Kami saket

Ade perkataan NGERI kan kat entri sebelum ni kan...?tapi reminder la...itu hanye merujuk kepade ape yg saye rase...kalo korang tak rase sepicing keNGERIan langsung mase bace entri ni,maka tu tunjukkan korang penah rase yang lebeh dasyat dari saye.... 
balik dari Pontian, tadek ape yang pelik pon berlaku....serius...

Pagi senin nan malas indah:
Sepeti biase bangun wat breakfast dan incik suami ke kantor seperti biase....alkisahnye lately malas tak larat nak masak..so pesanan incik suami kalo xmasak sms/kol la...die tak balik....tapi ntah nape ke'instinct'an terjadi..saye sms ::Ayang masak ikan masak kicap..balik makan yeh:: seketika kemudian ::Abang tak balik...rase tak sehat...nak p klinik inhouse je..tak larat nak drive balik::: ok..cuak...laki macik...SAKET...??? dengan perasaan debar2..just reply ::Ok..pape sms ayang k::...dalam sengah jam plak incik suami kol..."Ayang..bkak gate yang..abang balik...abang mc"..terkedu...saket sampai amik mc..?pas beliau balik dan tengok muke yang memang serius tak larat abes,saye xtanye banyak...hidang nasik pon tak lalu..makan just sebab nak makan ubat..pas makan ubat...mandi...naik tdo...saye mule lalala tgk sinetron bagai kat bawah tetibe dengar beliau seperti mengerang....[cuak beb...korang ade laki saket..korang tau la..]...tros naik tengok ape jadi...Ya Allah...panas gile badan beliau..time tu start la da xleh nak wat pe...dok lap badan je la..tak selesa tido kat bilik..tido ruang tamu plak...umah memang tak macam umah dah...penatnye melayan orang saket sampai saye tetido kat ruang tamu dengan tv dan lampu tak tutup sampai pagi...

Selase:
Korang penah rase leteh yang amat..pastu tido plak kat sofa dengan posisi tak betol..dengan malam tu makan sikit yang amat...?huh...bangun pagi ari slase tu konon nak kejut incik suami bangun g keje...rase dahi dan badan die panas lagi dari semalam..dah saye rase plak kaki saye sejuk gile....pale plak panas...alamak..dah bejangkit..?konon nak elak keadaan berterusan saye sambung tido kat atas...dalam pkol 9 tak leh bangun..badan sume kejang..kepale saket teramat sangat...tapi sebab fikirkan laki yang saket dan baby lom makan...gagah la p mandi...panas surut tapi kepale,badan serius saket..tapi yang heran belah kanan je..turun bawah masak air buat susu..kelepek atas sofa...memang kelembikan yang amat sangat...incik suami memang tahap pengsan...tak gerak..tak bunyik...time tu air mate nitis2...tahan saket dan takot...ngahari sket sebab tak larat dan risau..kejot incik suami p klinik...bleh plak sampai klinik doktor kate tadek pape...tapi incik suami d beri reference letter utk amik injection..again,kami terkelepek dalam kete lua klinik...sampai umah..makan ubat dgn perot kosong dan tido lagi..malam tu kami decided p spital...call adik ipar tadek...mak ayah tatau umah..saye langsung tak penah pegang Biyos Gogo dan tatau jalan..so last resort mak call kan abg ipar...die yang amik dan anta incik suami ke spital...sampai umah mak dalam pkol 12 malam..badan panas...kaki sejuk...makan ubat tros tdo...lepas mak urut2...memang senang je saye lelap...tapi masalah bile saye kerap terbangun taktau ape sebab...sejam sekali...bukan..lbeh dari itu..

Rabu:
Saye rase saket pale lagi...demam dah tadek...time tu dah rase lege..tapi incik suami masih tak kebah lagi...bawak pulak p klinik sebab nak amik mc...panas badan beliau pon dah kurang...pastu mak kate kami ni penat sangat jalan jauh...so mak kate p urut...saye walaupon dengan malas dan rase tak selese...ikotkan je la...petang tu lepas asar mak bawak p urut...tapi mak siap2 bagitau ustat tu yang saye demam..kot2 ade air penawar...ustat tu pon bace2 ayat...tibe2 "Kamu mengandungkan skang...?" "A'ah" sambung bace lagi ayat.."Akhir2 ni kamu ade pegi mane2?" "saye g kenduri kawen kat Pontian..kat Kukup" "Kenduri kawen je?ade kamu ke tempat pelik2?" "Pelik...?" "Kan korang g utan Tanjung Piai aitu" mak ingatkan..."hmm a'ah..g Tanjung Piai" "Kalo mengandung...jangan pegi tempat2 camtu...macam ade kamu terlanggar sesuatu ni" saye rase sangat cuak dah time tu..lepas die bace ayat2 AlQuran sambil sebut name saye,die suruh minum air jampi 3 kali teguk dgn 3 syarat..teguk 1-Baca Bismillah 2-Bismillahirrahmanirrahim 3-Selawat...pastu die tanye "Ade rase sejuk dan saket kat leher"...memang ade...time tu rase nak jerit pon ade...saiko atau wujud..saye tatau..pastu mase berurut..kesian kat macik tu...kat kaki die da rase lain macam..tapi die tak btau saye...die btau mak saye...petang tu rase badan da ok siap leh jenjalan tesco...tapi malam...demam panas dan kaki sejuk dan saket kepala dan kerap terjage terjadi lagi...cuak....

