2nd Anniversary..baru celebret..?

Assalamualaikum

Baru semalam cite tadek celebret pape
ttbe malam tadi teringin plak dah nak prepare western pnye dinner
sib bek la incik suami yg saket gigi tu kate "ok je yang" bile cakap nak masak western
ingat nak masak laju2 then beliau blk,tros OH,SUPRISENYE SAYE
tapi...akakaka...beliau balik mase umah tengah tunggang tebalik..

Ape yang saye masak?
blackpepper steak
steamed carrot & potato lupe letak cheese
onion ring

macam poyo kan??
yang sedeh ialah - steak keras,campak dinding,dinding bocor
tapi incik suami makan 2 keping daging + curik half lagi dari bini die...

owh,seronok tol..
pastu tanye bape % markah..

ABANG KASIK 5

wahhh...5 kau...

tapi

bukan 5/5...

ianya


5/150


akaka..sentap!!!

2nd Anniversary..

Assalamualaikum
Lame tak bercerite
Bz kot..anak ngah aktif meng'explore
tak leh lepas pandang

Semalam 2nd anniversary kami laki bini
Adiah??tadek kate incik suami
perlu bagi adiah pade kekasih gelap die, si biyos gogo...kaki tangan beliau perlu ditukar...
ok..demi keselamatan bersame,saye redha...ke pasrah...?

Ok..bab redha ke? pasrah..?
smlm kaklong blanje tengok ombak rindu
kalo kami laki bini yg pilih,mmg tak la nak tgk cite melayu
no offence..bukan sbb tak sedar diri
cumenye biarla duit itu berbaloi
kami cume tgk cite yg grafik atau soundsystem yg gempak yg tak leh dirasai dgn tv di rumah



review ombak rindu??

HMMM PESANAN KEPADA YANG JAGE WARDROBE ARTIS..EVEN PELAKON TU TAK BERTUDUNG,BIARLAH LOJIK SKET CARA PEMAKAIAN TUDUNG TU...DAH LA ZAMAN BILE PNYE PESEN...TAK BERGOSOK PLAK TU...CE TENGOK CAM CITE TENTANG DHIA TU...LAWA JE TUDUNG2..PADAN JE NGAN BAJU YANG DIPAKAI..



kesimpulan:saye dan incik suami lebih banyak komen daripada menonton...hmm...sori makcik sebelah..kami tergelak kan makcik sbb nanges...sbb kami tatau part mane yg patut hati kami tersentap...

Rabu tanpakata [Edisi: Aqil suke tambah keje mama]


TADEK MOOD NAK BLOGGING...?

Assalamualaikum

Malas...tak sempat..

tu je yang bleh di ungkapkan..

mase yg ade dok caik keje n caik info pasal anak..

stress pasal tak dapat2 keje..

thanks pada kawan2 yg doakan...

Love u..

Salam..


* Aqil dah pandai menjalar ke depan n da angkat2 buntut nak merangkak...yey...

SEBAB AKU MUDAH LUPA...?

Assalamualaikum

Interview gagal lagi...?

Mungkin sbb tindakan bodoh berenti sebelum dapat keje..?

Ke sebab lain..?

Kenape..?

Ntah..

Tak leh pk..

Ati rase sebak..nak nanges...sume ade...

November ini...

Assalamualaikum

Esok 10November..
Panjang lagi setahun umurku InsyaAllah..

