Saman: Kepada mereka yg lbeh suke bace blog dari sok kabo...

Teret...teret....
kepada sesiapa yang xbace paper or tak dengar radio/berita hari ni (yet or never) dan ada saman tertunggak [juga entry khas utk incik suami...da dekat staun da saman kamu tu yang....], anda akan dapat diskaun bersyarat sempena YES????
Sile rujuk kepada pengumuman dibawah...kalo korang tak caye (korang ni asik xcaye je saye ye) sile klik kat pengumuman dibawah..


Dan alang2 dah wat pasal pengumuman diskaun bersyarat nih,saye nak share sket cara-cara semak dan kekdah bayar saman [kalo-kalo ade yg tak pernah tau...or trauma sampai tak mampu nak fikir]

Kaedah MENYEMAK

i. Melalui SMS 15888
Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu taip
POLISjarakSAMANjarakNO KAD PENGENALAN atau POLISjarakSAMANjarakNO KENDERAAN
dan hantar ke 15888

Contoh : POLIS SAMAN WMG6383 dan hantar ke 15888
* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20 

ii. Melalui Internet
   Semakan boleh dibuat melalui portal-portal seperti berikut :-
       > MyEG Services - www.myeg.com.my
       > RILEK e-Services - www.rilek.com.my

* Semua semakan saman tidak dikenakan sebarang caj oleh pihak pembekal perkhidmatan.

iii. Melalui Kaunter Trafik COPS (Computer On-line Payment System)
     > Semua Ibu Pejabat Polis Daerah
     > Kaunter JPJ yang terpilih
     > Kaunter Trafik COPS di Kompleks Membeli Belah yang terpilih.

Kaedah / Saluran BAYARAN

i. Melalui Internet

  Bayaran boleh dibuat melalui Portal www.myeg.com.my
dengan menggunakan mod bayaran Kad Debit/Kad Kredit

* Semua bayaran saman akan dikenakan Caj sebanyak RM 2.00 bagi setiap satu transaksi oleh pihak pembekal perkhidmatan.

ii. Melalui Kaunter (Mod bayaran digunakan adalah Tunai, Kad Debit dan Kredit)
  • Kaunter Trafik COPS Melalui Kaunter Trafik COPS (Computer On-line Payment System) yang ada di semua Ibu Pejabat Polis Kontinjen dan Daerah.
  • Kaunter JPJ yang terpilih
          - JPJ Johor Bharu
          - JPJ Kuantan
          - JPJ Seberang Prai Tengah (SPT)
          - JPJ Ipoh
          - JPJ Wangsa Maju, Kuala Lumpur
          - JPJ Padang Jawa, Selangor
          - JPJ Kuala Terengganu
  • Kaunter Trafik COPS di Kompleks Membeli Belah 
          - TERMINAL ONE Seremban
          - PERANGIN MALL Pulau Pinang
          - QUEENSBAY MALL Pulau Pinang
          - JAYA JUSCO Ipoh
          - THE CURVE Petaling Jaya
          - IOI MALL Puchong


So saye harap dapat la bagi sedikit informasi bergune kepada para rakan...bak kate bos lame saya...at least dalam sehari kite perlu  tahu sekurang2nye 3 mende baru.....saye akhiri entry kali ni dengan ucapan selamat membayar saman la yeh...


** saye xdek saman sebab saye tak drive...gile lame...dah lupe dah camne nak masuk parking...nak speeding tanpa rasa takot (ehh...?)..takpe la...nnt soh incik suami aja balik...ala...auto transmission pon ko seram ke na...?ape da..malu aa...

9 comments:

{f a r a h} said...

Msia baik gile bg diskaun...no wonder org x takut buat silap on d road.

Sini mmg ada org x takut buat salah gak tp undang2 sgt ketat. Klu kena saman, bkn mcm msia kadang sethn lepas br dpt notis..cni cpt dpt. Plus, ada kena tolak merit points. Total ada 12 points. If habis points, kena tunggu 3 thn utk dpt 12 points blk, maka xleh la drive for 3 yrs...tu sbb kitaorg x berani nk pecut.

Pastu xde diskaun2... Bg diaorg sape suruh buat salah..

NaNaRuZaNa said...

betol...lain la cam appreciation to something kite dah buat kan...td dgr radio..siap kate nak voucher la..ape la...dah la nak tampung gaji polis...pastu sendiri buat silap...macam2 je demand...plus,org m'sia memang 'baik' bab ni...na pon rase patot gantung je lesen...ye la..speeding RM300...cukup tahun bayar la...siap ada diskaun kan..?so nak takot ape..?haihh...

syu_hada said...

itu lah rakyat Malaysia!!! =)

NaNaRuZaNa said...

ye betol syud...hahaha...rakyat malaysia pemurah :)

nour said...

rajin jugak check online sebab sedar bahawa bakat memecut tu ada dan setiap hari diaplikasikan. huhu. tapi alhamdulillah so far not yet kena saman. NOT YET.

NaNaRuZaNa said...

memang camtu..kalo drive mmg xpasan memecut...pape pon hati2 ye...

hamzah ian said...

saman sudah murah..

Heidi Shafiq said...

adehh.. saman aku 300.. sengkek nak bayar.. :(

NaNaRuZaNa said...

Hamzah:murah mmg la murah....bayar??sudah..?

HS:takpe..dapat diskaun jugak kan???kamu g la wat muke sedeh2 sket mase nak p byr tu...

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com