Mencari antidote

Ape kejadahnye berblog di awal pagi di mane sahur pon belom lg???ni gara-gara si gatal ekzema ni lah...aduiiii...tensen makcik tau...makcik sedap2 ngah tido sambil di pelok oleh incik suami di kale ujan lebat ni..ttbe rase gatal yg amat2 sgt...dah tu bgn je la daripada dok menggelupur2 atas katil dan mengganggu incik suami lalu mencari incik gugel pulak...asyik2 je gugel pasal ekzema ni..macam la sejak 5tahun lalu term and condition si ekzema ni pernah berubah,kan...?

so gugel2 je la...(nak sedap kan ati)..

jumpe la web site ni..katenye :::Ekzema adalah penyakit berkaitan genetik yang mana sistem imunisasi individu bertindak keterlaluan terhadap alergen (bahan penyebab alahan) dan menyebabkan kulit mengalami keradangan, iritasi dan bengkak. Dalam keadaan sederhana, ekzema menyebabkan kulit menjadi kering, pedih dan gatal. Bagi kes yang lebih teruk, kulit boleh merekah, melecet dan berdarah:::
website ni plak kate :::Kajian mendapati, seorang dalam setiap enam kanak-kanak dan seorang dalam 10 orang dewasa menghidap ekzema::: heran tol la...apsal saye yg jadi SEORANG tu??bukan KORANG...??haissshh...tak2...saye doakan sume org xkene penyakit seksa jiwa ni....

then suddenly saye cam teringat2 kesah saye kecik2 dlu...saye adalah anak yg paling KURANG mengidap penyakit...serius tak tipu..cube tanye mama saye..betol..dulu tiap tahun, kalo demam (saye kalo demam adalah setaun skali dan terok)...mesti kene wat kad klinik yg baru sebab tahun lepas punye dah scrap...kakak dengan asmanye...adik wani ngan penyakit pelbagainye...adik yi ngan penyakit demam tiap kali nak examnye....jadi saye ni penjimat duit mama dan ayah saye la pada ketika itu....tapi semakin meningkat dewasa especially mase wat degree dlu,antibodi da tak kuat langsung..migraine la...gatal2 kulit la...saket2 tulang la...dan episod mengabihkan duit ayah dan mama bermula bile ayah ajak ke pakar...tapi bile 5biji pil berharge RM100 tak bagi kesan pape,saye serender...pastu try gamat plak....u olls tau,betape teruknye dan dahsyatnye menjadi2 ekzema saye...thanks to housemate yg sudi menghantar ke klinik akibat kesian dgn keterukan itu.....so benti gak gamat tu...skang ape plak??nothing...tak berusaha??tak la..da penat..ekceli saye try untuk tak mo pakai dan makan incik steroid...ye,die adelah ubat paling berkesan dan terhebat...tapi..ye...ia adalah sejenis dadah dan saye sedang pegnen...tapi rasenye kene p jugak klinik dan inform sedang pegnen untuk amik ubat sapu...

i bukan nak komen ke mengeluh ke macam la ade kanser tahap 3 yang prediction by doctor akan idup 24jam je lagi ape,tapi i tak sanggup tengok buroknye tangan dan kaki dan kawasan yang sewaktu dengannye...tambah plak cuace kat mlesia ni yang i tak biasa panas dan lembab (lembab ke????) sepanjang tahun,saye nak lari mane lagi,kan...u bayangkan la sok2 raye p umah orang dan bile amik kuih makcik tu tanya :::tangan tu nape???::: (soalan biase je ni) dan tiap kali jawab :::alergik::: akan bertaburan la soalan2 lain lagi seperti bertaburnye nasik dari mulut pakcik gigi rompong yang sedang ketawa..ok...saye berlebeh2 plak dah...ekceli, yg saye paling nak elak ialah AYAH saye...die sangat particular dengan kesihatan dan kecantikan...jerawat sebijik pon die punye bebel...tak jage makan,tak jage kebersihan...ayomak...kalo big daddy sudah bukak mulut...yang lain sile senyap k....

haih..ntah la...saye akan cube try tengok ape yang boleh buat...ade la bace dalam web2 pasal makan bateri alkaline makanan berakali la...elak itu ini..amal itu ini...dah alang2 dok jadi queen kat umah ni,bleh la pilih makanan2 terbayek....haih....haihhh..haihh...dah la..makcik nak p panas lauk nak sahur...cakap ngan korang ni,sampai ekzema makcik baik pon tak abes2 citenye...ok...tipu...ekzema takkan baik...semoga saye akan CANTIK di sesuci hari lebaran ini...aminnnn

3 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

nice n3 and info

cactusitu said...

hurm saya pernah kena eczema ni skarang dah sembuh, minum air daun cekur je. insyaALLAH. selamat mencuba :)

nanaruzana said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o : mekaseh

cactusitu : daun cekur???nnt saye caik...rupe die pon sy xtau...mekaseh eh btau..

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com