tapi

November ini juga
Ayah pergi dijemput Ilahi
ayah pergi dengan 1001 kenangan
2 tahun bukan lama
tapi bukan sekejap untuk mengumpul banyak memori bersama,mengumpul kesilapan bergelar menantu,diperbetulkan kesilapan oleh mertua


ayah

maaf sebab Na terlalu banyak menyusahkan ayah
maaf sebab Na tak sempat buat ape2 untuk ayah
terima kasih sebab makan bihun sup yang Na masak untuk pertama kali dan terakhirnya
terima kasih sebab sudi minum air nescafe'o yg na bancuh untuk terakhir kalinya


ayah

terima kasih sebab tak pernah anggap Na orang luar
marah ayah adalah seperti anak
marah ayah adalah untuk mendewasakan
kata-kata ayah selalu jadi pendorong
kata-kata ayah selalu menjadikan Na seorang pemikir

ayah

Na dapat 2nd interview Selasa depan
terngiang-ngiang cakap ayah yang mungkin Allah nak tunggu Aqil boleh makan,so tak akan menyusahkan pengasuh kalo die takmo minum susu dalam botol
Na tau tu doa ayah buat Na
kalau Na dapat keje ni,Na takkan berenti macam dulu
Na janji Na keje elok2

ayah,terlalu banyak nak Na cakap
tapi semua dah terlambat,kan?

ayah,tenanglah ayah kat sana

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Credit to :ILUVISLAM.COM

Terase rase ingin berubah...pergilah setan..pergilah main jauh2..

Assalamualaikum

Tiada cerite Aqil harini
Cuma hati ingin berbicara tentang saham lepas mati

Usai baca episod pertama novel Contengan Jalanan by Hlovate
Baru terasa betapa diri ini jauh dari Allah
Baru terase betapa diri ini sering meminta tanpa ucapan Terima Kasih Allah
Baru terase betapa diri ini sering lupa padaNya bila gembira menyaluti
Baru terase betapa diri ini sering pertikai kenapa Dia tidak beri yang terbaik untukku
Baru terase betapa Dia tidak mengabulkan permintaan dek kerana permintaan adalah dari mulut,bukan sujud menyembahNya dan bukan dari hati yg benar2 tawadduk
Baru terasa mengapa nikmat hilang sedikit demi sedikit bukan kerana Dia tak sayang, tapi kerana diri ini yang tak sayangkan Dia

Kian lupa bila kali terakhir buat sujud syukur atas kurniaanNya...?
Seingat adalah bila dapat kerja..ye...2008 telah lama berlalu..

Hati meronta2 dulu bila rezeki mendapat anak adalah tak nampak bayang..katakan Dia tak adil dan sengaja menguji
Tapi saat doktor mengatakan "Tahniah,anda mengandung 8minggu",selain ucapan Alhamdulillah bermain di bibir,mengapa tidak ada panjatan kesyukuran,sujud kepadaNya yang sayangkan diri ini kerana menguji iman ini.?
Bila diri ini bertarung dengan kesakitan melahirkan Aqil,betapa takotnye akan mati..takotnya nak bertemu Dia..
Tapi bila selamat semuanya...apakah pernah ingat untuk berterima kasih yang tak terhingga kepadaNya yang memberi peluang untuk besarkan Aqil...?

Getar hati ini bila fikirkan betapa ayah perlu menanggung dosa anaknya ini...
Getar hati ini bila fikirkan betapa incik suami menyambung tanggungjawab menanggung dosa si isteri

Hati,kuatlah
Hati,jauhlah dari gangguan syatoinirrajim
Hati,tabahlah jika kamu diuji
Hati,berkomunikasilah dengan akal seiring jika Allah menguji tanda sayang
Hati,janganlah kau jauh dari penciptaMu


Hati,janganlah berubah jika aku berubah


*terima kasih Nana (adik ipar) kerana pinjamkan buku Contengan Jalanan kepada akakmu ini..doakan akak dapat berubah ke jalanNya..semoga Allah memberi balasan yang baik kerana kamu telah membuka hati akak..doakan hati ini tidak berpaling lagi,tapi jadikan ia tidak puas dengan kebaikan...

Credit to: Hlovate

Aqil sudah 6 bulan

Assalamualaikum

Hoyey..sudah bejaye menjayakan penyusuan secara ekslusif selama 6bulan...Alhamdulillah..
So far rase susu ade la untuk Aqil...
Cume lately malasnye la nak pam..
Rase cam...pam banyak2 pon bukan nak dapat keje pon...
Tengok..tengok...sendiri yang tadek keyakinan diri kan..?camne Allah nak tolong...?
Haih...