Kamis:
Incik suami keje seperti biasa...katenye da ok..dan lame sangat cuti...mak pun tak pk macam2...saye...?sepeti biase siang ok...lepak2 ngan mak sambil borak dan nonton tv....tapi petang tu incik suami kate saket balik...makan sume muntah..ubat pon muntah..sib bek adik ipar still kat opis...die yg amik incik suami balik umah mak...dan saye...?walaupun d bekal air jampi dan limau jampi...malam saye masih seperti itu...malahan makin terok sampai nanges2 soh incik suami urut sbb saket sangat...bilik tu penuh bau minyak panas..

Jumaat:
Camtu gak...mak ayah dah tatau nak cakap dan buat ape...mama ngan ayah pon dah risau kemain kat KL...dok nak datang Johor tapi ade je halangan..tapi kalo derang datang pon bukan leh wat pe kan..cume sebab ayah saye pandai gak bab2 'alam lain' ni...tu yang asik ngadu je kat ayah..saket..saket...sampai ayah yang tak penah2 nak call anak2 ni...tiap2 kali nak balik lepas opis hour call...takpe la ma..ayah...doa dan pehatian ma ngan ayah pon da cukup (sambil sebak...penah ko amik pedulik gini kalo mama saket,Na??) dan incik suami p wat blood test dan suspect denggi...ape..?????pastu wonder..saye kene denggi jugak ke??tapi tadek bintik2..so dengan nasihat mak..saye dan incik suami p wat la blood test kat spital...


Sabtu:
Saye masih tak lalu makan...sebab pregnancy atau sebab 'itu'..saye pon tatau...sapdek sedas kat mamak dan p spital kulai...kalo org tengok kami yang bergelak ketawa sambil komen macam2 dalam paper sambil tunggu turn...mesti derang tak paham...korang ni saket ke tak???muke gile ceria kan...huhuhu...so sampai la turn kami d amik darah...ingat die amik sket je...rupenye pakai jarum drip tu...dalam ati menyesal ikot cakap mak...hhuhuhuhu..mule2 result incik suami kua..yey...xdek pape...syukur sangat...bile kene turn saye...doktor cek macam2...blood pressure...temperature...scan baby..ye la...pegnen kan...dan hasilnye...saye d tahan wad sebab low blood pressure dan high temperature....owh tidak...dalam ati da pk macam2...nanti malam nampak antu jalan2 camne....????

tapi sebelum cite pasal masuk wad 3hari...saye nak share gambar yang terhebat penah saye ade sepanjang jadi mom to be ini...amat tak jelas sebab amik pakai camera phone murah dari gambar yang di print doktor je..
Hi..Saye Cik Bebi..

6 comments:

miSsniedaNiE said...

Omg so now bby ok x?cik zul?_nida_

nanaruzana said...

Last 2weeks mase scan ok je...next week senin baru p checkup lagi..Insyaallah ok..tadek bleeding atau pape yang pelik jadi...cik zul pon dah ok..na je lom lalu makan dan muntah2...

Nurul Huda Jumri said...

hoh?? siyes ngeri mase ustaz tu ckp cmtu..aish na, jgn la p tempat pelik2 during pregnancy..

ape pon, suke pic scanning itu...bile la nk leh experience sndri..haha! gilest gatal! =p

nanaruzana said...

Tu lah Da...mane penah experience mende2 gini..tp tu la..pasni beringat abes2an la....

hahaha...tu xnmpk betol2 tu..kalo tgk kat screen mesti rase nak nitik air mate...tu bkan gtl...tu dah sampai mase :)

PurPLe LaDy AiFA said...

waaa seriously???? cuaknye baca nie.. tp time tu kn mendung2 n ujan panas kn? pastu masok utan lg, mmg bhaya sket la kot kn??

isk2, rs bersalah lk.. sowi k nana... ;(

nour said...

baca cerita kak na sekarang makin ngeri. last few days mmg ada ajak hubby pegi naik bukit malawati 5min je dr rumah tp x penah pegi. teringin sgt. tp hubby ckp tempat tu 'x sesuai' gi skrg. igt kan x berapa nak caya sgt. tp pas baca ni, ermmm x ape la x jadi la nak pegi. huhu~~

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com