Coretan Minggu 5....

Semalam hati berdebar2 sgt...
Campo saket kat rahim...Dengan cite kawan2 yg tak leh bau cat...Tak leh penat2 di awal pegnency ni...
Dekat petang sket sms Incik Suami ::Bang,mlm kite g klinik yeh...saket sangat la::
Pas berbuke, kitorang p la klinik....sebab nak jumpe pakar saket puan yang ada hanya pada hari Isnin.
Maka kami tpakse la tggu beramai2 ngan mami2 pegnen yg ramai..
Pkol 9 lbeh baru name saye di panggil...

Sesi soal jawab bermule
Doktor:Puan ade masalah2 kesihatan??Darah tinggi?Kencing manis?
Saye:Tadek. (sambil lupe pasal eczema)
Doktor:Bile tarikh last period?
Saye:6th July
Doktor:So sekarang puan dah mengandung 5minggu lebih
Saye:~Senyum~
Doktor:Camne tahu dah pegnen?
Saye:Wat test sendre pastu p spital penawar..
Doktor:aik???Nape doktor tu tak rujuk pade saye??
Saye:Kitorang g mlm...
Doktor:Ade pape masalah ke??
Incik Suami:Dari last week dia ngadu saket bawah pusat...mule2 dtg sini...kate air kencing bersih..dan most probably pegnen....dan lg takot kalo pegnency luar rahim..so pas seminggu,test lagi then confirmkan kat spital...then sakit makin menjadi2...tu yg dtg direct pakar ni..
Doktor:Kite tgk keadaan baby camne ye...tapi lom ade bentuk tau..ade bentuk bulat je..

Sesi scan bermule
Doktor:Haa....Alhamdulillah..saye berani jamin 99.99% baby da mule terbentuk...Insyaallah,bukan pegnen lua rahim....puan boleh tgk kat skrin ni...ni rahim...ni baby..nampak tak??dok dlm rahim ni...
Saye:~Speechless lg...cam nak nangis...cam tak caye...~
Doktor:Kite zoom lg...tgk...da bentuk daging ni...lagi 2 minggu da boleh tgk tulang die....ok..?
Saye:~Angguk..~

Sesi kaunseling bermula
Saye:Hari ni saye rase saket perot yg teramat la sgt ptg2 gtu...nape ye??
Doktor:ade 2 kemungkinan...1- baby nak ruang ibu die sket...nak membesar kan....2-air kencing kotor...Nurse,buat UPT combo10..
Saye:~P toilet mengencing~
Doktor:Puan Ruzana,air kencing puan ade bakteria...darah pun ade ni..puan puase ke???
Saye:Ye..sebab pagi tak sakit sangat...mebi ptg sbb dehidrated sangat kot..
Doktor:Puan kene minum air sebanyak2nye..kalo tak tahan,toksah pose ye....
Saye:~alaa....~
Doktor:Saye bg ubat antibiotik ngan ubat lawas kencing ni...pastikan minum air banyak2 bile berbuke...in between tu ye...
Saye:Ok....

Sesi pembayaran bermule
Incik Suami:mak aihhhh..ayang bile nak register kat spital gomen..?
Saye:errrrrr..


Begitu la alkisahnye....seram sejuk bile doktor suruh jage kesihatan sebaik2nye sebab ade potential utk keguguran if kandungan belum 8 minggu...jadi..lagi 2 minggu..sebelum raye saye kene p cek....harap2 saye dapat jage kandungan saye seelok2nye..amiinn...

P/S:Tuhan,tolong saye ye...saye betol2 nak baby ni....

.

8 comments:

arina_aris said...

kakak,,jaga diri tau...tak puasa pn x pe janji semua selamat

nanaruzana said...

Arina..baik...huhuhu (tapi degil gak kan...masih pose juge)

Nurul Huda Jumri said...

na,
jage diri k..
tkyh pose kalo tk tahan..

Mak Su said...

alhamdulillah utk berita gembira, dan tahniah.

berkenaan bab jaga kandungan early pegnen, mmg betul kena taking care sbb masih dlm proses bentukan janin, jangan lasak2 pergerakan jangan excited loncat2 (macam kanak2 plaks maksu ni. hahaha). kalu ada kencng kotor kena makan ubat depa bagi, acid folic jangan lupa sgt penting utk time pembentukan, gi gomen pun orait, depa check thorough gaks... taking care :D

nanaruzana said...

Huda:Insyaallah...
MakSu:mekaseh...jangan lompat2 eh...tadek la...cume jln jauh dan bnyk bjln je ni....harap2 xdek effect la...mekaseh maksu :)

PuAn NooR SaLwAni IbRaHiM said...

kencing kotor tu biase jd klu pregnant ni..
syarat die kne minum air byk2 la...
stakat ni pnh kne kencing kotor skali mase awal2..
lepas tu da tkt kne la minum air msk byk2..hasilnye dok ulang p toilet..

p reg kat gomen 6weeks pon bole dah..cam wani p checkup kat dua2, gomen ngn private..kat private leh la nk tanye lebih2 sket kan..

syu_hada said...

hehehe....jaga diri baik2 yer ibu..ibu ker mama ker mummy???? ;)

nanaruzana said...

Puan Wani:oyeh???ya ampun..serius seram ms tu....mcm nak period pon ade....skang pose kan...leh minum pas buke sampai sblm tdo je le...

Syud:hahaha...tatau la...ibu dan ummi cam tak sesuai...mummy cam org kaye2 plak bunyik...mama la kot....aiceh...hehehe

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com