Buku merah itu

Woohhh...macam tajuk novel tak...?drama melayu...?ok...kalo tak pon saye tak kesah..

Ini lah buku merah yang berwarne merah jambu


Apekah buku merah??bagi sesiapa yg penah pegnen harus la tau kan....buku merah adalah buku rekod kesihatan utk ibu2 mengandung yang buat pemeriksaan kat klinik kerajaan...walaupun proses lame dan rumit tapi sebab ia adalah pemeriksaan untuk pertama kali....pemeriksaannye sangat lengkap la...dari timbang berat...ukur tinggi dan BMI ke check air kencing dan darah...10ml weh...rase nak pitam tau...dah la minum susu je pagi tu...tak cukup tido lagi...memang rase otak krem...tapi buat2 la cam macho kan....

Selepas dah pekse sume tu...ade pemeriksaan fizikal plak...check perot dan breast sebab nak tgk kalo ade pape abnormality....alhamdulillah tadek pape yang ade berada di badan selain parut yang hodoh...tapi sampai tang penerangan dari misi cantik ..saye kene berdesyum-desyum (tumbuk muke sendiri utk hasilkan bunyik desyum itu)...

Antara kemarahan yang tak la ngeri sangat:
  1. Apesal pakai sua jeans p pregnancy test? baby tak leh nak membesar sebab perot tak leh nak strech..nanti jumpe doktor pakai yg strechable punye sua..nnt doktor marah - alasan:sua ni pinggang die besar lagi...[taraaaa..kebodohan saye]
  2. 44.7kg ni berat ke???? - hasilnye:di letakkan di bawah "IBU BERISIKO TINGGI"..hambik ko na....makan takmo...padan muke....
  3. Low blood sangat ni..ade rase pening2 nak pitam??ade dalam family yang low blood? jangan buat keje2 berat...angkat barang berat...turun naik tangge pon jangan kerap...ok?? - jawapan:mama saye...hmmm biase la rase pening2 tu kan...[terase bodoh lagi sekian kalinye]
  4. Hemoglobin skang ok sebab atas dari 11..tapi kene makan lebih lagi kerang..daging merah..ikan...bayam merah..ok..? - saye:no problem misi
  5. Makanan masam2 awak kene betul2 elak tau...nanti nutrition tak sampai kat baby...tak leh bantu perkembangan pesat baby...kopi dan teh o memang kene stop...kalo nakkkkkk sangat awak campur limau sebab ade iron...tapi jangan minum serentak mase pengambilan makanan yang bernutrisi tinggi sebab kafein hanya akan dispose zat2 makanan tadi... - saye:ooo.yeke...okok...
  6. Keputihan terok tak..?kalo terok awak elak sume makanan2 sejuk macam tembikai...timun...ais - saye:ais...?errrkkk....okok...
Ade banyak lagi..tapi cam da tak ingat sangat...sebab mengantuk ni....ade bab breast feeding baby dan die cite pasal betape epi nye mase feeding baby tu...tgk muke die glowing2 mase cite,ttbe rase tak sabar nak tunggu baby kua dan sampingannye rase sayu kalo ade pape jd kat baby akibat kedegilan diri sendiri....rase cam dah patut la kan stop sume yang tak leh makan..+ + + +.+ mase untuk rehat...lalala...alasan...tapi lately memang agak panas kat sini...so kene extra kan jugak minum air masak....displin na...displin...

So kene p check up lagi 4Oct dengan harapan berat dah naik dan naik...rase nak wat implant daging incik suami je skang....isk....nak naik 0.5kg pon susah...isk.....lagi satu check up plak 2Nov....checkup dan checkup sebab salah sendre...so sabar je la kan....

Just received phone call dari mama: Keletihan melampau..tak lalu makan...darah rendah? - Kakna pegnen kembar kot.....Ya Allah..masin la mulut mama saye...amin..amin...amin...

11 comments:

{f a r a h} said...

La, pki jeans pun kena marah. Aku pki jeans bias bkn yg pregnant nye smpi 6 bln..ok je...

Darah rendah? Sama kes dgn aku. Baik ko mkn folic acid tu ye, jgn jd mcm aku lepas beranak.

Aku kena tahan seminggu kt hospital. Aku kena blood transfusion 2 pints sbb aku kena 3rd degree tear. Pastu doctor cek lg low blood lg, aku kena iron transfusion plak

Masa msk iron tu body aku react negatively, jd diaorg bg aku darah another 2 pints.

Aku ni syukur je nyawa masa tu kt hujung2 je.. Ko take care tau. Mkn daging byk 2, hati..utk tmbh iron.masa awal ni kena jaga betul2. Jgn jd mcm aku amok x endah

nanaruzana said...

Ntah le...bkan ketat pon jeans ru...xpe la...ikot kan je la dari kene marah lagi..huhuhu....

b4 this mase period je..tp xpenah diagnose ade problem la...tp td die bising...

folic asid mase raye aitu ade le terskip sket...maybe sebab tu kot...

jangan la...amik darah 10ml pon dah rase nak pitam...ape lg transfusion segale...huhuhu....

Insyaallah..akan ku ikut nasihat mu itu :)

arina_aris said...

kalo kembar saya nk sorg buat adik ye..hahhaa...esp kalau lelaki...nk cop eh..hahaha ;p

nanaruzana said...

arina:kamu tu mude sangat ke nak wat anak akak jadi ADIK??? jadi anak angkat bleh la...

syu_hada said...

hehehe...macam2 hal..ala, nurse tu saja jer nak bebel.... :D

nanaruzana said...

ala...kan dah biase camtu...kalo name je wat urusan kerajaan...tipu la xkene bebel kan...?

Nurul Huda Jumri said...

kate adik saye, nurse kerajaan pangkat U19 aje..pengetahuan bknnye tau sgt pon..ckp pandai aje...konon tnjk ranggi nk marah2 kott...haha =p

berat besama baby 44.7kg je na??
ya rabbi, huda dulu pon 44.5kg duk maintain nk kawen..skg je turun 6kg sbb frust..gilest kurus sgt2 dh skg..uhu.

nanaruzana said...

tp at least na xkene marah depan2 org...marah mase consult je...
so xpe la sgt kan..

kalo pegnen awal2 slalunye mmg turun Da...
kalo org yg ade morning sickness la..
makanan sume xlalu nak masuk..camne nak naik..
before raye 46kg...ntah camne leh turun ntah...

tambah la sket berat tu..
wat pe la nak saket sbb org..xberbaloi tau...
better saket sbb pegnen...at least epi :)

Mak Su said...

makanan asam2 mmg kena elakkan, tak elok, takut anak kena jaundice...ha? timun? oohhh.. patutlah....

PurPLe LaDy AiFA said...

wah.. jaga diri baik2 kak nana.. best nye kalo pegnan kembar!!! jeles. hehe

thanks dtg majlis aritu ek.. sorry sbb pengantin lambat..jauh2 kak nana dtg ke pontian tue.. huhu

arina_aris said...

weh weh...mude lg ah...hahaha

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com