Takmo la cite mende2 yg luar kawalan ni...
Cite pasal Aqil bam2 lg bes...
Aqil dah 8.2kg...naik 400g je..walaupon misi kate bagos..tp mama sedikit hairan nape naik kurang 600g..?
Takpe la..janji sehat dan bam2..mama tak risau..




Review performance sayang mama neh...
  • Duduk dengan sendiri - sendiri belom boleh,tp kalo di sapot,mmg duduk je la keje die *belagak*
  • Mengulangi bunyi yang disukainya -amma..yaaaa...ngggg..*huii....mmg bnyk bunyik*
  • Cukup kuat untuk makan sendiri - sudah kasik bubur...yg cair takmo..nak yg bertekstur..tepakse mama extra careful kalo2 awak kene sembelit,Aqil...cume tambah susu mama ngan ikan bilis je dulu...next week kite makan sayur...buah Aqil dah mkn pisang ngan kurma...yummeehhh..
  • Belajar mengenai sebab dan akibat - pandai dah sikit2..insyaAllah nnt mama ajar lagi...
  • Mampu melihat objek kecil dan perbezaan warna lembut -yezzah....mama punye keychain hp yg kecik tu sentiase jd perhatian...*jd mama da buang da..*
  • Mempertajamkan deria terhadap bunyi - sangat peka...nak feed kat public pon ssh...kalo kat umah,pantang dengar bunyik ayah..atau bas skolah lalu..atau...atau..haihhh...sume boleh kejotkan die bangun :(
  • Mudah mengalihkan perhatian - perhatian pada gadjet elektronik sahaja...kartun/plushies/soother sendre??nonono....
  • Perkembangan pelbagai emosi - pandai marah dah...sedeh mmg la ekselen kan...?

What to expect bulan ini..?
  • Menjelajahi dengan menggunakan tangan - abes sume umah kene re-arrange blk pasni...sume di kelebetnye celah2 tv cabinet...
  • Fasih dengan tangan kiri (kidal) atau kanan? - kanan..kalo hulur barang,mmg akan amik tangan kanan..
  • Belajar bergolek - ni dah melampau hebat...hujung ke hujung begolek...selagi tak terhantuk meja ke...lantai ke..selagi tu la die guling...
  • Bayi anda walaupun kecil suka bersosial - kalo ade budak yg baye2 die..kezen die..mesti lupe daratan..sedangkan orang tu da bleh lari2...die dok gelak2 je..konon orang men ngan die..cian anak mama..
  • Main mainan jenis bergilir-gilir - mainan...?say hello to jam ayah..laptop ayah..kunci kete..remote tv...
  • Bayi anda yang suka membebel - dok depan tv, dok 'ha..ha..ha'..menyahut orang cakap dalam tv tu..haihhh...ngan sliding door pon bebel...
  • Merangsang derianya - A'lillah deria sume ok..mate pantas...telinga lintah...mulut/lidah mmg lg pantas..sume laju je masuk mulut..
  • Gembira semasa mendengar cerita - a'ah..mama ngan ayah yg becerite gelak2...die plak yg lompat2 gembire...waaahhh..paham ke nak..?

Alhamdulillah Aqil cepat belajar..
Dah tau camne nak 'gerakkan' kete...pegang stereng dan kene tuka gear..(sile bayang si kecik ni dok kat seat driver,tangan kanan pegang stereng,tangan kiri cube capai gear)
Dah tau camne nak melayari pesbuk (sile bayang tangan kiri kat keyboard,tangan kanan gigih mencapai mouse)
Macam2 lagi la...
Tadi hati mama seperti sangat sayu+gembire+becampo baur la...
Tengah2 die main td dlm walker dekat sliding...ttbe datang kat mama,tarik baju...
Pas mama toleh kat die,die capai lengan mama,then baringkan pale die sambil ckp "mmmaaaa"..
Tengok2,da pkol 1 rupenye...da ngantok anak mama ni..time to take a nap rupenye...mama leka pesbuking je plak..haihhh..
Cara tido pon da macam2...kadang2 risau kalo2 xleh bernafas...
Tapi bile telentangkan die,pastu die pusing telangkup jugak...
Pape la sayang,janji Aqil selesa,k...

