Sayang ekzema ku sayang...

Woh...seperti tajuk cerite melayu....*sigh*...dengan tema "sedap namenye; sedap lagi menggarunye".. Apekah ekzema...apekah kenape saye rase spt ulang tayang je post ni...jap saye cari kalo2 da ade...

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ok..xdek...kepada sape2 yang tatau apekah ekzema...mesti akan salah tafsir ia adalah 'KURAP'un...nonono....sile tgk gambar dibawah:
Betapa cantiknye kurap dan betapa buroknye ekzema....haa...kan lain.....?(sedeh...)..serbe sedikit pasal ekzema yang di petik dari http://www.cgh.com.sg/library/malay_skin_atopic.asp:
  • Apa: ekzema adalah satu keradangan kulit yang kering dan berasa gatal
  • Mengapa: satu gangguan genetik yang berkaitan dengan kulit yang sensitif
  • Faktor-faktor: Perubahan suhu bilik secara tiba-tiba, senaman yang teruk dan cuaca yang panas dan lembap, perasaan susah hati yang beremosi, asap rokok, alat-alat permainan yang berbulu dan permaidani
  • Rawatan: produk-produk yang melembapkan dan melembutkan kulit, steroid topikal ,ubatan anti-gatal, Antibiotik
So, currently saye sedang cari shower gel...makanan/supplement bagi mengurangkan (nak baik xdek harapan la...) attack beliau...dan juge ubat2an...haih....Incik suami selalu la marah2...jangan makan seafood...jangan ever makan (atau silap makan) yang contains kacang walaupun sket....tapi saye ni...sangat dengar cakap kan..nak wat camne...tapi lately...shower gel dan ubat yang ade dah tak de kesan..maka saye tepakse la juge korban duit (yang dah tinggal sikit) untuk beli...demi da tak mo kene marah dan berbadan (bertangan & berkaki) burok dan saket....
*Sorry Cik Azrin...entry yang kamu suggest kene feeling lebeh :P*





3 comments:

{f a r a h} said...

Aku gune cream fucicort... Cr la kt pharmacy... Cpt baik klu pki

Nurul Huda Jumri said...

bkn ke dari dulu minum yg gamat healin tuh? ape ke nama tah..gamogen kot..mcm bekesan kot produk gamat tu?

nanaruzana said...

Fara:cream da OK...cume susah la...sini panas...pakai jeans pulak tu p opis..pns-sejuk-pns pon die merangsang jugak..tp pas abes betnovet ni aku try yeh...TQ..

Huda:dlu mase kat kolej pas 3rd bottle die become worst...lalu ayah soh stop je...

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com