdei ayah ke 56 dan sempena hari pencen beliau...saye mengucapkan SELAMAT BEREHAT DI RUMAH DENGAN RASA GEMBIRE BERSAME BESI-BESI BUROKMU...SELAMAT BERENJOY DENGAN DUIT PENCEN YANG BANYAK ITU..SELAMAT BANK-IN DUIT PENCEN KEPADA ANAKMU YANG TIDAK BERDUIT INI...ahahaha....I love u ayah......

Dan harini jugak adalah ulangtahun ke 2 pertunangan kami...ahahhaa....betunang pon ade anniversary..??xdek la...just reminder je kepada kehepian yang ada dalam idop pada tarikh ni...

Dan hari ni..Saye telah pun setengah jalan untuk memiliki bebi....skang da minggu ke 20...patut wat scanning dah...tapi tangguh sbb klinik fully booked....boleh??xpe la...sebab saye pon xrase pelik2...so far cik bebi pon ade guling2..ade kawan2 yg kate perot saye tak nmpk cam perot incik suami....eh... cam org pegnen 5bln...kan saye ske pakai baju yg gurly2...so belah bawah baju selalunye kembang2...sbb tu xnmpk bentuk perotnye...suke tol saye bab tayang perot ni..ye la...pas 7bln kawen,baru nak ade berite hepi 'tahniah puan,anda mengandung'...so sangat la teruja bab2 pregnancy ni kan...?hahaha..so dengan gumbira atinye...saye share gambar perot saye yang mengandungi cik bebi....



semoga ayah....diri ini dan cik bebi sentiasa dalam lindungan Allah...amin...

Tag Mummy Rania

Saye telah ditagged oleh Puan Nieza..yey...so saye mau tau lbeh2 pasal kawan2 saye yg lain jugak....


Once you have been tagged, you are supposed to write a note
with 25 random things, fact, habits, or goal about you.
At the end, choose 25 people to be tagged.
You have to tagged the person who tagged you
If I tag you, its because i want to know more about you


******************************
simple facts about me

1. Dah kawen..lom ade anak..(on the way)

2. Anak kedua dari 4orang adik beradik..

3. Ada sorang je adik lelaki..dimana merupakan 'kwn' baik saye...

4. Skang dok kat Pasir Gudang...dan sangat merindui hometown ku..KL terchenta..

5. Masih berusaha cari keje...dan makin lost tatau nak caik keje as ape..gomen la harap2 nye...

6. Sorang yg suke ckp lepas...(i mean..berterus terang..)

7. Penah jadi engineer..agak nyesal benti keje..tp demi husband dan future baby...saye kuatkan ati..dan mohon ada rezki murah utk kami..

8.Panas baran..degil...xmo dengar cakap..

9. Suka makan..makan...makan...lebeh2 lg sushi...yummy..

10. Saye tak pandai masak....pas kawen reti sket2 sbb kene usaha la jage husband kan..?

11. Saye suke baju2 comel...yg bunge2 comel...ade renda2 comel..ade corak2 kiut...ade jerut2 kiut..ade tali2 comel(husband sound kate 'makcik2 xleh dah pakai baju gitu..ade ke???)

12. Suke beli beg ngan kasot...(nnt nak kumpul2 yg dah xmo..bwk blk KL...suke ati adik/kakak nak amik atau mama nak wat charity)

13. Suke makan gula2...mane2 p mesti ada gula2...dari sekolah dlu...

14. Tak suke mandi...(gile ko...malu betol..)

15. Kalo kua mane2,suka belikan barang untuk org lain..at least makanan..

16. Suke bercakap kosong...lebeh2 lagi ngan incik husband..sebab die suke 'memerah otak' saye..

17. Sangat suke barang baby walaupon mase bujang2 dulu...

18. Suke wat keje2 berkait rapat ngan kain...jahit2 (tapi tak pandai mane pon),basuh,jemo,lipat dan lebeh2 lg gosok baju...

19. Suke pujuk aka pakse orang...(jahatkan...?)

20. Tak mudah nanges...tapi bile pegnen ni...hati mudah tersentuh...(jangan tunjuk gmbr buang bayi...begenang air mate...)

21. Nak anta mak ayah dan mama ayah p mekah...kalo masih xckup nak p vacation ngan family besar...

22. Skang berusaha nak jadi 'menteri kewangan' yg baik...kene betol2 detail...nak kene prioritize bende penting je..

23. Seorang yang mudah putus asa dan cepat rase puas ati..tak bagus ini....

24. Ade lesen tapi da lupe skill bawak kete...so skang sedang usaha..at least drive sendre p klinik/hospital..

25. Sedang usaha nak mengamalkan gaya hidup sehat bersama incik suami..


******************************


25 person to be tagged


Mane la ckup kengkawan saye sampai 25 kat blog ni...so saye tag sape2 je k...
  1. Puan Syazila
  2. Puan Eppa
  3. Puan Maksu
  4. Cik Huda
  5. Cik Mooney
  6. Puan Wani
  7. Puan Ieta
  8. Puan Farah Miza
  9. Puan Maz
  10. Puan Kakngah
  11. Puan Natrah
  12. Puan Yana
  13. Puan Azie
  14.  Puan Azwani
  15. Puan Farah Najiha 
  16. Cik Syud
  17. Puan Sya
  18. Puan Lynn
  19. Puan Cida
  20. Cik Arina
 

Blog Template by BloggerCandy.com