Meh tengok aksi Aqil tido...






Rabu tanpakata [Edisi: Aqil sudah 6bulan dan makin bambam]

Kerabu sotong yg di idam..kini sudah di baham..

 


Akhirnyeeeeeee...sedap...tp pasti lebeh sedap dengan belacan...tp nak wat camne...sayang anak kan...?

Thanks InaAchik

Sambungan entri sebentar tadi...

Dah bace pasal Aqil suke ngamok yg saye post sebentar td...?
Kesinambungan cerite...

Sedang sidai baju td,akak seblah umah tegor...
Sile ikuti conversation kami..


Akak: Si kecik da bangun....?
Saye: Dah..tu tengah main tu...
Akak: Die tembam lagi ek..?
Saye: tembam camtu la...
Akak: Bape kilo dah ek??
Saye: Bulan lepas 7.8kilo...minggu depan nak timbang 6bulan...8 kilo lebih la kot...
Akak: mestilah kan...?2-3hari ni meragam ek...?
Saye: a'ah...mungkin nak beralih bulan kot...
Akak: tak try pegi carik tangkal ke??
Saye: Hah??muke saye ni macam orang yang pecaye tangkal segale ke?? (bisik dalam hati)...tak la kak...

Akak: cube carik tangkal tak bagi die nangis...kat KL ke..takkan takde..
Saye: hah??tak balik KL pon kak...(alasan tak logik pon ade...)

Akak: budak kalo nangis2 carik tangkal je...
Saye: hah??hmmm nanti tengok la kak...saye masuk dulu la yek...


Errr....kalo korang kawan saye,korang mesti dapat bayang muke saye tekedu bile cakap pasal tangkal...mebi surah2 ade boleh ayah die tiup kat ubun2 je kot...takyah la tangkal segale,kan....????

Lame tak update..?

Assalamualaikum

Lately budak Aqil masyam mama tu suke ngamok..

Tatau saket ke,ape ke..

Kate ayahnye nak beralih bulan..

Maybe otot2 die sedang berusaha keras nak mantap supaya die bleh duduk...?
Maybe usus2 die sedang berusaha keras nak menerima solid food..?
Maybe mama die nak dapat keje,so die berusaha nak manje2 lebeh ngan mama...? <--statement orang da saket jiwa tak dapat2 keje

Pape pon next week la cite panjang pasal Aqil plak ek..

Tak sabar nak kasik die mamam...
Biaq berlomoih mulut,biaq sepah ghumah dengan buboq..
Biaq mulut dia cup-cap-cup-cap lagu anak burong lapaq...
hurreeeeyyy....

Assalamualaikum


**korang tak doa ek supaya na dapat keje...?babab muntot kang!!!!!**

Ragam budak da pandai begolek...

Makan getah supaya elastik..

Makan besi supaye kuat...

Best ek lepak bawa tangguk ni...

LAPTOP ROSAK

LAPTOP ROSAK..AKAN SAMBUNG BERCERITE BILE SUMENYE OK...

Aqil sudah 5 bulan...

Assalamualaikum

Hehehe..terlambat plak post cite ni..
Sebok ngan hobi yg da lame di tinggalkan..
Pk2 nak wat as bisnes kecil2an..
tapi tadek plak orang nak beli nanti,sedeh plak..huhuhu


Eh...cite kelaut plak dah..


