Kadang-kadang

Assalamualaikum

Kadang-kadang..bleh kate kerap dah hati ni terfikir pasal masa lalu..pasal perancangan yang diatur-Nya..

2008 - 2010: Kenapa aku bodoh pegi berenti keje instead of bakal suami yang pindah je kat Penang sane..ape alasan aku?sara diri yang tinggi?isteri wajib berada dekat dengan suami..let me sacrifice cos I love him so much..sebab cinta?sebab tanggungjawab??aku selalu bayangkan hidop kami jika aku tak berpindah..

2010 - 2011: Aku cukup bahagia..kami tak berduit tapi tak pernah putus..aku mengandung smggu je pas pindah Joho..time tu tadek lgsg nk pk pasal keje..pk sbb ssh nak dpt anak ni..nak jaga betol2..suami sayang...sayang anak ke sayang bini?aku tak kesah..kalo sayang anak pon aku terima tempiasnye..cakap ape saje..sume dituruti..sampai anak lahir..berpantang kat KL..lebih berganda bahagia..family kat keliling..suami datang tiap minggu...makan mewah..anak baik..tak buat perangai kecuali hari jumaat bila die tahu ayah patut dah sampai jenguk die..balik lepas pantang memang mencabar aku sebagai mama utk pertama kalinya...tapi takpe..suami selalu membantu...kami bahagia di rumah sewa kecil kami...sampailah Allah menjemput ayah kembali kepada-Nya..

2011 - kini: Aku ambik masa jugak nak get used hidop dengan mertua..ikot hati memang taknak..tapi hukum menetapkan anak lelaki patut jaga mak n sebagai isteri wajib melebihkan mak metua dari mak sendiri selepas suami..aku terima..dengan sokongan suami..tapi..aku kene let go barang yang aku usahakan n ikat perot nak beli..melambakkan semua kat umah mak yg satu lagi..mak keep asking bile nak kemas barang2 tu sume..kalo xnak bg orang...tapi susah aku nak pahamkan bahawa itu sume barang yg kami berdua usahakan..aku sanggup tak berjoli macam orang lain sebab I want to have my own "home"..bukan tanak dengar cakap tapi mende tu sume tak boleh diulang lg...betapa aku bekorban ulangalik penang-johor demi nak set up umah sewa tu supaya aku boleh bina keluarga..then soh sume let go..nasib suami paham kesusahan aku n masing2 pekak kan telinga...sampai skang...sampai topik ni dibangkitkan semula..lepas hampir 2tahun aku dah boleh bertahan..kami diuji lagi..aku cukup selesa hidop kat umah mak ni..aku dah pandai masak sebab mak selalu tak sehat..bukan terok mane cume tak leh bediri lama...takleh stress...aku nampak hikmah-Nya disitu..aku yakin nak hidang ape aku masak..walau selalunya mak tetap masak lauk yg die nak makan..tapi tak pe la..untuk suami aku dah jalankan tanggungjawab..bile masuk bilik..aku selalu rase sedeh sangat...after all,"rumah" saye hanyalah bilik sekecik ni..aku tak boleh hias seluruh rumah macam aku impikan..mak ngan aku tak same taste..kami slalu argue...tp ni rumah die...i have to agree..suami selalu cakap suruh hias bilik macam yg aku nak..tapi lastly..dah 2tahun camni gak...duit sentiasa cukup2 makan..yes,aku penah keje sekejap...tapi bile tengok mak susah jaga anak sebab aku selalu dipaksa overtime...suami suruh berhenti...hidup kembalilah macam dulu...dalam rumah je..memang tengah berjinak dengan bisnes shaklee n dropship baju..tapi paham2 la kalo ngah mengandung dan sorang lg tengah melasak...pagi2 dah bangun nak uruskan umah sume..ngahari energy level dah drop n need rest..petang kembali melayan anak..malam kene uruskan umah balik semula...lebih mudah sebab suami dah tolong jaga anak..but yet...raye ni...bile melibatkan org lain..umah kami huru hara...aku ikhlas...seriusly..takpe..aku paham kesulitan orang lain n i am wiling to help...with my pleasure...tp bile org lain tu tak paham nak berterima kasih tapi salahkan cara kita dan lebih terok salahkan mak..tambahkan kesusahan yang ada...itu dah out of limit yg tak boleh diterima akal fikiran...aku cuba sabar..aku nangis sebab itu saje aku rase jalan terbaik masalah itu hilang...nak top up balik sabar aku..tapi bila suami pon salahkan aku...i am lost...

sehingga hari ni aku masih pk mane satu hikmah...mana satu ujian...aku merayu pada Allah..

TUNJUKLAH HIKMAHMU YA ALLAH...AKU KUAT KAN? SEBAB TU KAU UJI AKU...AKU LEMAH BILA TAK ADA YANG MENYOKONG...SOKONGAN AKU IALAH SUAMI...KALAU KAU TAK MAU BAGI AKU KEKAYAAN HARTA..AKU MERAYU PADAMU...KAYAKANLAH AKU DENGAN KESABARAN...KAYAKANLAH ANAK-ANAKKU DENGAN PERANGAI YANG BAIK DAN ILMU...KAYAKANLAH AKU DENGAN SIFAT IKHLAS...KAYAKANLAH AKU DENGAN SIKAP INGIN BERBAKTI...BERILAH SEDIKIT REZEKI UNTUK DAPAT KERJA... UNTUK AKU KAYAKAN ILMU DIDADA...DAPAT AKU BALAS SEDIKIT BUDI MAMA NGAN AYAH KANDUNGKU...DAPAT MENDIDIK ANAK-ANAKKU MENJADI ORANG BERGUNA...KALAU ADA SALAHKU PADAMU...JANGAN KAU BALAS PADA SUAMI ATAU ANAK-ANAKKU...BIAR TERUS KEPADAKU...WALAUPON NYAWA SEBAGAI BALASANNYA...

1 comments:

Maimun Razali said...

takde ape yang mun boleh cakap sebab mun tak berada di tempat na..mun rasa tersentuh biler baca entry na nih sebab mun tau na jenis happy go lucky....cuma mun boleh pesan pada na sabar lah sabar banyak2.....

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com