Ape jadi mase raye...?

Tadek pape pon yang jadi....huhuhu..best sebab dapat balik Kuang...jumpe family...tapi xbes sbb dak tecik blk kampung die plak petang raye 1 tu...xsempat i nak bermanje2 ngan u....huhuhu....(apsal lak ko yg bermanje ngan die...?harus la die bermanje ngan ko..)

sile abai kekembangan idong akibat tekejut flash
Saye gerak dari Kulai pkol 11.30pg dan sampai umah pkol 4ptg..(siap p basuh Biyos GoGo yang comot itu)..sampai je rest2 je....men2 ngan dak tecik itu...sambil tolong mama prepare laksa untuk berbuke kat umah nenek....dekat2 berbuke baru terhegeh2 nak gerak g umah nenek (sambil mama bebel2 ade yg baru nak mandi...kakak xsampai umah lg..etc..etc..sesungguhnye saye memang rindukan bebelan itu ye...)..pas berbuke dok gossip girl ngan nenek ngan moksu ngan maklang tak tekecuali mama dan kakak...pas blk umah...dok nonton tv je...umah haram nak kemas kan...dok beborak dan men ngan dak tecik je..

Pagi raye harus la yg wanita2 bangun awal kan..baru nak kemas umah..isi kuih segale...so akibat bz body sebelum sembahyang raye..make bergambar dan bersalaman postpone lepas sembahyang raye....dah la derang balik lambat kan....huhuhu....so dalam pkol 11 lbeh baru la sesi salam2 dan bergambar terjadi...tapi ntah nape la kan...walaupun ni 1st time raye ngan incik suami ..tapi bile salam2 rase lebeh sayu salam ngan mama ngan ayah....ye la...27 tahun dosa banding ngan dosa 8bulan...sape tak rase sentap kan....rase sedeh sbb masih tak dapat balas jasa2 mereka...dengan incik suami dok gelak2 je..cisssss....kami ni mmg xleh tol mende2 yg serius2...sure gelak kan diri masing2....haihhh..spoil tau die ni...baru je saye bermood insaf aitu...die dah buatkan mood naik darah kembali..hahahaa..raye pertame kami banyak menerima kunjungan dari tetamu yang jarang datang...so petang pas asar baru dapat gerak beraye...malam tu ntah nape sume letih sangat...kami sume tersadai kat umah sambil menonton tv sahaje...


Raye ke 2 kami ke UK...Ulu Kelang ye adik2...bukan Unetedkindem....memang dah cam jadi tradition untuk kami menjenguk sedare belah atuk...ade 2 umah yang jadi kewajipan kami untuk pergi beraye...time ni lah nak kenal2kan kat incik suami betape riuh rendahnye keluarge besar kami...hahaa...mama siap pesan ::Zul,jangan panic ye:: lawak la mama....jangan risau ma...family Zul pon riuh rendah gini....bessssss....pastu petang kami ke Hiong Kong....akak nak beli barang sket...dok berjoli kat sane...sampai umah dekat Maghrib..malam tu tgk cite antu ambulan...bodoh dan bodoh...nyesal tgk...tak puas ati tol la...isk....

Raye ke 3 kami tunggu tetamu dari UK je....tadek gerak ke mane pon...tapi petang tu kami berdua (saye dan incik suami ) g umah Pak Tam incik suami ....lepas mengketadarah nasik briyani la...ketupat la...itik goreng la...dekat maghrib baru balik....ttbe dalam ati tercetus nak melawat The Curve...to be exact ialah IKEA...sebab??tadek sebab....so dengan berat badan ati incik suami pon bawak la saye dan adik yi yg menyebok ke IKEA...hohohoo...ape yg saye beli...?tupperware je....apekah????ye la...dah round2 nak pengsan,tadek ape pon yg rase nak beli...dah nak kua,nmpk tupperware pelbagai saiz tu..harge pon RM15 je...dah incik suami kate beli...beli je la...huhuhu...pastu anta adikyi balik umah ceras sebab die nak p beraye plak umah kawan2....on the way nak balik Sg. Buloh kami mengSapdek kat mamak jap akibat lapar keterlaluan....huh...saye sangat rindukan cheese nan itu......sampai umah pkol 12pg lbeh...penatnye badan....gile tol...

Raye ke 4 kami da balik Joho balik dah...sungguh tak bes...tapi kali ni kami bawak balik anak paktam sebab derang nak folo...so saye jadi instant mom la...hahahaa....tak sesuai doh...dak tingkatan 3 ngan dak dajah 1...ahhaha...Alhamdulillah perjalanan pergi dan balik kami sgt smooth...tadek jem...tadek accident....

So mari kite tgk balik checklist kite:
  1. Puase penuh (in term of little nana/zul) - tak dapat...sebab saket da nak abes2 pose...
  2. Goda incik suami soh beli baju ngan sandal raye...(mesti!!!) - dapat..hoyey...
  3. Goda incik suami supaye raye umah saye tahon ni (huwaaaaaa) - dapat..hoyey...
  4. Tak terMiss sahur...(sian cik abg tu nnt) - tak dapat..tapi sebelum tido incik suami makan dah..
  5. Mendapat keredhaan yang berlipat kali ganda (pahala org da berkahwin lbeh dari org yg bujang..+ pahala di bulan mulia...Insyaallah) - wallahualam.....
Tapi takpe la...masih ada ruang lagi nak baiki diri kan....skang saye da rase kebosanan yang amat sangat dan perlu la kirenye ade syarikat yang menawarkan keje untuk saye...PTPTN pon dah tertunggak lame sangat ni....huhuhuhu....kawan2 doa la saye dapat keje yeh....thanks korang...i love u....
Ok..gambar tadek kene mengene....

5 comments:

Nurul Huda Jumri said...

selamat hari raye, na.
maap zahir batin ye...

nanaruzana said...

selamat ari raye lagi..

berblog sampai lebam said...

salam nana, selamat ari raya...

nanaruzana said...

salam iena...selamat hari raye juge :)

syu_hada said...

nana...Selamat HAri Raya... =)

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com