Kami nak anak....!?!?




Sekadar berkongsi dgn rakan-rakan yang masih belum dapat anak...Juge, saya dan incik suami mungkin kurang titik berat tentang ini....saye rase petikan ke-2 tu cam tekene batang idong kami suami-istri...lalala..







Mengenai pasangan yang tidak mempunyai anak setelah bertahun-tahun mendirikan rumah tangga, Abu Hanifah meriwayatkan di dalam Musnadnya dari Jabir bin Abdullah r.a. bahawa seorang lelaki pernah datang kepada Nabi s.a.w bertanya: “Ya Rasulullah! Sudah lama saya menikah, tapi belum dianugerahi seorang anak pun.” Nabi SAW pun menjawab dengan sabdanya: “Di mana (keadaan) engkau dengan banyak istighfar dan banyak bersedekah? Kerana dua hal ini boleh menganugerahi buah hati (anak).” Manusia hanya sekadar berusaha, tapi yang menentukan berjaya atau tidak ialah Allah. Sesungguhnya satu daripada kewajipan akidah seorang Muslim ialah terus berusaha dan berserah diri kepada Allah serta selalu berbaik sangka kepada-Nya. Yakinlah, Allah tidak akan pernah menciptakan satu penyakit yang tidak ada ubatnya.

------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------

Petikan artikel 2: Makanan & cara hidup

Elakkan:
  • Minum coca cola, pepsi cola, minuman bergas
  • Makan junk food Segala jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah seperti jeruk mangga dan ceremai
  • Makan makanan fast food seperti KFC, Mc Donald dan piza
  • Makan burger dan nugget Makan jambu batu

Suami pula dikehendaki meminum susu kambing/susu lembu tepung fullcream atau susu segar. Kalau merokok perlu berhentikan tabiat ini. Si isteri juga kena minum susu lembu sama ada dalam bentuk tepung fullcream atau susu segar.

------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------

Petikan artikel 3: Waktu subur

  1. Klik:http://www.babycenter.com/ovulation-calculator
  2. Key in your first day of last period
  3. Key in your regular cycle (agak2 je le...)
  4. Hit the calculate button..Lalu akan ada date tarikh subur...
------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------


Saye dengan rendah hati berdoa agar mane2 kawan yang dah lame (dan baru) kawen tu dapat la anak...saye pon agak (ke terlalu..?) stress bab baby ni...tp ye la...logically...kalo da hubungan tu tak kerap dan bukan pada tarikh tepat...susah la nak lekat kan..?...haih...positive energy...(sambil tarik dan hembus nafas-petikan dari siri Kimora in the fab lane)...dan selepas ade bace2 sket segale artikel-makel tu..saye harap at least saye bleh ubah cara hidup; lahiriah dan batiniah...amin....

6 comments:

Nurul Huda Jumri said...

usaha-doa-tawakkal.

LadY NatY said...

saye sgt think +ve bab2 bby and rezeki ni.. tp bile terlalu ramai sgt yg bertanye & membuat spekulasi pelik2 lg menyakitkn ati, stress pn ade kn.. kalau la bley ubah perspektif masyarakat.. hurm...

neway,kita hanya mampu usaha & berdoa byk2.. semoga Allah permudahkan.. =)

nanaruzana said...

Huda:yup...
Nat:memang pon...akak pon da se+ve mungkin..tp bile ade mulut2 gtl ckp bab 'tak power la'..ape la...mule nak hangin...sbb kite nak pelihara maruah husband lg...tp sib bek la Allah da lembutkan ati sket pas kawen ni..buat pekak je le..kalo x...ade yg mengamuk2..kan..?????

arina_aris said...

kakak,,,yakin boleh tau!!

PurPLe LaDy AiFA said...

xper.. semuanye ikt rezeki tuhan nak bagi kan.. ilek kak nana.. ilek2. heeee~

nanaruzana said...

Arina:hahaha....yakin boleh cam nak p amik exam la plak... :P
Cik Eppa:memang...ye kite paham...cume nye...sok luse kamu da kawen..kamu akan terasa beban soklan itu...tp akak doa kamu xla se lmbt akak..plus korang sure2 dok 1 umah pas kawen (ok..suddenly i sedeh...)

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com