Ok..Aqil ek..
Aqil dah 7.8kg..haih...imagine je la bile time die meragam nak berdukung...jap je da melurut ke bawah...
Skang da ok sket kemanjaan die dari ayah die..ok la kalo ayah blk keje pon,die nak main2 ngan mama..
Lately die suke jerit n nak tdo bertiga...tak leh kalo atas katil xdek ayah...atau ayah tido kan depan tv...huihhhh...
Tapi so far,die da pandai n paham kalo ditegur..Alhamdulillah...



Okeh..review performance Aqil last month: 

  • Makan kurang kerap - dah stat dah..akan minum kalo lapa sangat je...
  • Bakat baru pusing meniarap dan menelentang - dah...3 hari sebelum raye..yey....
  • Masa ini untuk makanan pepejal? - tak boleh lagi..tunggu 6 bulan...!!!!!
  • Memanjangkan tangan dan memasukkan objek ke dalam mulut - dah..sume mende ngan remote control pon
  • Kini mampu bermain sendiri - jap je..
  • Mula memahami peranan bahasa - macam2 bunyik...xsure ape yg d folo..
  • Memahami rampaisari warna yang pelbagai - suke wane merah je..
  • Lebih memilih orang - yup..ayah blk je..xmo dah ngan mama..



Ape plak yang kite expect bulan ini...?

Rabu TanpaKata [Edisi My Own HandMade Handbag]

L to R: 1 set purse ~ cards holder - coin purse - purse






*kain fleece beli kat Tesco...heaven....

Sneek Peek: Aqil dah 5 bulan...


Assalamualaikum

Tengok la si kecik ni..
Bkan main lasak die ni...
Bukak baju nak mandi..baru je pusing nak kumpul baju kotor ngan pampers kotor...
Die dah meniarap...

Yang lagi heaven...
Die cengceng atas play mat die ni..haiyooo...
anak..anak..

Sok baru nak p KK n cucuk montot...
so,esok baru cite kekembangan dan perkembangan Aqil k...

"AKU DAN BUDAK CUTE"

Assalamualaikum

GA lagi..
Tadek keje ke..?
saje je nak menimbang tara luck yang ade...
Sebab sepanjang hampir 28 tahun ni..mane penah kene lucky draw..
nak try luck anak plak la....

GA ni Cik Ija yang punye..
Budak Medic mmg suke berblog ke?
tapi cara derang mmg tunjuk derang pandai la kan...
ewah ko..memuji lbeh2 plak....cara kotor ni..chaittt....

Sape nak join??sile click banner...tak susah mane pon...
ce klik...ce klik..


:

:
:
:
:

Ini saye bersame anaknda kesayangan Aqil Zulhadif...mungkin kalo tengok Aqil,tak caye saye adalah mama die sebab saye tak cun...ahaaiiii,lari topik...Aqil baru nak masuk 5 bulan,tapi die sangat bijak...dah pandai nak ikot ape je ayah buat...dalam kete,nak dok kat seat ayah gak sebab nak pegang stereng dan 'tendang' hon..itu la die...anak ayah :)

Skang nak tag 3 orang:

Contest Baby Cute With Baju Melayu/Kurung

Assalamualaikum

Mari join contest oleh Mama Rayyan...
I very like join contest yang melibatkan Aqil nih...
Walaupon tadek gambar Aqil sensorang,harap Mama Rayyan approve la gambar ni ek...

Cane nak join..?Sile click banner di bawah..
Tu..yang gambar Rayyan cute berbaju melayu pepel kaler....



*
*
*
*
*
*


Nama: Aqil Zulhadif b. Muhammad Zulfadli
Umur: 4bulan 20hari
Nama Mama: Nur Ruzana bt. Bohari

Skang mahu tag 2 orang...

Raye 2011

Assalamualaikum
Masih mood raye..?
Sebagai suriumah,mood tu da tadek la pade saye...
Rutin kembali seperti biase..
Tetamu...?dengar kate ade segerombolan datang menjengah kelmarin...tapi kami anak beranak kurang tido sehat..so pkol 9 lbeh da tido...

