Senarai kelengkapan cik bebi....

Assalamualaikum...
Apa khabar semua...? Saye sehat...
Dah makan...? Saye sudah... makan lauk ikan bilis cili api ngan telur je...
Rasa gembira harini...? Sangat gembire....sebab...?
.
.
.
Alhamdulillah...hampir complete barang cik bebi...
Awal sangat eh...? Ni pon sebab misi klinik kesihatan yang suruh prepare...
At least kalo bebi da tak sabar sangat nak jumpe mama ngan ayah die...tidak lah beliau bugil mungil je...
Bebi jangan la awal sangat yeh...kite jumpe 11.April.2011 [11.4.11],nak...?
(sebab tarikh tu bes)..time tu bebi da tough...nanti leh tros main ngan mama ngan ayah...
kalo bebi kua awal2 gini....bebi kene cucuk ngan ubat...doktor masuk2 wire...tak mau la kan..?saket kan...?
nanti bebi dah takleh nak swimming2 dah dalam perot mama...mama tak reti berenang,tak leh bawak bebi swimming....ok..?
(sile cakap ngan kuat dan membelai perot mengandungi cik bebi)

So,semalam saye dan incik suami pegi la cari barang bebi kat UO ni je...nape UO??sebab baju brand Fiffy yang comel dan murah....
Ntah la nape...dari awal2 dlu suke sangat baju2 brand Fiffy...baik yg plain atau yang katun2...
rase-rasenye kalo la ade duit sendre...mau gile beli baju...hahahaa...
pastu beg bebi idaman ati pon dah beli..mekaseh yang tak terhingga kepada incik suami sebab belikan walaupon mahal tak bertempat..
Sebelum ni da ade checklist dah untuk reference sendiri tapi just nak share kalo2 ade pape yang tertinggal lagi...especially barang yang nak bawak ke hospital..




Senarai keperluan bayi
  • 10 30 helai pampers - tadek lagi... 
  • 10 helai kain lampin - siap
  • 2 pin besar - pakai snappy..tp akan prepare jugak...
  • 2 helai tuala mandi - siap 
  • barang mandi baby ngan minyak - siap toiletries...minyak belum..
  • 2 helai selimut - tadek lagi... 
  • 4 helai seluar kalis air - plastik lampin tu je kan?? siap.. 
  • 4 helai baju / baju sejuk - baju pendek 2,baju pjg 2...baju sejuk belom ade...nnt carik.. 
  • 4 pasang seluar panjang - siap 
  • 4 pasang sarung kaki dan sarung tangan - siap
  • 1 cap - siap
  • 4 barut - mama kate nak jait...derang pakaikan ke barut baby kalo kat spital kerajaan??
  • 1 5 bedung - siap 1...nnt prepare lagi 4..
  • tissues [wet and ordinary] - siap
Senarai keperluan ibu
  • 1 helai tuala mandi 
  • 1 helai tuala muka 
  • 20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali - kalo pakai yg lekat/pad biase tak leh ke?? 
  • 3 helai baju tidur (boleh dibuka di bahagian hadapan, memudahkan untuk menyusu bayi) 
  • 3 helai kain batik
  • 1 helai jaket
  • 1 helai pakaian biasa [balik yey]
  • 2 pasang stokin 
  • 1 pasang selipar 
  • 3 helai coli khas untuk menyusu - kene ke??kalo beli brand Jusco je...ok tak..? 
  • 2 pasang pelapik coli - ade beze ke tiap2 brand?? 
  • 5 helai seluar dalam pakai buang - lom beli 
  • toiletries dan barang mekap  
  • bahan bacaan 
  • susu sesuai untuk ibu menyusu seperti ANMUM 2 - lom beli
  • breast pump + milk storage + feeding bottle - amik kat umah mama nanti..
  • bengkung kene ke...?
  • thermos dan makanan2 sampingan - lom beli
Senarai yang perlu dibawa oleh bapa - pasti lah belum :)
  • surat rujukan doktor/buku merah
  • kad pengenalan anda
  • kad pengenalan suami anda
  • surat nikah
  • wang  
  • charger dan kamera 
Senarai keperluan bayi (masa bersalin)
  • pampers
  • baju
  • seluar
  • napkin (untuk bedung kan...?)
  • towel mandi

Jadi..ni je kan yang kene bawak gi spital...? 

Untuk barang-barang lain pulak..mase baby dah kat umah..
  • bakul baju  - siap
  • bakul toiletries - siap
  • cotton buds - belom
  • cotton balls - belom
  • changing mat - siap
  • rashes cream - belom
  • bath tub - belom
  • thermometer n nasal aspirator - belom
  • kepit kuku - belom
  • sterilizer - belom
  • sabun basuh baju dan basuh botol - belom
  • sabun basuh botol dan berus - siap dan belom
  • set tilam - siap
  • kelambu - belom
  • baby cot - belom
  • bouncer - belom...or mebi tak beli...
  • stroller - siap
  • carseat - amik kat umah mama nanti..

Jadi...ni je kan...?kalo ade pape yang penting yang tertinggal,sile sharing is caring yek....
saye budak baru belajar...

Salam

3 comments:

Ms SZ said...

pampers 10 helai jerk? Keisha use more than 6/day diawal kelahiran. Kalau lama di hospital, memang tak cukup.

pasal pad tu boleh pakai yang lekat, elok pakai yang herba tu (orang kata), tapi lepas bersalin memang nurse pakaikan yang loop tu. 10 keping cukup kot.

tu je kot nak komen. saje nak menyebok.

NaNaRuZaNa said...

Sya:mmg tak ckup yeh..?baiklah...saye prepare lebeh lg nnt..alamak...herba plak..mane nak caik :P...ala..bkn nyebok pon...berkongsi pengalaman....tq2..

PuAn NooR SaLwAni IbRaHiM said...

nana, nak komen jugak kat snarai brg ni ikut pengalaman wani la..

1. pampers tu klu leh jgn bli byk2 sgt lg..sbb tkt baby xseswai.bile da konfem seswai soh la husband p bli pek yg besar punye

2. towel baby dlu wani bli 2 jek gak..rupe2 nye mmg xckup sbb kes emergency..tiap kali lepas mandi mesti die ter"chet" kat towel..at least 4 ok gak..

3. kat spital nurse mrh bg pkai barut dlu sbb tali pusat lom tanggal..nt da blk ikut kite la nk bg pkai

4. nursing bra wani prepare 5 psg je sblm bersalin..tp bile da bersalin rase perlukan lg sbb musim ujan lmbt kering lak, ssh nk pkai bra biase

5. nursing pad pulak awal2 pkai disposable brand BEBE (best banding ngn pureen) sbb awal2 kalut2 payah nk pkai washable..washable lepas2 ni kot.

ape lg eh..nt klu terpk wani komen lg eh..slmt melengkapkan..

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com