Ape jadi raye aitu..?
Untuk petame kalinye,saye nganyam ketupat..
gambar tadek sebab ketupat tu amat sadis rupenye..
tu pon pas bape kali mak aja,tapi sebab lembab takde skill...da ketupat ke 3 baru jadi (baru la nampak rupe ketupat walaupon buruk)
pastu memang tak amik port da sebab tanak hancurkan daun2 tersebut...

Pagi raye tu...
Dalam ati konon la mau feeling2 dramatik sket..
Nak la rase sayu tak dapat raye ngan family sendiri..
Chait...mane ade...same je rasenye..
Mebi sebab PIL sangat baik dan tak penah anggap saye sebagai orang luar pon..
So keje kene buat...cam biase kene kerah kalo nak raye kat KL...
Pagi raye,call mama ngan ayah...
Jadi,mane nak datang sayu tu...?

Korang layan je la gambar raye ek...
BTW,raye 1st ngan 2nd je ade gambar sket2..
Maklumla kamera yang ade pon layak di baling ke laut je...
So dapat la ihsan dari adik ipar..
 Raye ke 3 kami da berada kat Kuang da...jalan2 sikit je...pastu raye ke 5 da balik Joho...
And gambar yang ade ni pon amik dari pesbuk ayah...
So gambar kami bertige,sebab ayah tak uplod..tak dapat la saye share...
Enjoy je la ape yg ade ni...

Raya 1
Ketua penjahat mintak ampun kat ayah..

Pastu kat mak pulak..

Giliran penolong ketua penjahat mintak ampun..

Ini lagi panjang ampun sebab balik umah mak tau makan je..masak tak penah..

Bernuke gembire sebab bini mengaku salah sendiri di hari raye..kalo tak,asik nak menang je...hahahha..


KakLong tadek...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Apekes....??



Raya 2 
Umah...errr....umah sape ek ni...?tapi sedare mare ayah kat Negeri Sembilan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Apekes lagi...??



Conclusion:  Aqil memang tak reti bersabar macam mama die...lambat sikit..meragam ngempas2 badan...haihhhh....

Rabu TanpaKata [Edisi:Ragam Raya Aqil]

UCAPAN SELAMAT HARI RAYA

Assalamualaikum

Dah sampai mase nak ucap Selamat Hari Raya ke..?awal sangat?nonono...(sambil goyang jari telunjuk ke kiri dan ke kanan sambil pale lentok ke kanan)
Sebab malam ni da sibuk nak arrange kosi meja sume
Then sabtu nak kemas barang nak balik kulai..Pastu INSYAALLAH kalo mood incik suami baik dan ade kewangan mencukupi akan balik juge KL
Ari Ahad da nak balik Kulai
Isnin for sure tolong in-law kemas2
Selase suda raye
So ini je la masenye...


Saya dengan rendah hati mewakili 
diri sendiri - Nur Ruzana Bohari [Nana/Ruzana], 
inciksuami Muhammad Zulfadli Abd Wahab [Pali/Bob/Ayoh] dan 
Aqil Zulhadif Muhammad Zulfadli [Aqil]
mengucapkan: 

Thanks Nieza sebab bagi doodle free


p/s: korang jage diri,jage makan tau...jangan lupe amik gambar banyak2 untuk di tepek di muka buku dan blog....




Tolong doa supaya musim ujan lebat akan berlalu setibanya Syawal...tak bes la raye ujan2...mesti kene dok umah je..tak bes....

Sukeeeeee...tak sukeeee...

Assalamualaikum

hehehehe....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
hehehehe....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Aqil dah pandai ngiring sendiri semalam...
dan hari ni da pandai meniarap sendiri...

Sukeeee...


Tapi..
:
:
:
:
:
:
:


Tapi..
:
:
:
:
:
:
:

mama haram nak capture video/gambar..
tetibe ilang ingatan sebab eksaited..

Tak sukeeee....


p/s: gile penat kemas umah..tu baru area dining...haiyoooo...yang,tulung urut bahu!!!!
 

Blog Template by BloggerCandy.com